奶奶與工人之間的問題

jacobkit
|
話說呢兩個人一向唔妥對方,現在奶奶要湊大伯個b, bb仲細暫時奶奶未帶佢出街,不過無耐之前做咗百日,奶奶話想帶ar b來同我小朋友玩(差不多兩歲半)
其實ar嫂就唔鍾意奶奶帶小朋友去街,所以我諗應該一星期來一次,因為我奶奶好驚我小朋友同佢生疏,又覺得姐姐好歎,佢應該唔會點理ar嫂(講真,帶咗你都唔知)
我昨日返去,奶奶先起度數我工人無幫ar女洗乾淨對波鞋(其實上個月先洗完,不過去完公園兩日又打回原型),解釋完都唔聽,一味只是勁惡咁話呢個工人好懶好嘆唔主動白出糧etc,煩到c6都忍唔住出聲話唔關姐姐事,叫佢唔洗再數姐姐,奶奶先收聲。我有裝cam其實姐姐都算係好

jacobkit
|
我女現在都同姐姐建立緊默契,因為之前奶奶湊,姐姐開學先接手。我其實好擔心奶奶來
1. 影響到小朋友同姐姐建立互信,因為奶奶實對姐姐好差,會當住小朋友面發姐姐脾氣。其實我同老公從來唔會咁做
2. Ar 嫂同姐姐都唔鍾意佢來,如果奶奶來到,佢點姐姐做嘢例如洗ar b 嘢,姐姐實發火。姐姐執嘢係好整齊,keep住乾淨,奶奶來整搞亂間屋,因為要開玩具玩又唔執
123blow
|
奶奶係咁㗎! 佢哋成日覺得自己先最大付出, 工人逗人工交吾足貨! 佢地要60年代嘅妹仔咁, 比佢使喚, 6:00要起床不停服待主子!

死証! 你叫老公搞掂佢!
Charlotte_mom
|
同意,死症!
又要霸住做証明自己存在價值,又要話工人廢(明明工人做就成件事簡單好多)
又唔唸下自己攬住個孫訓晏覺時工人做足一個下午
學樓主話齋,我對工人從來都有禮貌,99呼呼喝喝我真係好唔鐘意。99就話工人在我地面前扮野囉
jacobkit
|
其實又好難叫佢唔好來,我覺得件事都好複雜,而且又涉及嫂果度
我每個星期都要(老公話係責任)返奶奶度食飯
appledai
|
小朋友返全日,費事煩
wcpcelia    發表於 18-10-15 12:23
123blow
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-14 22:52
同意,死症!
又要霸住做証明自己存在價值,又要話工人廢(明明工人做就成件事簡單好多)
又唔唸下自己攬住 ...

我曾經見過, 我奶奶指住工人姐姐雲精去鬧人, 我真係有陰影! 好彩之後我帶埋姐姐吾再同老爺奶奶住, 先有重光嘅一天!

只要同住過, 先至會大開眼界! 克薄工人嘅技倆都好赫人!
123blow
|
jacobkit 發表於 18-10-14 23:06
其實又好難叫佢唔好來,我覺得件事都好複雜,而且又涉及嫂果度
我每個星期都要(老公話係責任)返奶奶度食 ...

我見你平日寫你老公, 都有主見嘅人! 我亦認同佢一星期見一次都要嘅, 做子女新抱! 你老公有主見鎮得住你奶奶, 已經好好! 凡事睇開的囉!
JFL
|
睇黎佢怕個仔多D,叫C6同佢講!
123blow
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-14 22:52
同意,死症!
又唔唸下自己攬住 ...

扮嘢? 我奶奶先視后級! 人前人後兩個樣, 吾係有幾次我親眼睇到,都吾敢相信! 快過四川變面

TMC3012
|
正常丫, 會覺得比左錢請工人梗係乜都做架啦, 唔做就話佢懶
你安慰吓姐姐叫佢忍啦, 唔係姐姐都做冇心機
|
123blow 發表於 18-10-14 23:15
我曾經見過, 我奶奶指住工人姐姐雲精去鬧人, 我真係有陰影! 好彩之後我帶埋姐姐吾再同老爺奶奶住, 先 ...

指住黎鬧?小事啦。我99果d醜到我講唔出口
(包括咒人仔女死)
|
123blow 發表於 18-10-14 23:21
扮嘢? 我奶奶先視后級! 人前人後兩個樣, 吾係有幾次我親眼睇到,都吾敢相信! 快過四川變面

...

Exactly!連我62都話如果打人唔犯法,我99一定當工人係妹仔咁打
但每次都係99顛完仲要對我地顛,話我地幫個外人囉。大佬我地仲見得少咩,用邊個超市膠袋載垃圾都要破口大罵,人地都有阿媽生架。仲好意思在我地面前扮受害人
123blow
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-14 23:33
指住黎鬧?小事啦。我99果d醜到我講唔出口
(包括咒人仔女死)

好恐怖(emoji)! 算啦! 佢哋真係反面教材, 學不得!
jacobkit
|
123blow 發表於 18-10-14 23:18
我見你平日寫你老公, 都有主見嘅人! 我亦認同佢一星期見一次都要嘅, 做子女新抱! 你老公有主見鎮得住 ...

我其實就唔係好想佢來,我去佢屋企無所謂(反正現在個個星期都去),佢來到又指手畫腳,我驚整到我b學埋一份,唔鍾意姐姐
唔俾佢來,又找不到理由