小朋友用手機或者ipad有冇問題?

PoohPooh228
|

隨著科技嘅發展,小朋友成日都會用手機或者ipad,但多數都係玩遊戲定用嚟學習?
現時不少幼稚園,都會用電腦去輔助小朋友的學習,慢慢成為不可缺少的一部分,
用資訊科技(電腦,手機,Ipad)系咪可以幫到小朋友?

我要做媽媽
|
大部分都係玩既,我覺得比較少用黎學習
PoohPooh228
|
回覆 我要做媽媽 的帖子

都系啊,因為我見到身邊小朋友都系玩遊戲比較多,但其實用手機、ipad或者電腦可以幫小朋友去學習更加好
christofar
|
我覺得電腦發展得越來越快,不單指電腦。一d平板電腦都發展得好快。小朋友接觸既機會越來越多。但係我覺得有好有壞。因為呢d電子科技可以令小朋友在學習上更加有趣一點。但係唔好既地方係,一些電子遊戲既出現,令到小朋友沉迷係遊戲上。呢個係最令我地家長煩惱的
PoohPooh228
|
回覆 christofar 的帖子

系啊,其實以家科技嘅發展真係幾好,系幼稚園,透過電腦去幫助小朋友學習,可以加深印象。例如,學習音樂嘅時候,學習一D動物嘅叫聲,這些都系要透過ICT去幫助小朋友去幫助加深印象,不過太多遊戲嘅出現,都會影響小朋友,父母就要好好去控制小朋友使用Ipad或者手機嘅時間,要幫他們隔絕一些遊戲
RubyYu07
|
幼兒園都會用電腦來教學,呢樣嘢無問題。不過小朋友回到家長身邊,多數都係攞來玩。要控制時間,一方面驚近視。一方面又驚會上癮。
christofar
|
回覆 PoohPooh228 的帖子

我覺得都啱的,可以提升到個教學質素,我希望以後可以會有更多既教學程式會可以幫到小朋友學習。
PoohPooh228
|
回覆 RubyYu07 的帖子

系啊,因為我都讀緊幼兒教育,去幼稚園實習嘅時候,都有用電腦去輔助自己教小朋友,我用圖片去幫助自己,同時都可以令小朋友加深印象,令佢地記得自己學到嘅野帶入生活中,至於時間方面,真系要父母自己去限制小朋友,有時候都可以同小朋友一起學習,有D遊戲其實都屬於益智,可以訓練小朋友思維等等
RubyYu07
|
PoohPooh228 發表於 18-10-15 21:53

系啊,因為我都讀緊幼兒教育,去幼稚園實習嘅時候,都有用電腦去輔助自己教小朋友, ...

電腦手機對小朋友來講,有利有弊,關鍵要識得運用。
PoohPooh228
|

系啊,正確去使用電腦或者手機,可以幫助到小朋友去學習嘅同時又唔會受到好大嘅影響,例如近視和依賴手機或者電腦,所以最重要都系識得運用
PoohPooh228
|
回覆 christofar 的帖子

隨著科技嘅發展,相信以後會有更多嘅教學程式去幫助小朋友嘅學習,透過資訊科技的確可以提高教學質素啊,多元化嘅學習模式,電腦的輔助,不少電腦程式都可以輔助老師日常嘅課程,小朋友學習都會更加有趣,從而專注力更加高,學習能力都會提高,資訊科技嘅發展真系越來越好,可以提供好多嘅圖片,影片,聲音去輔助學習
yas275j
|
PoohPooh228 發表於 18-10-15 21:53

系啊,因為我都讀緊幼兒教育,去幼稚園實習嘅時候,都有用電腦去輔助自己教小朋友, ...

我都咁覺得,將來你都冇得避,一定越用越多,唯有係你教佢點樣去用
PoohPooh228
|
yas275j 發表於 18-10-16 10:40
我都咁覺得,將來你都冇得避,一定越用越多,唯有係你教佢點樣去用

係啊,因為電腦,手機同ipad都係屬於資訊科技,而且可以幫到小朋友好多方面嘅發展,小朋友係學校用電子產品的時候,都係係老師即規管下使用,而唔係私自使用,所以小朋友係幼稚園係透過電子產品去幫助他們係幼稚園上堂嘅時候,學習可以更加深刻同了解
RubyYu07
|
PoohPooh228 發表於 18-10-15 22:10

系啊,正確去使用電腦或者手機,可以幫助到小朋友去學習嘅同時又唔會受到好大嘅影響 ...

呢方面作為家長,引導作用一定要發揮好!
PoohPooh228
|
RubyYu07 發表於 18-10-16 15:06
呢方面作為家長,引導作用一定要發揮好!

係啊,當小朋友使用電子產品都要去規管佢哋,如果係比小朋友玩遊戲就設個時間限制佢哋就最好,不過,依家都有幼稚園想引入電子產品-ipad去輔助小朋友學習,唔知咁樣好唔好?
小鈴鐺
|
我俾IPAD個仔做網上功課,
掃QR CODE聽小小紅蘋果,
有時睇下YOUTUBE/網上TV(屋企無TV)

我俾部IPHONE 4S佢打電話(屋企無固網電話)
平時用WHATSAPP問我功課點做.

電話/IPAD只會在家用, 不會帶出街,
亦唔會俾佢DOWNLOAD任何遊戲.
我要做媽媽
|
回覆 PoohPooh228 的帖子

我覺得要睇下點教喇,因為佢可能學習既過程中見到人地系度玩遊戲,佢就會開始嘗試喇
PoohPooh228
|
回覆 小鈴鐺 的帖子

我覺得你嘅方法都好好,咁樣做系咪有幫助到你小朋友嘅學習?
小鈴鐺
|
PoohPooh228 發表於 18-10-17 14:29
回覆 小鈴鐺 的帖子

我覺得你嘅方法都好好,咁樣做系咪有幫助到你小朋友嘅學習?

唔係幫助學習,是有需要用,所以先至俾佢用。
返而學習上我比較抗拒用電子產品,
始終學習以閱讀為基礎會較好,
電子學習較生動有趣,怕佢地會覺得讀書沉悶,
雖換有d人話佢地d小朋友無問題,
但我唔敢博,另外,每日時間有限,
做左依樣就做唔到果樣,
用d時間俾佢地睇書,玩下d智力玩具遊戲。
ManYee0212
|
PoohPooh228 發表於 18-10-15 11:00
隨著科技嘅發展,小朋友成日都會用手機或者ipad,但多數都係玩遊戲定用嚟學習?
現時不少幼稚園,都會用電 ...

um.....其實只要規管住小朋友去使用手機或者ipad黎學習就可以了。例如我姨甥仔平常在幼稚園裡面者是透過ipad來教學,
佢最近比較依懶手機同ipad⋯⋯一回到家就唔主動做功課只顧及挽手機,我應該可以點做先做?感覺好似冇幫助到佢學習