自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

回覆樓主

撩餸是冇禮貌的,其實應該改善自己的用筷子能力。

男爵府

回覆樓主:

細個時如果了餸或飛象過河,同枱長輩會筷子打手

子爵府

回覆樓主:

我唔會黑面,會直接出聲叫唔好撩,阿媽應該幫佢夾餸,呢D場合唔係比小朋友練手力的地方。

伯爵府

cy101 發表於 18-10-15 13:04
樓主話夾唔實失手再夾, 我suppose 情境係夾番同一舊, 咁又唔算"了餸"喎!
不過會見議小朋友用公筷+公匙一齊 ...
係lor,以樓主所講唔係了餸呀!小朋友夾唔到跌番落碟餸到啫。身為大人見到咁都唔幫下小朋友反而黑面?叔仔個老婆都幾難相處

大宅

食飯禮貌好重要咖,呢樣對小朋友要嚴d,同自己人丶外人食飯都一樣。我老公個妹個仔,自細同枱食飯,佢都一馬當先夾晒d靚嘅俾自己,食完一件又一件,除非你吾怕核突同佢鬥搶,所以次次我地只食蔬菜,回家前去消夜囉,現在成廿歲都冇乜改變

水晶宮

miniyan 發表於 18-10-15 14:31
我細個一撩碟送,即刻畀阿媽打
你管教不善,人地黑面都好正常

我細個撩餸,阿爺會即時用筷子打手!

複式洋房

回覆樓主

撩餸不能接受

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我都唔接受到了送,我細個如果係咁比老豆產我上天花板,佢會話我:唔夠手長就企響身夾,屎忽癡住張椅做乜,筷子用得唔好用匙羹幫自己,你有兩隻手點解唔好好利用?

我自小家教響飯台上係特嚴架

侯爵府

好媽媽勳章

ivyko 發表於 18-10-15 15:00
係lor,以樓主所講唔係了餸呀!小朋友夾唔到跌番落碟餸到啫。身為大人見到咁都唔幫下小朋友反而黑面?叔仔個 ...

可能挾起5mm 唔夠力,又跌返落碟,之後搵件細啲嚟挾,咁咪俾人覺得係撩餸囉。。通常你掂到嗰件就係嗰件,睇定先挾,否則掂咗唔拎咪又係送筷子口水俾人食,人哋嬲都唔出奇。。。

而家啲小朋友少咗好多日子同長輩同枱食飯,自己屋企 free 慣所以唔知呢啲禮儀咁緊要。。。之前都有提過幼稚園同初小應該再教自理同禮儀,有人話呢啲屋企應該教,但現今咁多公主娘親,細個都係成長於核心家庭同工人姐姐湊大,自己都唔識,點教自己下一代?

男爵府

pillarfung 發表於 18-10-15 13:23
就算係同輩,都係高一d阿嫂吧?我一定回敬佢。

咁事實上寮餸係唔啱wor 淨係黑面以經好subtle

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

losttoa 發表於 18-10-15 15:39
我都唔接受到了送,我細個如果係咁比老豆產我上天花板,佢會話我:唔夠手長就企響身夾,屎忽癡住張椅做乜, ...

我屋企都係咁教,仲會話人仔細細企起身都唔夠手長咪出聲,一家人唔會唔幫你夾喎,唔會有任何原因可以了餸。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

pillarfung 發表於 18-10-15 13:23
就算係同輩,都係高一d阿嫂吧?我一定回敬佢。
有幾高呀?
但有一點我好肯定,
阿嬸就一定高個小朋友成級啦, 就算話佢都合理合情

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係屋企或出街同屋企人食飯,我都堅持用公筷,小朋友唔記得用我都會提醒,而家慢慢感化到身邊人

珍珠宮

yurijm 發表於 18-10-15 13:31
Agree
如果咁做,樓主連話人地唔識大體既道理都冇埋
其實6299又在場
看在眼裡啦
長老可能一直都忍住唔敢講,
寧願而家圍內被親人話下仲好啦,
如果無人出聲, 到個佢長大後出來做野,
同上司/高層/客人食下飯都搞成咁,
到時就更難睇

珍珠宮

channba31 發表於 18-10-15 12:07
我仔左手挾,難免失手,跌返落啲餸到,再挾返,佢就覺得我仔左了右了餸,黑面。
同埋酒樓食飯,啲餸擺得咁 ...

我仔9歲,出街食飯,佢只會用公筷夾自己面前的餸,遠的餸佢會叫我幫佢夾,你下次出街前可以同小朋友講定先

子爵府

樓主你個 妯娌幾大, 我果個90後,由佢拍拖到嫁入黎勁無家教

返去99度食飯,見到我地唔會叫阿哥阿嫂,just to say hi 又時更加當透明! 開飯前唔會幫手,食完更加采你都傻! 我兩個小朋友唔係頑皮,由BB 到e 家都讀小學,咁多年黎,都無"了" 我 d 小朋友玩 ! 真係好似唔識大家咁

已刪除用户

大宅

唔係個個人鍾意細路仔,仲要忍埋細路食佢口水尾喎⋯⋯

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

自己小朋友唔識,去撩餸我都會話佢

但大人撩餸先肉酸,左撩右撩簡過晒先比自己小朋友,

大宅

下次大聲同小朋友講 : 你咁細個,夾得5好都係好正常,要慢慢學。拿,e加夾5到就用匙羹幫手啦,5係嬸嬸會5中意架,你睇下佢。。。

首頁
45678...10

尾頁

跳至