自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實本來都無呢個諗法, 係前排睇咗肥媽教人買樓節目, 同埋佢話留係香港即使政府遲下俾到佢免費一人公屋都覺得香港個生活成本太高, 退休舊錢都未必夠佢洗到百年歸老果日, 有無JM既爸爸媽媽一早已經有呢個打算?
因為我個人覺得佢辛苦勞碌大半世老來仲要走deck去一個唔太熟悉既地方生活有少少擔心, 但又唔知到底係佢出於自己意願想番內地享受退休生活定係唔想令仔女覺得自己係一個負累, 有無JM可以俾下意見同分享下有無呢類型既經歷?

伯爵府

可以考慮既...始終香港物價年年火箭咁升,退休無好多現金真係過得辛苦

禁止訪問

大宅

回覆 Mm233 的帖子

但始終年紀大左, 佢而家都叫行得走得但怕過多幾年佢多左病痛要出出入入醫院, 加上佢份人又係收收埋埋怕麻煩人地, 我都有少少擔心佢有無能力去養老

象牙宮

2024年龍年勳章

helen02 發表於 18-10-15 11:06

但始終年紀大左, 佢而家都叫行得走得但怕過多幾年佢多左病痛要出出入入醫院, 加上佢份 ...

如果香港已有屋(公屋或已供滿私樓),留港養老安全好多,有咩病痛,入E院也方便。

伯爵府

helen02 發表於 18-10-15 11:06

但始終年紀大左, 佢而家都叫行得走得但怕過多幾年佢多左病痛要出出入入醫院, 加上佢份 ...
具體狀況唔清楚
或者上去過幾年,再老D就再考慮老人院。人人情況意願唔知同

男爵府

香港生活成本的確極高人工完全追唔上通漲,更何況一旦中國經濟下滑, 香港會陷入滯漲時代: 姐係內地人狂搵資金出口投資香港扯高物價但同時個打工仔係市場係凍薪 / 炒人
如果以退休人士無收入計真係會更加難維皮

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

有 親朋戚友住附近都可諗諗,
有咩事都有個照應,
得一個就唔好喇,孤獨老人咁,
打電話搵佢唔到,喺香港嘅都有排驚。

子爵府

要留意睇醫生方面。

大宅

(Samantha) 發表於 18-10-15 11:15
有 親朋戚友住附近都可諗諗,
有咩事都有個照應,
得一個就唔好喇,孤獨老人咁,

其實係呀最擔心就係呢樣, 一個老人家孤領領, 我都怕佢表面上話想享受生活但上左大陸返屋企對住四面牆睇唔開

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

剩係教佢打字頭電話都有排記,醫療始終香港好

大宅

funbi0816 發表於 18-10-15 11:17
剩係教佢打字頭電話都有排記,醫療始終香港好

佢就同我講話有咩事咪whatsapp / 微訊好方便, 佢都識用智能電話但我覺得內地好多手續你又唔熟, 登記睇醫生我地後生都未必識有起事上來真係孤立無援

珍珠宮

退休後最大concern係錢、住屋、健康 (排名不分先後),
如果佢目前身體唔錯, 咪上去住下先囉, 唔習慣當地環境/文化先返落來。
如果真係身體麻麻地, 不如留返係香港

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

helen02 發表於 18-10-15 11:20
佢就同我講話有咩事咪whatsapp / 微訊好方便, 佢都識用智能電話但我覺得內地好多手續你又唔熟, 登記睇醫生 ...

對,玩吓返去hea吓就舒服,我心態係山高皇帝遠,有咩事,趕返去都係黃金時間

洋房

回歸祖國 識玩

伯爵府

回覆樓主:

代入你老豆嘅case,養老我會揀香港,肥媽介紹嗰啲屋,離當地市區都無雷公咁遠,大陸醫療一定比唔上香港,而且而家大陸一二線城市物價指數都高,幾廿歲人咪再周圍騰喇!除非嚮當地有一早就有祖屋同親戚有照應喇!

男爵府

helen02 發表於 18-10-15 11:20
佢就同我講話有咩事咪whatsapp / 微訊好方便, 佢都識用智能電話但我覺得內地好多手續你又唔熟, 登記睇醫生 ...

你爸爸識用智能電話同埋衣家兩地電話數據通訊同交通都咁方便,如果佢身體狀況可以的話其實可以暫住一排
至於置業就真係等住落先做決定啦

珍珠宮

helen02 發表於 18-10-15 11:02
其實本來都無呢個諗法, 係前排睇咗肥媽教人買樓節目, 同埋佢話留係香港即使政府遲下俾到佢免費一人公屋都覺 ...

緊係唔好,香港醫療好好多,如有公屋住,更加唔走,當別墅住就無問題!

水晶宮

畀面勳章

helen02 發表於 18-10-15 11:17
其實係呀最擔心就係呢樣, 一個老人家孤領領, 我都怕佢表面上話想享受生活但上左大陸返屋企對住四面牆睇唔 ...

以前我爸都有咁提過,但最後都無上去。
原因我哋真係一個大陸親朋戚友都無,我爸聽香港朋友講話樓靚物價低,佢又覺得好似幾好咁。

但佢冇諗過上面冇人冇物 有咩事冇人照顧 開心唔開心都係自己喺間屋,病又無人知,再老D自己一個喺大陸仲令人擔心,

喺香港班後生再唔得閒, 佢一個電話話唔舒服都可以搭的士去睇佢,返咗大陸就煩囉。

水晶宮

helen02 發表於 18-10-15 11:02
其實本來都無呢個諗法, 係前排睇咗肥媽教人買樓節目, 同埋佢話留係香港即使政府遲下俾到佢免費一人公屋都覺 ...

兩邊都住下最好

首頁

尾頁

跳至