兩歲半囝囝食返夜奶

angel070711
|
唉......兩歲半囝囝食返夜奶細個1個月時已經介左夜奶,最近唔知咩事又要食返
已堅持左三日,由佢喊,結果喊左一小時都唔收聲,不停過好肚我好肚我
指住個肚仔,最後攪唔掂都係開左比佢,食完馬上大覺訓,一訓訓到7點

我本人都係好狠心既媽媽,但都喊左一小時都唔收聲,我係度諗係咪真係肚我呢
如果真係肚我我唔比既,佢咪好慘

早上7:00-7:30 6安奶(有時飲4安)
10:00左右學校茶點(包之類)
1:00午餐 大半碗飯/面
4:00有時半個包,有時一個生果,有時唔食
晚餐7:30 半碗至大半碗飯左右
10:00訓前奶 4-6安,(開6安有時飲唔曬)
之後夜奶多數3點左右

係咪真係肚我呢,同埋佢比同年小朋友大食,唔知係咪真係肚我呢

我已經同佢講左食夜奶既壞處 (如對牙唔好,訓得唔好會眼訓等等)
佢會答我知道,唔食,但晚上完全唔記得曬

有一晚試過佢喊一小時後訓左,放床,唔夠半小時又起身講要奶奶,我諗咁樣不停起身咪仲訓得唔好,結果又開左比佢

但我同朋友傾計,佢地又話我咁做唔岩,害左佢,好唔開心
xtinalo
|
angel070711 發表於 18-10-15 09:34
唉......兩歲半囝囝食返夜奶細個1個月時已經介左夜奶,最近唔知咩事又要食返
已堅持左三日,由佢喊,結果喊左 ...

我估會唔會係返左N未適應哂有啲行為倒退?
我仔有時都係咁4、5點起身話肚餓要奶奶,但唔係晚晚。咁我會堅持一陣話要天光先飲。如果佢繼續扭,我都會開俾佢但開少啲。如果佢晚晚都係咁,我都會開但每晚都減少分量,當幫佢戒多次夜奶。
angel070711
|
回覆 xtinalo 的帖子

我半夜平時比6安,我而家都打算減,諗住比3安佢算喇,唔想佢食咁多!!!
有媽媽建議我
第一天 6安水+5安奶
第二天 6安水+4安奶
第三天 6安水+3安奶
如此類推
xtinalo
|
angel070711 發表於 18-10-15 10:35

我半夜平時比6安,我而家都打算減,諗住比3安佢算喇,唔想佢食咁多!!!

哈哈都可以呀,
不過俾我我會減埋水嘅份量⋯
我仔平時食5安,佢第一晚扭我就俾4安水4安奶。第二晚3安水3安奶。如果佢食完訓得返咁我諗應該係心懚。同埋你仔都知食夜奶係唔好,所以要做俾佢睇每晚要減量⋯
減到1、2安開黎都無謂,佢都扭的話我就會抱佢,呵佢安慰佢,佢就慢慢靜返
angel070711
|

我想今晚開始一CUT CUT到3安佢多數飲完即訓既
好小會嘈,所以我想比小D佢飲,唔想佢咁依賴奶奶
如果飲完即訓,你覺得係心引?
我又覺得係佢肚我,因為佢食包左,舒服曬,所以一覺訓

唉,比又好似害左佢,唔比佢晚晚喊一小時以上,訓左半小時又喊過
xtinalo
|
angel070711 發表於 18-10-15 11:34

以前一直都係食咁多晚飯訓天光,但突然半夜喊肚餓,我覺得係心懚⋯⋯如果佢真係半夜肚餓,我會試吓加佢飯量,或訓前食啲生果等佢飽肚啲訓⋯
xtinalo
|
angel070711 發表於 18-10-15 11:34

我意思係飲少少奶都即訓,即係其實唔係咁肚餓啦,係口痕
angel070711
|

我試過加左飯既份量佢食得曬,但變左晚上訓前奶飲兩安就唔飲,因為8點食完飯,10點仲點飲6安奶
所以半夜又起身要飲,肚我都唔出奇
因為訓前奶飲得2安
angel070711
|

今晚就知道,如果由6安 cut到3安 飲完訓既 即係心引 (但又可以係包包地想訓)

bchuma
|
angel070711 發表於 18-10-15 09:34
已堅持左三日,由佢喊,結果喊左 ...

應該唔係餓。係習慣左
sammiso
|
會無會係晚餐食唔飽,試下晚餐增加點有營養嘅食物。
RubyYu07
|
xtinalo 發表於 18-10-15 13:11
以前一直都係食咁多晚飯訓天光,但突然半夜喊肚餓,我覺得係心懚⋯⋯如果佢真係半夜肚餓,我會試吓加佢飯 ...

我都覺得係心癮,尤其你臨訓前已經比左一餐奶,照計唔會肚餓了
RubyYu07
|

喊一個鐘以上又真係幾陰公,我就狠心唔到了又驚嘈到其他人
藍尾巴
|
出牙?我女出牙突然飲返夜奶,出左就無事
Junjuncheung
|
天氣開始轉涼
身體要製造能量去保暖
所以快肚餓
haha748494