小朋友學phonics

YUKI
|
小朋友已經小一,之前學過phonics ,好似都仲係一舊雲咁,唔係好識,夠竟仲比唔比佢上phonics 好呢?(依家冇上緊)
c.vieri
|
我覺得係有用,不過我囝又係學完都係一舊雲咁

學左對默書同讀音有幫助,易d拼到個音
YUKI
|
c.vieri 發表於 18-10-15 12:34
我覺得係有用,不過我囝又係學完都係一舊雲咁

學左對默書同讀音有幫助,易d拼到個音

我知呀,但佢返到嚟仲係唔知點讀,都唔知點好,你仲有冇比佢學呀?
李露眉
|
唔會
c.vieri
|
YUKI 發表於 18-10-15 12:38
我知呀,但佢返到嚟仲係唔知點讀,都唔知點好,你仲有冇比佢學呀?

無啦 學左好多堂,出面比錢嘅、學校校外嘅都晒左好多錢,佢都係懵下懵下咁咪唔鬼再學囉。

次次默書就比我鬧,明明好易咁拆開個字讀/背都要錯咁多次。
YUKI
|
c.vieri 發表於 18-10-15 12:41
無啦 學左好多堂,出面比錢嘅、學校校外嘅都晒左好多錢,佢都係懵下懵下咁咪唔鬼再學囉。
...

但我小朋友默書又冇問題喔,我教佢大約點背會簡單啲,佢又串到,我就諗緊比唔比佢學返phonics 咋
c.vieri
|
YUKI 發表於 18-10-15 12:44
但我小朋友默書又冇問題喔,我教佢大約點背會簡單啲,佢又串到,我就諗緊比唔比佢學返phonics 咋
...

死背係ok,但其實我係想佢一見到個字就大約拼到個讀音出黎囉
YUKI
|
c.vieri 發表於 18-10-15 12:45
死背係ok,但其實我係想佢一見到個字就大約拼到個讀音出黎囉

係呀~我都想佢見到個字就識拼到出嚟,但如果依家小一先再學會唔會好遲呢?學校已經好鬼多野做,默書多,又評估又就測驗啦
c.vieri
|
YUKI 發表於 18-10-15 12:47
係呀~我都想佢見到個字就識拼到出嚟,但如果依家小一先再學會唔會好遲呢?學校已經好鬼多野做,默書多, ...

你可以試下幾個月,睇下有無進展啦,

我囝就係太遲比佢學,我覺得佢唔多入腦

我見好多朋友d仔女K班已經學
李露眉
|
...

記性好!!
李露眉
|
...

phonics幫助記性差d既小朋友
我覺得記性好小朋友,根本唔会運用
直接默出黎
princesscupcake
|
幾多錢一堂
YUKI
|
princesscupcake 發表於 18-10-15 13:05
幾多錢一堂

大部分都要150 一堂,睇下幾對幾,有啲一對一150 半個鐘
Poyau
|
Phonics終身受用
sushiroll    發表於 18-10-16 05:25
PCCW2319
|
YUKI 發表於 18-10-15 12:38

有無返到屋企幫佢溫下?

我仔K2下學期開始讀, 每星期一次。 老師會叫我地每日拎出黎讀幾次讀音。

但一定唔可以叫小朋友串埋d字及記僱個字係乜意思。 因為會令小朋友失去興趣, 及學 phonies既意義。
Poyau
|
PCCW2319 發表於 18-10-15 22:11
有無返到屋企幫佢溫下?

我仔K2下學期開始讀, 每星期一次。 老師會叫我地每日拎出黎讀幾次讀音。

同意 上堂後要温故知新 差不多日日練
mimi222shi
|
一定要識,但必須配合大量閱讀!
小朋友自行拆音,默書無難度。
jamesbond007
|
一定要學,學晒全套要了3年
rex13
|
c.vieri 發表於 18-10-15 12:41
...

我個件幼稚園學左,年幾⋯由如掉錢落海~

peppamo
|
見有家長話系youtube比仔女自學 其實係米本身家長都係識英文先得 好似我呢d 唔識英文嘅真係完全搞唔掂