請教有經驗媽媽坐月期間

efren
|
用dry shampoo 有咩好介紹?
朋友介紹我用aveda dry shampoo 有無媽媽用過可分享?
freshrose
|
efren 發表於 18-10-15 08:14
朋友介紹我用aveda dry shampoo 有無媽媽用過可分享?
...

有用過,但無咩用,如果唔出街,其實個頭唔會好油,我夏天生,都覺得可以接受到
efren
|
freshrose 發表於 18-10-15 08:18
有用過,但無咩用,如果唔出街,其實個頭唔會好油,我夏天生,都覺得可以接受到
...

咩都唔用? 就甘兩個月唔洗頭?因為我開刀啊
LittleSesame715
|
我都有人俾左dry shampoo俾我
但無用過
我怕有啲化學物整到Bb仲唔好
我都係夏天生
我出院有洗頭,開晒浴室寶,快快手無用護髪,洗完即用薑水沖+吹到100%乾先沖涼
可能用左薑水沖頭
個頭keep左成10幾日都無咩頭油,唔笠
efren
|
LittleSesame715 發表於 18-10-15 08:50
我都有人俾左dry shampoo俾我
但無用過
我怕有啲化學物整到Bb仲唔好

全程用薑水?不是生水?
freshrose
|
efren 發表於 18-10-15 08:47
咩都唔用? 就甘兩個月唔洗頭?因為我開刀啊

我都係開刀,我第一個月第十二月朝同坐完月先洗頭,陪月用薑水俾我冼,洗完飲魚頭湯驅風,第二個月正常洗頭,洗完再用薑水淋
HOPEFORBB
|
回覆 efren 的帖子

我自己就用過呢隻六甲村,無香味,我覺得好過有香味嗰啲

我都係開刀,唔知係咪因為我自己不嬲頭油比較旺盛,兩日唔洗已經笠痴痴,再加上開刀後對麻醉藥的反應,係醫院嗰幾晚瞓覺都出虛汗,加上漏夜穿水入院,嗰晚涼未沖,頭未洗就衝入院,開刀第二日落床已經覺得個頭笠痴痴。

我係用到第10日先用陪月煲的桂皮水洗頭,因為第11日要返去診所覆診
duckduckbb31
|
我夏天生
隔日或隔兩日洗頭
煲薑水洗
唔洗好痕好唔舒服
抱b自己都要乾淨
LittleSesame715
|
efren 發表於 18-10-15 08:56
全程用薑水?不是生水?

用普通花灑水洗乾淨
最後用薑水沖一沖,感覺良好啲
我接受唔到出院唔沖涼洗頭直接瞓上自己床
Baby_Gena
|
efren 發表於 18-10-15 08:14
...

我都係用生水沖涼洗頭,水溫比平時高一啲,沖涼洗頭後用薑+艾草水捽下頭,捽下身,封返住啲毛孔減少入風機會。洗頭後馬上用風筒吹到頭髮徹底乾透。我無用過dry shampoo 覺得始終好似無咁乾爽舒服