自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

緊係留返Hk啦,照顧佢都易d。
上咗大6老人家有咩唔舒服,山長水遠你們探佢都唔易。

子爵府

唔明點解一定去外國或國內要買樓先退休。除非後生買落,唔會退休時先買層樓黎退休。

男爵府

helen02 發表於 18-10-15 11:02
其實本來都無呢個諗法, 係前排睇咗肥媽教人買樓節目, 同埋佢話留係香港即使政府遲下俾到佢免費一人公屋都覺 ...

肥媽係賣廣告喎,咁都信? 就算肥媽真係大灣區有樓,似乎都係發展商送嘅當廣告費 肥媽退休應該係去美國,唔係去大灣區

水晶宮

happyfarm 發表於 18-10-16 01:01

肥媽係賣廣告喎,咁都信? 就算肥媽真係大灣區有樓,似乎 ...

早係14年係youtube都睇過肥媽叫人上惠洲買樓,未出呢個廣告前都有報導肥媽係中山買咗樓。

肥媽自己講話會去大陸退休
https://youtu.be/VId7J3Ge0wk

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

helen02 發表於 18-10-15 12:02
物業都好舊啦, 維修都好重皮係一舊支出。我有建議佢唔一定要留比我地, 佢自己可以押去做年金但佢個打算係 ...

有冇考慮逆按揭?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 18-10-16 07:48
早係14年係youtube都睇過肥媽叫人上惠洲買樓,未出呢個廣告前都有報導肥媽係中山買咗樓。

肥媽自己講話會 ...

好多人去惠洲,佢哋發展安老服務,上次方東昇個節目有講。

水晶宮

其實本來都無呢個諗法, 係前排睇咗肥媽教人買樓節目, 同埋佢話留係香港即使政府遲下俾到佢免費一人公屋都覺 ...

如果我係香港, 我係唔會同意。

大灣區生活指數真係比香港低? 只係睇深圳已經唔係啦。

係香港有公屋, 有長者生活津貼。 如果去左大灣區, 間公屋又會唔會無左呢?想返轉頭都難。

老人家病痛多, 親人近身最重要。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

回覆 helen02 的帖子

如果係自己父母我一定唔會俾佢地去, 因有野發生唔可以即知道及去處理, 亦想多D見面

伯爵府

肥媽係幫香港政府呀, 信佢一成都死.....(不喜勿插)

珍珠宮

ddkaka 發表於 18-10-16 07:48

肥媽自己講話會 ...
你用呢D相對有米長者去做例子, 對大部份一般老人家來講, 根本起唔到指標作用

侯爵府

goat 發表於 18-10-15 11:20
退休後最大concern係錢、住屋、健康 (排名不分先後),
如果佢目前身體唔錯, 咪上去住下先囉, 唔習慣當地環 ...

同意,如目前身體唔錯,又親朋戚友住附近都可諗諗,惠洲有屋苑專為港人附老人護理設施,想信將來有更多相關組合出現(在電視看到,松松集團領頭項目)

PS"因無能力在港買樓,在內地有祖屋,所以日後大多要回鄉 ,好處係4線生活指數低.有車出入可自駕遊

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大陸物價都唔便,香港基本生活用品好多來自大陸,留低香港最起碼醫療方便啲,除非人民幣好似94年跳貶。

大宅

helen02 發表於 18-10-15 11:06
回覆 Mm233 的帖子

但始終年紀大左, 佢而家都叫行得走得但怕過多幾年佢多左病痛要出出入入醫院, 加上佢份 ...

大陸d醫院真係有錢有得救,香港醫院係救咗人先。我媽未走時搬返大陸住,佢出事後唔夠3個鐘,我哋幾兄弟姐妹到醫院,D醫生話十萬又點做,兩萬又得,無講救唔救得返。我哋決定返香港醫,但揾咗幾個鐘都揾唔到簽紙出院個醫生,最後搞咗大半日先比出院,返到香港已太遲了。去嗰度住醫療真係要考慮,如有買保險會好D。

禁止訪問

子爵府

helen02 發表於 18-10-15 11:52
回覆 whywhite22 的帖子

係呀但佢就貪上面食野平同住的地方大, 佢本身都無咩街坊或者老友記所以先話想番去 ...

間唔中返去大陸短住還可以,長期住一黎好悶,二黎生活指數都唔低,除非冇要求

上個月返大陸住左幾日(大灣區),發現大陸d物價越黎越高,超市買野價錢&食野同香港差唔多,普普通通碗牛腩河+杯意米水要30人仔,飲杯珍珠奶茶都要2x人仔

水晶宮

我無睇過個節目,唔知嗰到環境如何。
但望下我自己父母,70 歲,勞碌半生,而家先叫有時間享受人生,日日同個孫玩 (唔使佢湊,齋玩),個個星期同朋友去行山整蛋糕學唱歌學寫字好開心,每幾個月就去次旅行。如果內地嗰到無朋友無野做會好悶,退化得好快的。另因為我老豆性格內向,呢個年紀唔會識新朋友唔會去主動架喇,係同 d 老朋友老同學一齊先會comfortable, 所以如果去到新地方無朋友佢會好自閉的。

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

山長水又遠有乜事咁點算,梗係唔好上去啦

禁止訪問

大宅

肥媽個個係咩節目?

首頁

尾頁

跳至