自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實如果講佢有咩問題個老細一定唔高興,為左好來好去,唯有作個同間公司無關的理由,例如:搬左屋、搵到新工。

伯爵府

回覆樓主:

所以有時適當大話係要講咖

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

從來唔會講真心話。好來好去,作個好啲理由算了。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

當然,講真話對自己有乜好處? 辭職後至少都仲要對多一個月

侯爵府

goodbuyer80 發表於 18-10-15 11:30
其實如果講佢有咩問題個老細一定唔高興,為左好來好去,唯有作個同間公司無關的理由,例如:搬左屋、搵到新 ...

當然喇,人夾人,無對錯。
就算係錯,都唔到我指正(除非犯法事),指正左,無人會開心。東家唔打,打西家好了。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

goodbuyer80 發表於 18-10-15 11:30
其實如果講佢有咩問題個老細一定唔高興,為左好來好去,唯有作個同間公司無關的理由,例如:搬左屋、搵到新 ...

當然啦,好來好去,唔需要太坦白。

伯爵府

想生BB熱投

我都吾會講真話,填搵左新工
甘就得啦

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好來好去,作個理由

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

走得就一定係有唔夠對家好嘅原因,咁都係為好嚟好去,講個小白話

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

我通常走因為(1) 人工低、(2) 想有更好發展、(3) 黑面神上司、(4) 工作負擔太重。

我大部份都講(2), 有次被上司屈馬上同上司講辭職, 辭職信後補, 近last day老闆叫我入房傾, 我老實説被屈 , 老闆信我, 仲問我轉team做唔做, 因為我上司係大粒嘅, 我怕以後仲難搞所以拒絕左, 老闆仲問我係公司有冇比人蝦, 同其它各部門同事合作成點, 有乜嘢係同事可以改善的? 我覺得係我遇過最開明嘅老闆

子爵府

KTKTKT5 發表於 18-10-15 13:14
我通常走因為(1) 人工低、(2) 想有更好發展、(3) 黑面神上司、(4) 工作負擔太重。

我大部份都講(2), 有次 ...

會唔會試探下你?(其實內心唔想你講衰野)

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 18-10-15 13:17
會唔會試探下你?(其實內心唔想你講衰野)

冇喎, 仲寫左封好好嘅ref letter

佢唔想講衰嘢可以唔叫我入房嘛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

這些關係,我覺得大家好來好去就算。

水晶宮

回覆樓主:

不嬲都係, 講個好聽少少既理由就ok

寶石宮

2023年兔年勳章

難得嘅好老闆

珍珠宮

接17樓,可惜無緣合作

公爵府

2018復活節勳章

咁走得,來來去去都係嗰d原因。
冇錢途,人事,有好路數,實唔啱聽。

琥珀宮

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至