自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

ayi1 發表於 18-10-15 11:23
代入你老豆嘅case,養老我會揀香港,肥媽介紹嗰啲屋,離當地市區都無雷公咁遠,大陸醫療一定比唔上香港,而 ...

都有親友既, 但我就怕好多時黃皮樹了哥同埋港人置業都唔熟咁多手續怕老來血本無歸, 上面講得啱, 真係要去都會先試下租樓住落熟曬遊戲規則先扑鎚

子爵府

我老爺退休後就係大陸買左樓,日日種花養魚,悠哉悠哉過左十幾年,近呢2年身體差左,就留港時間多些,因為要睇醫生攞藥,但一睇完醫生都會馬上返上去,掛住佢D花花草草和魚

大宅

靚apple 發表於 18-10-15 11:26
你爸爸識用智能電話同埋衣家兩地電話數據通訊同交通都咁方便,如果佢身體狀況可以的話其實可以暫住一排
至 ...

暫時就用中聯通儲值卡, 不過我遲下都會幫佢上台, 都有聽好多JM推介用smartone個$298全包宴, 到時有曬內地no同中港數據之後每日都微信報平安同打電話俾佢。
遲吓住落大陸有平價室內WIFI就應該剩係用空殼手機做數據通訊 + 放假上去探佢

大宅

alima 發表於 18-10-15 11:32
我老爺退休後就係大陸買左樓,日日種花養魚,悠哉悠哉過左十幾年,近呢2年身體差左,就留港時間多些,因為 ...

咁你爺爺行得走得都好好起碼有自己嗜好唔會悶!

珍珠宮

回覆樓主:

好簡單,當佢有病佢想係大陸醫院度醫定香港醫院?接唔接受到d仔女可能一個月/半年去探佢一次?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實都OK既, 有親戚照應
我99以前個個月都上去住返一兩星期(佢地有樓), 當去見吓親戚朋友咁囉
而家年紀大左就賣左間屋, 留港hea

大宅

怪獸青BB 發表於 18-10-15 11:37
好簡單,當佢有病佢想係大陸醫院度醫定香港醫院?接唔接受到d仔女可能一個月/半年去探佢一次?
...

我當然想佢留係香港! 始終佢係香港辛苦大半世, 依家就因為生活質素追唔上個成本先有呢個念頭
內地的醫療都時有負面聽聞.......其實個平衡都真係有大件事番香港醫無事就留係果度

水晶宮

回覆樓主:

如果香港有地方住留香港好D,大陸嘅消費而家都唔平,一個老人家又食唔多,返大陸唔慳得幾多,除非香港冇得住先諗,返到大陸陌生地方,朋友都唔多個。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

除非人仔大跌 , 港紙1 對 1.3 , 否則大灣區生活指數分分鐘高過香港

複式洋房

helen02 發表於 18-10-15 11:34
暫時就用中聯通儲值卡, 不過我遲下都會幫佢上台, 都有聽好多JM推介用smartone個$298全包宴, 到時有曬內地n ...

衣個plan ok ga! 我有朋友做野長駐大陸都係上佢, 送12個月內地通話分鐘同數據。表面上話係大灣區但實際包埋中國北面同澳門都收到同埋同價

大宅

回覆 whywhite22 的帖子

係呀但佢就貪上面食野平同住的地方大, 佢本身都無咩街坊或者老友記所以先話想番去養老, 我怕佢其實係睇唔開怕覺得自己累左仔女

男爵府

helen02 發表於 18-10-15 11:02
其實本來都無呢個諗法, 係前排睇咗肥媽教人買樓節目, 同埋佢話留係香港即使政府遲下俾到佢免費一人公屋都覺 ...

香港只係住貴,如果有物業或有公屋,冇乜好憂。一個老人,食得幾多,用得幾多。

大宅

Cara2006 發表於 18-10-15 11:54
香港只係住貴,如果有物業或有公屋,冇乜好憂。一個老人,食得幾多,用得幾多。
...

物業都好舊啦, 維修都好重皮係一舊支出。我有建議佢唔一定要留比我地, 佢自己可以押去做年金但佢個打算係放租再自己番大陸去平衡個收支

始終而家個壽命長左起碼要預多佢20年左右的洗費佢就同我講看似番大陸會比較襟搣舊錢

男爵府

睇定啲。係大陸住養老既香港人退休人士,如係香港有物業好似都要交稅(唔肯定、你自己查真啲)

男爵府

其實本來都無呢個諗法, 係前排睇咗肥媽教人買樓節目, 同埋佢話留係香港即使政府遲下俾到佢免費一人公屋都覺 ...

肥媽都信? 強橕淡水魚刺身唔生蟲

男爵府

長住就唔好啦,上去小住下囉,兩邊走活動下好過。

大宅

teaspoon 發表於 18-10-15 12:03
睇定啲。係大陸住養老既香港人退休人士,如係香港有物業好似都要交稅(唔肯定、你自己查真啲)
...

多謝! 我會幫佢望真少少

複式洋房

睇物價

大宅

畀面勳章

維持到個聯繫老人家有事個時打到翻香港同send到短訊求救就得啦!

子爵府

老咗更唔會去咁遠定居,有乜事仔女點照顧?退休舊錢都未必夠佢洗到百年歸老果日?到時先算啦!你保證返大灣就夠洗?唔好以為大陸物價好平,識個老人家拎綜援返大陸定居,都話唔多夠洗,仲要隔幾個月回香港睇醫生攞藥,話大陸買藥超貴!做得個節目出嚟,就梗係show晒d好野比你睇啦,呢d廣告野,點可能相信,叫肥媽自己返去生活先啦!香港有屋住,一個老人家日常使費唔會好大,萬一佢喺上面識多個女人,洗得仲多錢!到時你仲煩!

helen02    發表於 18-10-15 12:23

首頁

尾頁

跳至