中國客餐廳內吐痰 遭美籍漢指責 動粗變中美大戰 (有圖)

bunnyjanjan
|
https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20181014/58793913

薄扶林數碼港一餐廳今晨險爆發「中美大戰」!現場消息稱,指今晨九時許一眾顧客在數碼港艾美餐廳享受自助式早餐時,一名內地漢涉嫌在餐廳內吐痰,曾遭被一名美籍漢出言指責。內地漢隨即發火及多次企圖衝向美籍漢所在餐桌,內地漢的女伴及餐廳職員次勸止均無果,內地漢當時除大聲罵美籍漢外,又疑似爆粗,更一度拿起餐具疑似有所圖。幸職員及時把他拉住,現場並有人報警,最終警察到場後控制場面,事發的影片則在網上瘋傳。

消息稱,事件起因是內地漢與家人在上址用餐時有人涉嫌吐痰,但在網上熱傳兩段合共68秒的片段,見不到吐痰的經過。影片一開始,穿黑色T恤、長褲及運動鞋的內地漢即在餐廳內企圖走向穿黃色衫、身形遠較他高大的美籍漢,欲大興問罪之師。當時餐廳一男一女職員上前攔住內地漢並勸阻他,但無法平息內地漢怒火,他除了向外籍男大叫「你說甚麼?」之外,更一度疑似爆粗,穿黃衣的美籍漢則一度站起身與他對峙。

此時內地漢的女伴曾作勸告,內地漢情緒一度平復,但不久後他又再次企圖衝向美籍漢所在的餐桌,更曾拿起咖啡機旁的餐具似有所圖,幸最終仍被餐廳職員拉住,內地漢與美籍漢最終未有發生肢體衝突。

警方發言人則證實,當時曾收到有人報案,指一名內地男子與一名外國人在上述餐廳因用餐問題起爭執,警方到場後發現事件涉及39歲姓劉內地男子及54歲美國男子。但警方調查後相信事件不涉刑事成份,故列作「誤會」,事件中無人被捕。
數碼港艾美酒店發言人表示,事件已經交由警方調查,目前無法作進一步評論。

內地漢發火的片段在網上熱傳後,一度吸引數以百計的網民留言及轉載,留言者幾乎一面例批評內地漢,認為若有人吐痰也要惡人先告狀,實在難以接受,亦有人笑稱「小農DNA不敵外國勢力」。
sf013hk
|
如果報導中既陳述係事實,我真係唔知點講,除左對中國呢個國家及同胞失望,仲好擔心。
俾人指出佢不文明行為除左亳無悔意外,仲要一而再咁想主動襲擊對方 (以証明甚麼?)。
一個民族如果抱住一個咁既心態為之自信及站起來,以後呢個世界真係不堪設想。
你可以話呢穜行為只係極少數。但以我自己既呢幾年既觀察就似乎呢種既所謂 "自信" ,""強大" 係國內同胞越來越普遍。
lingfu
|

利害了我的國
一人一口濃痰淹沒美帝吧

OKC
|
sf013hk 發表於 18-10-15 06:28
如果報導中既陳述係事實,我真係唔知點講,除左對中國呢個國家及同胞失望,仲好擔心。
俾人指出佢不文明行 ...

我想起柏楊著作「醜陋的中國人」。
sf013hk
|
回覆 OKC 的帖子

最慘係而家呢種既醜陋比柏陽講既有過之而無不及。呢種既自信係極度自卑異化成既極度自信。你同全世界人講,不攪稱霸,不折騰,但你自身既身體行為比一切老實。
Sumyeema1
|
點解會知係因為「吐痰」起爭執?記者文中話地上唔見有痰,但又冇向酒店查詢起因?
Jane1983
|
好憎人隨地吐痰,好核突、好唔衛生
CHANYINTING
|
sf013hk 發表於 18-10-15 06:59
回覆 OKC 的帖子

最慘係而家呢種既醜陋比柏陽講既有過之而無不及。呢種既自信係極度自卑異化成既極度自信 ...
有咁既領袖,下面既人就有咁既氣質
維尼我覺得都係一個咁既老粗格
究竟我是誰
|
sf013hk 發表於 18-10-15 06:28
俾人指出佢不文明行 ...

失禮
jasmineoj
|
唔講唔知原來可以落簿落「誤會」
Amy1974
|
回覆 bunnyjanjan 的帖子

對住咁高嘅鬼佬想同人開片。咁細粒,以為自己好打得?

睇得葉問多得滯, short 咗。

焦糖媽
|
Amy1974 發表於 18-10-15 10:20

可能只係想引人出手啫, 人地一出手就自己拍片, 話被襲擊

athruzala
|
Jane1983 發表於 18-10-15 08:35
好憎人隨地吐痰,好核突、好唔衛生

bubu7
|
唔一定係中國人做了什麼,有可能被美國人言語挑釁或態度不友善先。
Janicefin
|
對做錯野的VIP 要永遠包容,唔話得,唔罰得。

應該請成日叫人包容的高官去抺VIP 拉出來的屎、抺痰就啱,佢地咁鐘意包容,等佢地感受吓清潔工幾慘,記得拎埋返屋企做紀念品。
三棵樹
|
其實酒店都唔應該容忍呢啲人,吐痰咁核突,少一個呢啲低端客好過
sasatt
|
Amy1974 發表於 18-10-15 10:20

要打一早打左啦
邊會扯得住
佢比人話左覺得冇面
咪扮下野話打人想攞返個彩囉
tsung
|
餐廳內吐痰好過份