婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實你99都唔係太衰,只係無得同自己阿媽比較啦。
我媽煮野食超正,但我99 係地獄廚神,而且口味好淡,煲湯都唔落一粒鹽,仲要煮啲自創菜式,我仲要同佢同住,初時都好唔慣,不過都冇計,佢冇煮野天份都冇法子。
我99 又係好慳,人地上黎打牌,佢都淨係落樓下買啲炒米粉招呼人,不過都明白佢嘅,佢好辛苦先養大啲仔女,慳慣左,所以都唔可以怪佢。

有段時間都會忽然佢做乜都好唔順眼,可能同住會易啲磨擦,但佢又冇害我啲乜,只係大家生活習慣不同,睇化啲遲早會習慣。

Miulo    發表於 18-10-16 17:07

男爵府

我的育兒心得勳章

其實都無乜野,咪少啲返去食囉。去之前食飽先去。

大宅

miriamfans 發表於 18-10-15 14:05
99家無用公筷, 但唔會拎個湯更就咁係兜湯度筆來飲

試下一開飯就攞多個碗夾起晒自己想食嘅餸,咁咪唔洗同d親戚咁親密啦,至於兜湯,睇唔過眼都冇辦法,人人都係咁筆,最緊要唔好比你小朋友有樣學樣,食左咩菌都唔知

我覺得你冇公主病,只係對99期望有時多左d, jm你要睇開d, 唔好諗住同99 close, 咁就會好d

大宅

回覆樓主:

佢有帛金已好好,老父仙遊,男家冇人到冇帛金,仲要叫你慶祝節日

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

照咁睇奶奶冇乜特別喎,有時不要要求咁多,大家見到面客客氣氣咪算,無謂小小事又要計較又要唔開心。

珍珠宮

回覆樓主:

無乜特別炸喎
佢又無對你有過份要求
又無自把自為去你屋企或搞你d細佬
好小事啫

大宅

回覆 little06 的帖子

你真係一個明白事情的可人兒,你99有福了😊

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

你奶奶算幾好 你呻都無用
人地吾系你老母

別墅

樓主,你唔好用自己媽咪同奶奶比!真心冇得比!你當佢普通親戚一個好了!咁樣自己會開心D!

公爵府

你真雞蛋裏挑骨頭,你批評99咁多,佢有冇批評你呢。小小問題你就樣樣睇唔開。你有冇比家用99呀,唔係講只係過時過節先比呀。你成曰話99唔煮飯,你自己又有冇煮比佢食呀。正日唔做節咪好囉,唔使成日同娘家争做正日。你家白事,6299唔去好正常,比帛金已經好好了,我死老豆,我叫6299唔好來,佢哋老人家,呢d場合唔適宜。個個JM嘅99通知食飯,通常只會通知老公再轉達,望都望佢唔好煩你呢,有乜大不了,要親自預早通知你呀。你又真係好小器新抱,樣樣斤斤斤計較,你娘家富貴,你咪多d返去食飯囉,同你阿仔去茶記食飯又唔得,真救命!你不如問下自己,你99得罪你乜野,你樣樣唔順眼。

侯爵府

好長無心機睇曬,但係一句講曬,無期望就無失望。你99算係咁啦,唔係太理你咪幾好。有更多人既99嚴重干涉個仔同埋新抱的生活更加難頂。

水晶宮

回覆樓主:

99唔一定對你好,又未至於好差,唔開心咪少啲見,你都未見過仲賤既99,算係咁

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 iamlazy 的帖子

我都覺你99冇咩喎、亦唔覚你有咩對99特別好你又點可要求佢做D咩。我覚得奶奶養大你老公應該係你地要孝順佢為佢諗多D。當將來你做咗奶奶你就會明白奶奶處境

水晶宮

wudy 發表於 18-10-16 20:53
回覆 iamlazy 的帖子

我都覺你99冇咩喎、亦唔覚你有咩對99特別好你又點可要求佢做D咩。我覚得奶奶養大你老 ...

我唔做99

子爵府

miriamfans 發表於 18-10-15 11:29
結了婚8年 無同住, 我們一家3口住新界佢地住九龍, 奶奶有番工, 老爺無業, 我同佢地關係普通, 無咩2句, 過時 ...

點解呢道咁多心抱怪99對自己唔夠好?但係我未聽過有女婿怪外父外母對自己唔夠好既??係唔係d心抱太自我中心或太公主呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

恕直言, 全部都係好普通的小事
你99唔係熱情亦唔係好懂人情世故既人, 但同個衰字有排都扯唔上關係
反而我覺得你仲難相處, 因為你對人有太多期望, 但你又無對人付出過d咩, 為何要對人有咁多期望呢?
見到你連99生日, 大時大節有俾錢佢都要拎出黎講, 真係無言, 呢d真係基本到唔基本, 除非你c6平時家用俾足(唔係求其三幾千叫俾足喎), 然後大時大節你c6又加碼俾錢做節, 而你又會俾多份(新抱額外俾99)既就話0者, 不過就咁睇就唔似啦
反而99收左錢仲要煮飯俾你地食, 假期又要幫你湊仔, 你都用返盡99啦
尤其事件5同6, 完全唔明有咩好呻, 99同個仔whatsapp正常到不得了, 你返娘家, c6帶個仔返男家, 你又理得人地去邊度食呢?
人地去茶記食你都咁介意, 咁如果去米芝蓮咪死得?
最無聊就係要比較娘家同99煮既飯, 有咩好比較呢?
正如你都唔會好似孝順娘家一樣咁孝順99啦係嘛?
彈人地煮野唔掂就咁口爽, 唔知你有無親自煮返幾餐俾99食呢?

男爵府

唔覺你99有問題,
反而你奶奶有返工, 知你嚟都會煮飯你食, 不論好唔好味,
我覺得佢出於好意, 因為反而你唔嚟就唔煮,
好明顯係你唔返嚟所以求其一餐就算,
至於冇鮑參翅肚, 如果呢家人不嬲無煮開, 無得食又唔奇,
唔係家家都會/識煮呢D (包括我自己)

帛金方面, 主動做帛金都OK啦, 佢嚟到你又要招呼佢咪仲顧多樣

兩家人少見都唔奇, 講真我娘家同男家都係同枱食過三四次飯,
但兩家關係良好, 唔係一定要下下真情咁大棚人先叫好感情既

只能夠話你媽媽照顧得你太好了,
講真, 我第時都有機會做人奶奶,
我都未必有信心做到你奶奶咁成日煮飯新抱食,
何況要買齊新抱鐘意既飲品同食物放係雪櫃

同樣我都有機會做人婆婆 (我有一仔一女),
但我肯定我做唔到你媽媽咁好廚藝同招呼,
有時過份溺愛可能會令到子女有錯誤既價值觀,

我奶奶都係要返工,都好少煮貴嘢, 但逢我返嚟食飯就辛辛苦苦煮餐飯我食,
什少出街食(想幫我慳錢), 雪櫃都無我鐘意飲既嘢, 但我知奶奶好錫我就夠了

常存感恩既心, 你會過得開心D
唔會每個家庭既習慣都同你原生家庭一樣的

大宅

真心睇完曬都唔覺得有d咩大問題喎
1- 做白事呢d好多人有忌禕,尤其係老一輩,所以唔鐘意去,而且只係襯家,就更加完全冇需要去,俾我會唔想佢地去
2- 99外家做咗節,當埋99家夾埋一齊做又有咯咩問題?完全唔係一班人去痴食咯,而且自己親戚食飯又真係好少人會同公筷,睇你咁嘅講法好似係你當你自己係外人係客人,多過人地多過你係外人喎,你睇唔過眼佢地做自己隻匙來筆,咁你唔食嗰兜就可以啦
3- 做99的一定要識煮飯同要煮得好食嘅咩?
4- 人地唔飲可樂同檸檬茶,所以雪櫃冇,又有幾奇呀,上你屋企除咗佢唔飲嘅嘢就得椰汁,咁揀椰汁又有幾奇,佢有問過你先飲已經係好尊重你啦

大宅

回覆樓主

唔一齊住又唔洗成日見已經好好好好!
唔洗成日見由佢啦呢啲事!奶奶唔係自己媽嘛

子爵府

2018復活節勳章

果然唔鍾意一個人,連呼吸都係錯

首頁

尾頁

跳至