自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

老人返大陸住,最唔方便係睇醫生,真係大問題。

象牙宮

回覆樓主:

睇本身多唔多慢性病囉,不過近香港地方消費都已經唔平喇

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

water_monster 發表於 18-10-15 12:14
維持到個聯繫老人家有事個時打到翻香港同send到短訊求救就得啦!

其實呢樣野真係好緊要, 始終一個人係上面即使話有表叔幫下眼, 但始終果邊既治安係一個未知之素....
點都要keep contact

男爵府

helen02 發表於 18-10-15 12:02
物業都好舊啦, 維修都好重皮係一舊支出。我有建議佢唔一定要留比我地, 佢自己可以押去做年金但佢個打算係 ...

換樓,我親戚賣咗 50 年樓,買了 20 年的,大屋搬細屋,豪宅區搬平民區,近仔女,唔需要補錢。即使要補,也可以由仔女夾。

大宅

Cara2006 發表於 18-10-15 12:24
換樓,我親戚賣咗 50 年樓,買了 20 年的,大屋搬細屋,豪宅區搬平民區,近仔女,唔需要補錢。即使要補, ...

如果可以有能力盡子女孝道當然我地都想佢留係香港...其實各自有左頭家之後真係好少再俾家用, 都係過時過節比幾千蚊佢買野食叫做一份心意

大宅

回覆 helen02 的帖子

我有年長親烕上過去住,環境確實係好.
但香港人係大陸冇醫療福利.
60零70歲,身體健康 緊係寫意.
但年紀再大些, 要定時定侯番香港醫院睇病 攞藥 覆診咁,
就算近極都要坐車同過關,好多時仲要兩個人一齊先
挾到佢一個落來,跟住又要送番佢上去.費時失事.
真要諗清楚先好作決定.

水晶宮

helen02 發表於 18-10-15 11:52
回覆 whywhite22 的帖子

係呀但佢就貪上面食野平同住的地方大, 佢本身都無咩街坊或者老友記所以先話想番去 ...

一個老人家唔食得幾多,大陸物價亦唔平得幾多,大陸人覺得香港物價平先成日上嚟走水貨,香港有地方住就唔好返去。

大宅

回覆 aprilli 的帖子

係呀, 暫時我建議佢暫住先唔好置業, 真係住落覺得物價可以接受到同所有野配套都方便先算至於再大少少年紀要睇醫生先搬翻香港

伯爵府

想生BB熱投

上去當渡假ok既
長住仔女好難拎假去睇父母
都係香港好

大宅

miniyan 發表於 18-10-15 13:21
上去當渡假ok既
長住仔女好難拎假去睇父母
都係香港好

係呀所以我打算幫佢搵左地方租同確保左通訊識得send msg返香港就比佢試下住住先, 住落唔對路就摓訂賠錢走好過一個人失去聯絡

伯爵府

要住多香港人的地方, 我係十里x灘買左樓, 好多香港人買. 年紀大些的(55-65歲) 個班, 成日約埋踏單車, 整野食, 好開心. 連d 呀e呀叔 都會自己楂一架golf 車出入代步.

我地班4x歲的,就放假上去玩, 楂電單車遊車河, 去農莊摘水果.

出街食有平有貴, 自己煮更加相宜. 家居上網3xx一年. 水電都平. 電影更加在電視無限睇.

係香港要留個地方, 再老d就返香港住.
星期五是無飯主婦日

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

只講醫療,我絕對唔希望父母去大6養老。冇咩病痛仲可以,太老都係留係香港好D。

男爵府

老人家上到去, 又無朋友,
人生路不熟, 更唔願出街,
真係怕鬱死.
年紀愈大, 又要往返睇醫生.
好多人返大陸養老,
住左幾年都係返香港.

helen02    發表於 18-10-15 13:54

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

helen02 發表於 18-10-15 11:02
其實本來都無呢個諗法, 係前排睇咗肥媽教人買樓節目, 同埋佢話留係香港即使政府遲下俾到佢免費一人公屋都覺 ...

香港係生活費高,但醫療費平(公院),但在國內,冇社保入醫院係好貴。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

伯爵府

回覆樓主:

我住大西北新型屋村附近,搭車見多左唔少唔係講本地話既伯伯婆婆,就知連佢地都落黎香港養老,做咩退左休又有自己屋係香港要搬呢。

子爵府

helen02 發表於 18-10-15 11:17
其實係呀最擔心就係呢樣, 一個老人家孤領領, 我都怕佢表面上話想享受生活但上左大陸返屋企對住四面牆睇唔 ...

一個老人家就唔建議啦
係香港都可能有隔離鄰舍可幫下手

同埋睇醫生都係問題
俾我,我會信任香港醫療多過國內....

水晶宮

adacheung1972 發表於 18-10-15 13:38
要住多香港人的地方, 我係十里x灘買左樓, 好多香港人買. 年紀大些的(55-65歲) 個班, 成日約埋踏單車, 整野 ...

係呀上面地方大,好多野玩又唔駛同人迫,上面買樓一收樓,物管就會加你入業主群組,啱傾啱玩嘅就可以聯絡一齊玩,唔識嘅野又有大把人問,幾開心架。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

helen02 發表於 18-10-15 11:06
回覆 Mm233 的帖子

但始終年紀大左, 佢而家都叫行得走得但怕過多幾年佢多左病痛要出出入入醫院, 加上佢份 ...

醫療真係大問題。国內的医院,係唔係都打點滴先,水平参差。下下回港覆診或有急症好麻煩。

好似政府同港大在大6有間有香港医生的医院。我唔肯定是否深圳。有冇jm知呀?

男爵府

如果有地方住, 老人家唔食得多,
在家煮食, 生活費和大陸唔會差很多,(大陸D野都唔平)
使費唔會差咁遠,
要俾間屋D後生住就另計.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mm233 發表於 18-10-15 11:04
可以考慮既...始終香港物價年年火箭咁升,退休無好多現金真係過得辛苦

大陸有質素嘅嘢都唔平

首頁

尾頁

跳至