體藝中學

Mikichen
|
我女成績屬Band中,藝術方面畫畫和跳舞比較出色,但體能麻麻,我想知,這學校難入嗎?
maymay220hk
|
Mikichen 發表於 18-10-14 22:46
我女成績屬Band中,藝術方面畫畫和跳舞比較出色,但體能麻麻,我想知,這學校難入嗎? ...

今年好似着重收藝術學生多
丫仔有同學音樂和藝術比較叻收左
kirstyau
|
我女成績屬Band中,藝術方面畫畫和跳舞比較出色,但體能麻麻,我想知,這學校難入嗎? ...

應該唔關體能,係EK睇好似近年著重成績多D

我成日諗運動出色都比神校收哂啦。反而係咪運動唔上唔落先去體藝
jannlly
|

收生要求已講…

請資格

歡迎符合以下條件的小六學生報讀:

操行良好

學業成績良好

對體育或視覺藝術有濃厚興趣及潛質

敢於面對及接受挑戰

考生須具備以下條件:學業成績及品行良好;對體育或視覺藝術感興趣及具潛質;和有參與體育或藝術活動之經驗。
IamDirector
|

如果以藝術方面入去,係唔洗考體能架。早幾年識一位畫畫方面入的,他的成績不屬B1组别
1010mum
|
體藝應屬band 1,要成績好兼在體或藝方面有才能才會收。

成績達標,還要參加額外的評核(體或藝)。

體藝不計入自行的兩間,一試無妨。可是,體藝有權優先選學生,所以,體藝收咗,自行的兩間想收都入唔到。
patpat234
|

舊年同阿女去參觀過,同啲學生傾過計,其實佢地好多都只係對體育或藝術有興趣,但成績非常唔錯的。
不過阿女睇完到填表時知道個入U率後即刻有啲唔情願報。最後我叫停左佢,只報自行一的一間。
wcpcelia    發表於 18-10-15 16:11
Dailywin
|

體藝中學係男拔萃前校長既結作,好有創新學校,學生成績中上,校風好,但係只注重某項發展