收到一個詐騙電鄱

jenny10
|

最近睇電郵內的垃圾電郵 , 一封標題 " Your password is XXXXXX " X是我的一組密碼數字 , 我記得呢組數字 , 以前我經常用 , 但呢組密碼現我唔記得左用係邊個帳號了............
內容是大約從我的Messenger,Facebook以及電子郵件收集了我的完整聯繫人資料 , 要求我支付比特幣給他, 如果唔係就將我既視頻發送給所有聯繫人
有無人收過同類郵件 ? 雖然覺得係詐騙電郵 , 但都有點擔心.................

jenny10
|
有無人收過
米巴太太
|
有同事試過,但洗咩驚?你覺得佢會有咩視頻先?現在最緊要將你網上的密碼改哂佢,免得佢去撞你其他網站既密碼,掃掃自己部電腦睇下有無中毒,唔好去不明來歷的網頁入任何密碼
cinda72.
|
jenny10 發表於 18-10-15 01:21
最近睇電郵內的垃圾電郵 , 一封標題 " Your password is XXXXXX " X是我的一組密碼數字 , 我記得呢組數字 , ...

你d視頻唔係3級唔見得人既咪由佢發囉
講真,一般人都冇咩心機睇啦,有勒索空間咩
wcpcelia    發表於 18-10-15 16:04
jenny10
|
cinda72. 發表於 18-10-15 12:41
你d視頻唔係3級唔見得人既咪由佢發囉
講真,一般人都冇咩心機睇啦,有勒索空間咩
...

咁應該無三級,但都唔知佢拎到我d咩資料所以先擔心
cinda72.
|
jenny10 發表於 18-10-15 16:05
咁應該無三級,但都唔知佢拎到我d咩資料所以先擔心

有重要既,做左啦,仲通知你咩