自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女女1歲,未識行會扶野企,成日「吉」高腳指仔企⋯
呢兩日唔願落地,岩岩發現佢指甲倒生發哂炎,點算?應該帶佢睇咩醫生?

男爵府

Azicy1212 發表於 18-10-14 20:25
呢兩日唔願落地,岩岩發現佢指甲倒生發哂炎,點算?應該 ...

要睇醫生,見到有燶,佢應該好痛!我阿仔之前有燶,要(emoji)開放燶!盡快睇醫生!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

呢兩日唔願落地,岩岩發現佢指甲倒生發哂炎,點算?應該 ...

睇兒科醫生祝早日康復

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝早日康復

子爵府

大宅

你剪得太入啦, 要剪方型的, 咁樣會越生越插入肉的啊

https://topick.hket.com/article/ ... 9%E5%AD%B8%E5%95%8F

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

你唔識剪腳指甲, 唔應該剪兩邊圓角, 正確係要平剪方角.

依家只可以慢慢等腳甲快D生長D再剪過.

P.S. 我仔第一次自己學剪腳甲時都係剪錯圓角, 連續年半每隔幾個月都就要食抗生素,

最後朋友教浸鹽水, 軟化腳甲後, 挑入腳趾公的倒生甲剪走倒甲, 挑腳甲時發炎的位置不但唔痛,

而且非常容易剪走倒甲.

大宅

我女之前手指有濃, (冇你咁勁),都要開刀放濃。

快睇醫生

男爵府

回覆樓主:

嘩。。仲咩剪到d手指腳指咁貼肉呀。。你係咁易約多左突出黎個d剪平好喇。。唔駛剪咁深架。小朋友d甲生長得好快。。密密剪,少少咁剪就夠

男爵府

男爵府

lambxx 發表於 18-10-15 19:29
嘩。。仲咩剪到d手指腳指咁貼肉呀。。你係咁易約多左突出黎個d剪平好喇。。唔駛剪咁深架。小朋友d甲生長得 ...

唔係剪嫁⋯佢成日用腳尖企⋯學扶野行。。

別墅

回覆樓主:

睇落唔係剪成咁,係d甲軟,腳尖企、用腳尖撩野,頂得多o係邊位斷。
樓主快d帶BB睇醫生,好痛ga,要放膿都要做,如果太耐d肉變黑既話要做手術,唔係嚇你,我2隻腳趾公做咗5次手術。你BB情況應該只係d腳尖企時d甲頂反轉頭un住d肉,應該冇甲倒生插入肉。

男爵府

SpringShek 發表於 18-10-16 02:25
睇落唔係剪成咁,係d甲軟,腳尖企、用腳尖撩野,頂得多o係邊位斷。
樓主快d帶BB睇醫生,好痛ga,要放膿都要 ...

無錯啊,我無剪嫁⋯我知道好痛!所以帶左佢睇醫生啦,依家放左膿,消緊腫⋯醫生都係話到佢識行就會好啲。佢啲甲真係超軟。

別墅

Azicy1212 發表於 18-10-16 09:17
無錯啊,我無剪嫁⋯我知道好痛!所以帶左佢睇醫生啦,依家放左膿,消緊腫⋯醫生都係話到佢識行就會好啲。 ...

好快好返

侯爵府

wiiabcd 發表於 18-10-15 18:00
你唔識剪腳指甲, 唔應該剪兩邊圓角, 正確係要平剪方角.

依家只可以慢慢等腳甲快D生長D再剪過.
剪得太入, 大入都係, 剪到咁, 實插晒人肉

男爵府

Azicy1212 發表於 18-10-15 23:57
唔係剪嫁⋯佢成日用腳尖企⋯學扶野行。。

oh...咁你要比厚襪 or鞋佢著

男爵府

回覆樓主

你地講起bb腳甲問題,我都有野想問,我bb隻腳甲經常咁樣,點解會咁?

首頁

尾頁

跳至