懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近 “選擇”月刊檢測了76營養補充品,其中一項指出市面上的孕婦多種維他命 的「葉酸」劑量過高(1000mcg)。此劑量會有機會增加孩⼦子患「自閉症」的風險。不過,跟據所有的研究都未有實則數據證明此說法。其實400mcg (0.04mg), 即 “選擇”指的正常劑量是跟據RDI 的建議劑量 (通常偏低)。但是跟據另一指標 ODA (Optimum Daily Allowance) 的建議則是400-1000mcg ( 0.04 - 1mg)。 再者, 三十五歲或以上的孕婦,其實每天的 “葉酸”所需劑量更建議要提升到每天要攝 5000mcg (5mg)以預防一種名為「神經管狀狀缺陷」(Neural Tubal defects)的出現。 希望以上的資料能夠幫助大家。

Source: HealthQuest Dr. Mao 茅博士

複式洋房

雖然我未夠35歲,但因為我有地中海貧血,所以醫生都叫我每日食5000mcg葉酸。我諗聽返自己醫生講就得,每人身體狀況唔同

複式洋房

PolarBear10 發表於 18-10-15 01:02
雖然我未夠35歲,但因為我有地中海貧血,所以醫生都叫我每日食5000mcg葉酸。我諗聽返自己醫生講就得,每人 ...

明白了!

我以為其他高齡媽媽都會有食5mg!
我醫生建議我食嗰隻nestle mom 得680mcg!

男爵府

rio046 發表於 18-10-14 21:14
最近 “選擇”月刊檢測了76營養補充品,其中一項指出市面上的孕婦多種維他命 的「葉酸」劑量過高(1000mcg) ...

其實好多醫生都係開5mg, 我問過醫生頭3個月食呢個量都唔會過多, 所以都唔明消委會點解咁講

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得最穩陣就係問醫生

複式洋房

cavy0511 發表於 18-10-15 09:36
其實好多醫生都係開5mg, 我問過醫生頭3個月食呢個量都唔會過多, 所以都唔明消委會點解咁講
...

我都係睇返d舊forum都好多媽媽食5mg,但無提過有地中海!
所以我唔清楚係高齡要食定點!

係囉,一時又話1mg 過多,一時又5mg 都得!我自己有點亂!

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-10-15 09:56
其實我覺得最穩陣就係問醫生

其實醫生就話nestle mom 就ok!

別墅

cavy0511 發表於 18-10-15 09:36
...

消委會果個係營養師意見,唔係醫生

別墅

rio046 發表於 18-10-14 21:14
最近 “選擇”月刊檢測了76營養補充品,其中一項指出市面上的孕婦多種維他命 的「葉酸」劑量過高(1000mcg) ...

400mcg已經足夠

大宅

我40了,都有問醫生食400mcg夠唔夠,要唔要轉更高嘅!佢話400mcg是最基本的要求,但飲食中都會吸收到葉酸,所以唔需要轉更高。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

多謝你分享,我覺得最好問返自己醫生,應該食幾多系最好嘅。

首頁

尾頁

跳至