請問 “攞飯盒” 係咩意思?

Giant
|
報章娛樂版 “某某快將攞飯盒”,尋日杜如風又問 “咁我有有飯盒攞呀?” ,推斷應該係潮語,請問有冇人教吓我呢個老土怪呀?
ryan_mami
|
Giant 發表於 18-10-15 11:13
報章娛樂版 “某某快將攞飯盒”,尋日杜如風又問 “咁我有有飯盒攞呀?” ,推斷應該係潮語,請問有冇人教 ...

通常啲二打六角色,得好少場次,拍完冇片酬,就攞飯盒走人。
通常套戲未拍完但某些角色已經再冇戲份,就會話佢攞飯盒。
adam112
|
報章娛樂版 “某某快將攞飯盒”,尋日杜如風又問 “咁我有有飯盒攞呀?” ,推斷應該係潮語,請問有冇人教 ...

拍完戲,再冇戲份收工

出處應該係"喜劇之王"

近年D人既comment 用黎型容D戲入面好快死既角色,話佢地擺飯盒
wcpcelia    發表於 18-10-15 11:29
MM2H
|
長知識
Cholechiu
|
收工
mormorchan
|
係微博睇得多,我理解係角色就快死了,就會話快「領飯盒」或快「下線」
my005
|
我黎學野。
jasmine0527
|
攞飯盒即係個角色死嘞,收得工
Sumyeema1
|

睇「花開月正圓」,大陸網友話吴聘將會領飯盒,我也R頭。
Giant
|
上嚟BK真係學到好多嘢呀
bkteapot
|
多數係形容個角色就黎死, "XXX要領便當了"
I9528
|
攞飯盒,仲有另一個演繹,就係 = 人工
因為如果達唔到要求,分分鐘連飯盒都攞唔到
Ho_BB
|
KoneyB
|
bkteapot 發表於 18-10-15 11:46
多數係形容個角色就黎死, "XXX要領便當了"

我見內地人d劇評成日都講領便當
lingfu
|

香港意思係個個人做得好假
未夠班
(現實中都有呢啲"演員",即係扮做支持政府其實收錢個啲)
大陸意思係個個人既角色即將死亡/戲份完結
即"領便當"

cynthiatomchan
|
我又嚟學到嘢
jutau
|

領便當啊?(唔會用廣東話譯的)
=掛了
=GG
=壽終

大陸論壇常用,我都係睇太子妃先識呢啲字
tester5
|

話個角式會死,就係話佢會「領便當」
|
搵霞姨
tsung
|
jasmine0527 發表於 18-10-15 11:23
攞飯盒即係個角色死嘞,收得工