將近四十,請教JM簡單保養心得

saladfavour
|
在職媽媽,要照顧兩個初小的女無工人,平日除會用簡單護膚品、敷下面膜、少飲凍飲外,都無咩特別保養。

想請教一下各位有什麼保養心得,覺得簡單又work的,尤其食(補血、補氣色)方面,唔想咁快又殘又老呀。謝謝
babystar
|

123blow
|
saladfavour 發表於 18-10-15 07:51
在職媽媽,要照顧兩個初小的女無工人,平日除會用簡單護膚品、敷下面膜、少飲凍飲外,都無咩特別保養。

想 ...

得閒炆下豬腳, 補充骨膠原! 鮮肉鮮菜主食! 爭取休息機會, 上巴士即瞌一瞌! 晚上盡量夠6小時休息! 閒時同老公飲下紅酒食下扒咁!

仲有, 咩都睇開啲, 笑片睇多啲!

wcpcelia    發表於 18-10-15 11:24
kitbebe
|
做運動
豬仔嘜
|
隔離舖有講
介糖
登!登!登!
|
回覆 saladfavour 的帖子

基本上我無, 不過少食糖同salt
MeowMuiMui123
|
做運動。非常重要。
mickeymok410
|
仔持心境開朗
IloveJJ
|
saladfavour 發表於 18-10-15 07:51

想 ...

我每日食兩隻蛋,半匙骨膠原粉落乳酪食,43,皮膚仲好有彈性。
做運動。
zitzai
|
我得閒會煲下花膠,逼下自己做運動 (好憎)

中醫話我脾虛,要我食多啲淮山。佢話脾好就唔怕面黃,唔係搽乜美白都無用
areyouangry
|
運動
|
做運動、多飲水、多菜少肉、三低(糖、鹽、油), 真心, 乜嘢補品都無食!
月希
|
IloveJJ 發表於 18-10-15 09:47
我每日食兩隻蛋,半匙骨膠原粉落乳酪食,43,皮膚仲好有彈性。
做運動。
...
骨膠原粉真係WORK?
邊隻最好丫?
有冇藥丸架呢?
粉要開黎食好似比較麻煩
Mnbvcxdsa
|

想 ...
多飲水,我多食黃耳,木耳,准山,黑色食物,如黑芝麻,黑米,黑豆,預防黑髮

yucl_hk
|
紫河車
APIGMA    發表於 18-10-15 11:33
maymay220hk
|

想 ...

好簡單運動
早睡早起
wcpcelia    發表於 18-10-15 11:25
o_____o
|
月希 發表於 18-10-15 10:47
骨膠原粉真係WORK?
邊隻最好丫?
有冇藥丸架呢?

我食緊faXcl果隻骨膠原丸,不過其實問過佢 D staff,骨膠原飲料係人體至吸收,其次係粉,最後係丸,不過我怕麻煩同怕粉果陣味,都係食丸算,至方便,同埋一定係長期食先有效。我朋友食緊資生X果隻骨膠原粉都話比之前白滑左。
IloveJJ
|
月希 發表於 18-10-15 10:47
骨膠原粉真係WORK?
邊隻最好丫?
有冇藥丸架呢?

我唔知係咪真係work,我一向食雞蛋,骨膠原粉就食咗兩年左右啦!我食明治嗰隻,就咁放落任何飲品食物都得,不過人哋話佢同乳酪有加乘作用。
yiu_mimi
|
IloveJJ 發表於 18-10-15 11:00
我唔知係咪真係work,我一向食雞蛋,骨膠原粉就食咗兩年左右啦!我食明治嗰隻,就咁放落任何飲品食物都得, ...

好吸引! 想問其實骨膠原粉加入乳酪溶唔溶? 食落會唔會有怪味?
IloveJJ
|
yiu_mimi 發表於 18-10-15 11:10
好吸引! 想問其實骨膠原粉加入乳酪溶唔溶? 食落會唔會有怪味?

唔溶架,不過無味既,撈埋食就得