3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 小鈴鐺 的帖子

當然閱讀先系最重要的,電子產品只系一個輔助嘅角色,不會完全代替閱讀嘅,例如,上音樂堂,需要歌曲嘅輔助去教導小朋友,幫助小朋友有趣地上課和令佢地專注力提高,從而令到課堂上更加有趣生動,而唔再系苦悶嘅課堂,只系佔領課堂嘅一少部分,這些都系學習嘅一種。

複式洋房

回覆 ManYee0212 的帖子

根據你講嘅咁啦,去管制小朋友使用電子產品嘅時間,訂立一個時間比佢地嘅同時,只允許佢地進行學習嘅活動或者遊戲啦,其實電子產品幫助到小朋友多方面嘅發展嘅,例如,在認知方面,小朋友系中意有趣生動嘅上課模式,而電子產品成為一個輔助嘅角色去幫助佢地,提供圖片,影片,聲音等等的方法可以加深佢地學習嘅印象,從而又可以將學到嘅知識帶入生活中,另外,在語言方面,小朋友可以透過youtube睇影片去學習,可以令佢地嘅語言發展更加好,因為透過睇影片,可以聆聽多D詞語,英文,都係一種學習嘅方式

大宅

PoohPooh228 發表於 18-10-16 15:48
係啊,當小朋友使用電子產品都要去規管佢哋,如果係比小朋友玩遊戲就設個時間限制佢哋就最好,不過,依家 ...

我唔贊成幼稚園就要引入ipad去教學,咁細個就比咁生動豐富既畫面佢地睇 將來會否覺得對書本冇興趣? 我唔想我小朋友咁細個就沉迷係電子世界入面。所以我而家都係比佢地睇書多,雖然佢地遲早都會接觸,但有必要幼稚園就用ipad嗎?話就話要控制時間,但我見好多家長開左個頭之後,都好難收科,見好多都係沉迷多過用黎學習(sorry, 純粹個人意見,不喜勿插)

複式洋房

dollybaby 發表於 18-10-18 01:24
我唔贊成幼稚園就要引入ipad去教學,咁細個就比咁生動豐富既畫面佢地睇 將來會否覺得對書本冇興趣? :quie ...

各有各睇法啦,有好有壞,睇下點去正確使用

大宅

有好有唔好,都係雙面嘅,家長要好好咁引導先嘚。

大宅

dollybaby 發表於 18-10-18 01:24
我唔贊成幼稚園就要引入ipad去教學,咁細個就比咁生動豐富既畫面佢地睇 將來會否覺得對書本冇興趣? :quie ...

我都唔贊成幼稚園就用ipad。手機ipad 呢類科技,連大人都會上隱成日睇,要規管小朋友用嘅時間,我覺得好難做到。
响學校有用大電視幫助學習,但係用時會有老師同學仔互動。响屋企,除非每次堅持用ipad 時互動而唔係淨係俾佢睇youtube啦,好容易好容易會變電子奶咀,小朋友玩ipad 家長就可以做自己野。
(個人意見不喜勿插)

首頁

尾頁

跳至