論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐做佐一年,剛剛先發現姐姐visa同合約日期唔同,合約到期系19年9月,但姐姐visa竟然系19年5月到期,中介公司無同我講過呢樣嘢。我可以點處理?

大宅

合約上面應該係冇到期日. visa到期日通常係2年, 由入境日計算. 或者有個情況係姐姐本護照到期,咁佢個visa亦會跟護照到期日. 當你換咗本新護照, 可以去入境處續期, 續埋剩餘的日子.

大宅

kiit925 發表於 18-10-15 12:13
合約上面應該係冇到期日. visa到期日通常係2年, 由入境日計算. 或者有個情況係姐姐本護照到期,咁佢個visa亦 ...
合約是兩年的,所以系做到19年9月,呢個我叫到期日。(讀書少,表達錯)
想再問問你,擰到新護照之後,去入境處續期,續埋剩餘的日子,要僱主去嗎?謝謝你

水晶宮

hhaall 發表於 18-10-15 12:34
合約是兩年的,所以系做到19年9月,呢個我叫到期日。(讀書少,表達錯)
想再問問你,擰到新護照之後,去入 ...

工人入境日期係边一日?

佢 passport expiry date 係边一日?

以上2條問題係跟合約到期日及 工人 visa expiry date 有關。
而且, 有好多新僱主誤會合約上的 簽約日期= 開約日。 其實係以工人入境果日為合約開始日期

wcpcelia    發表於 18-10-16 09:58

大宅

birdbird 發表於 18-10-15 14:33
工人入境日期係边一日?

佢 passport expiry date 係边一日?

我無誤會,系唔知工人個visa點解會短過passport日期姐。
問題已經解決佐啦。2樓已經解決佐我問題
thank you

大宅

hhaall 發表於 18-10-15 12:34
想再問問你,擰到新護照之後,去入 ...

應該工人可以自己去的, 但穩陣啲打去入境處問吓會比較好. 電話:
[size=14.875px]2824 6111

大宅

kiit925 發表於 18-10-15 15:50
應該工人可以自己去的, 但穩陣啲打去入境處問吓會比較好. 電話:
2824 6111
...

thank you

大宅

kiit925 發表於 18-10-15 15:50
2824 6111
...

順便再問問你,工人做滿佐一年但一直無申請放年假,系咪我要主動叫佢放?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

hhaall 發表於 18-10-15 18:11
順便再問問你,工人做滿佐一年但一直無申請放年假,系咪我要主動叫佢放?
...

唔一定每年放,多数兩年約滿一次過放

伯爵府

hhaall 發表於 18-10-15 15:36
我無誤會,系唔知工人個visa點解會短過passport日期姐。
問題已經解決佐啦。2樓已經解決佐我問題
thank yo ...

我年頭都處理左呢個問題
主要原因係佢護照到期,佢對上次回鄉時無自己幫護照續埋期,搞到續約個次的visa上的日期,也早過佢份合約結束的日期!你係咪呢個情況?

結果佢要去菲領事館續期護照
然後你去入鏡處幫佢延期visa以完成現時合約
仲要寫一封信去證明的

大宅

hhaall 發表於 18-10-15 18:11
...

通常完約一次過放假的, 唔需要提佢, 但當然, 我個工人試過每年都以唔同藉口要返菲, 咁咪拆開比佢放囉, 但機票就自己出錢.

大宅

mimosa_t 發表於 18-10-16 07:12
我年頭都處理左呢個問題
主要原因係佢護照到期,佢對上次回鄉時無自己幫護照續埋期,搞到續約個次的visa上 ...

yes ,系呢種情況。
不過,我問返中介,佢話姐姐會自己搞,唔使我去,話唔關我事的。跟住就系話,如果我真系緊張,就提提姐姐要記得續visa...總之,都系同2樓朋友講既一樣,姐姐會自己搞掂。^^

大宅

5R2H 發表於 18-10-15 21:26
唔一定每年放,多数兩年約滿一次過放

明白,thank you !! ^^

大宅

kiit925 發表於 18-10-16 12:43
通常完約一次過放假的, 唔需要提佢, 但當然, 我個工人試過每年都以唔同藉口要返菲, 咁咪拆開比佢放囉, 但 ...

明白,thank you !! ^^

伯爵府

hhaall 發表於 18-10-18 14:37
yes ,系呢種情況。
不過,我問返中介,佢話姐姐會自己搞,唔使我去,話唔關我事的。跟住就系話,如果我真 ...

但你係要填份表和寫封信的
我個時係打電話去入境處問
然後佢教我的
不過你填完,可以叫姐姐自己交去入境處

大宅

kiit925 發表於 18-10-16 12:43
通常完約一次過放假的, 唔需要提佢, 但當然, 我個工人試過每年都以唔同藉口要返菲, 咁咪拆開比佢放囉, 但 ...

姐妹,之前問開完約放假既事

想再問問你

我工人尋日簽完續約,就同我提兩年約完佐要放假返去,甘係咪我要俾機票錢佢?定幫佢訂機票?

大宅

hhaall 發表於 19-7-21 08:15
姐妹,之前問開完約放假既事

想再問問你

兩手準備, 我會自己上網SEARCH吓機票大概幾錢, 另外會叫姐姐自己搵吓AGENT買睇吓幾錢, 有時AGENT買會平啲. 總之叫佢QUOTE完價唔好買住, 話你知幾錢你再決定自己幫佢買定比錢佢搵AGENT買. AGENT會有張QUOTATION比你的

大宅

kiit925 發表於 19-7-31 09:08
兩手準備, 我會自己上網SEARCH吓機票大概幾錢, 另外會叫姐姐自己搵吓AGENT買睇吓幾錢, 有時AGENT買會平啲. ...

Thanks

首頁

尾頁

跳至