香港一蘭拉麵與日本一蘭有何分別?

cibewong
|
我只食過日本一蘭拉麵,覺得好食,唔知香港一蘭是否和日本味道一樣,是否都是用機器買飛先呢?
alicemic
|
無係香港食過, 但係大阪總店食過唔覺有幾特別, 唔會難食但唔會好食到翻兜食多次,一試無妨無下次囉!
洋洋
|
只在大阪食過,勁難食,香港都唔荒好
alima
|
其實我覺得真係分別不大,但D人講到日本識飛,香港一文不值
kakakwok716
|
香港同日本都食過,又貴又普通,仲要排隊,唔會再食
123blow
|
alima 發表於 18-10-14 22:29
其實我覺得真係分別不大,但D人講到日本識飛,香港一文不值

係平啲囉! 用機買票, 幾好玩!
今天我
|
好貴 :(
kakakwok716
|
cibewong 發表於 18-10-14 22:02
我只食過日本一蘭拉麵,覺得好食,唔知香港一蘭是否和日本味道一樣,是否都是用機器買飛先呢?
...

香港唔係用機買飛,自己寫紙仔要咩,一人一格
123blow
|
kakakwok716 發表於 18-10-14 22:30
香港同日本都食過,又貴又普通,仲要排隊,唔會再食

上次响大阪竟然吾使點排, 响梅田食過!
Kristytracy
|
123blow 發表於 18-10-14 22:33

我都係梅田食,冇特別好食定吾好食,好普通的。
123blow
|
Kristytracy 發表於 18-10-14 22:34
我都係梅田食,冇特別好食定吾好食,好普通的。

同尖沙嘴一蘭差吾多咁!
kakakwok716
|
123blow 發表於 18-10-14 22:33

初頭以為唔洗排隊先入去,點知入到去落樓梯先見到條隊,又諗住前面得幾個人應該好快啦,點知都係等到想走,但又差唔多到先繼續排,諗住都係一次,點知食完真係得一次,失望
新人物
|
alicemic 發表於 18-10-14 22:07
無係香港食過, 但係大阪總店食過唔覺有幾特別, 唔會難食但唔會好食到翻兜食多次,一試無妨無下次囉!
...

正確本店係福岡,係幾好味,大阪同香港都唔好味!
油麥麥
|
東京、大阪、京都、福岡、四日都食過一蘭,
唯獨是未食過香港一蘭
油麥麥
|
新人物 發表於 18-10-14 22:39
正確本店係福岡,係幾好味,大阪同香港都唔好味!

好掛住……福岡

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sambb
|
對於我兩間都唔好食。
月見草
|
洋洋 發表於 18-10-14 22:19

一蘭的食評好兩極,有人喜歡又有人覺得難食,最好自己食一次,中伏咪以後咪去就是!
我自己兩地方都食過,日本大阪店反而不及福岡好味,而香港去過一次就算了!
MoooVoo
|
當年係九州本店食過,我覺得好好食,臨走果日去分店食多次
jj7723
|
洋洋 發表於 18-10-14 22:19

同意,我香港,日本都食過,真係難食。
megumiyu
|
最大分別係日本平好多