內地驗出香港知名品牌豉油鈉含量超標

hongfago
|
係內地消保委驗出,我用淘大,唔知有無事,好搶心

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1015_00822_001.html
Poyau
|
江蘇消保委報告如下

http://218.94.38.242:12315/consumerAssociationWeb/show/netWardFile/56191.html
親親小孩子
|
又係實際營養成分不符標籤,對一般人應該冇好大問題,豉油只係調味,落太多都食得出好鹹,不過老人家味覺退化,好似我媽咁佢而家落豉油比以前重手,老人家好多都有高血壓問題,如果成份不符標籤的確係多一重擔心。
babynetnet
|
擔心得幾多……外國野好多都有問題啦,實物同標籤不相符!
hohoho2013
|
babynetnet 發表於 18-10-15 15:21
擔心得幾多……外國野好多都有問題啦,實物同標籤不相符!

我都唔擔心,我直情買大陸豉油
oceandeepsea
|
改番標籤,都未必有人睇,都係買番大品牌,唔好落咁多就算
babynetnet
|
hohoho2013 發表於 18-10-15 15:30
我都唔擔心,我直情買大陸豉油

咁jm你又唔洗咁揾搏……大陸人都買李X記,就係因為有保證……有d大陸牌用發霉豆做豉油!
|
babynetnet 發表於 18-10-15 16:10
咁jm你又唔洗咁揾搏……大陸人都買李X記,就係因為有保證……有d大陸牌用發霉豆做豉油!
...

佢可能講反話啫
hohoho2013
|
oceandeepsea 發表於 18-10-15 16:32
佢可能講反話啫

係真㗎,因為呢幾年成日返鄉下,見個個都係食呢隻牌子豉油,試過又啱口味,已經食慣咗咯
而且喺大陸都係出名牌子,唔驚得咁多,最緊要好味,依家成個娘家都食,包括我個奄奄尖尖,又睇唔起大陸產品ge家姐
|
hohoho2013 發表於 18-10-15 17:11
係真㗎,因為呢幾年成日返鄉下,見個個都係食呢隻牌子豉油,試過又啱口味,已經食慣咗咯
而且喺大 ...

無乜留意,大陸超市見過金龍魚食油,都唔平架
Amy1974
|
回覆 hongfago 的帖子

又唔使咁大反應,豉油本身就唔可以落咁多。

怕對健康唔好,食清淡啲咯。