自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 18-10-16 11:50
佢比較宅同被動,少去街!我有時話不如食好少少,佢又話唔好啦,求其茶餐廳醫肚,去打邊爐一定要搵任食! ...

你多D帶佢食好野,品味提升就番唔到轉頭

象牙宮

littlecar 發表於 18-10-16 11:55
你多D帶佢食好野,品味提升就番唔到轉頭

佢係一個唔鍾意出街食飯既人,壽司除外

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無話可說 發表於 18-10-16 11:50
佢比較宅同被動,少去街!我有時話不如食好少少,佢又話唔好啦,求其茶餐廳醫肚,去打邊爐一定要搵任食! ...

似無要求多d! 好聽d就隨心喇!
放下自在

翡翠宮

無話可說 發表於 18-10-16 11:56
佢係一個唔鍾意出街食飯既人,壽司除外

因為佢未去過一D環境好RELAX 既餐廳,如果太地道要迫要等又唔係太好食,好多細路都會想留係屋企

翡翠宮

cattz288 發表於 18-10-16 11:59

見過世界,知道出面好多野好玩,如果父母供應到,要幾物質既細路都有,有錢人既下一代個個都會諗下做生意,都係接觸得多,一般小朋友父母供應有限,見D餐廳面口餐牌過百都唔敢入,我個仔就係咁

象牙宮

cattz288 發表於 18-10-16 11:59

係,由細到大都係咁

象牙宮

littlecar 發表於 18-10-16 12:01
因為佢未去過一D環境好RELAX 既餐廳,如果太地道要迫要等又唔係太好食,好多細路都會想留係屋企

...

好一個relax,酒店食自助餐都拒絕囉!

子爵府

2018復活節勳章

yurijm 發表於 18-10-15 13:13
諗太多了
其實孤寒、度縮、小家既男仔一向唔受歡迎
到你囝囝發現自己冇拖拍
但大方,大洗又比人話大花筒.所以有時唔知點教...中間之道

翡翠宮

無話可說 發表於 18-10-16 12:16
好一個relax,酒店食自助餐都拒絕囉!

有D父母俾仔女讀名校係為生活圈子,我真係見過有朋友小朋友小一入咗名校,係FB 出入既地方唔到晒,因為好多同學仔好有錢,D會所又大又多野玩,同學D屋個廳四圍都無野,個廳已經大過我間屋。 久而久之個小朋友返屋企咪覺得自己屋企好細,好既會上進,唔好既會自悲,咁要睇父母點去處理。

你想個仔改唔係唔可以,但有時係佢改咗大方咗,做家長可唔可以SUPPORT 到佢所需。

男爵府

回覆樓主

家教

象牙宮

littlecar 發表於 18-10-16 12:24
有D父母俾仔女讀名校係為生活圈子,我真係見過有朋友小朋友小一入咗名校,係FB 出入既地方唔到晒,因為好 ...

咁我想改佢唔係豪使,普通已經足夠!係覺得佢而家要求太低啫,或者亦可能受嫲嫲影響,對得多

翡翠宮

無話可說 發表於 18-10-16 12:47
咁我想改佢唔係豪使,普通已經足夠!係覺得佢而家要求太低啫,或者亦可能受嫲嫲影響,對得多
...

明呀,我有同事最大果個幼稚園係大陸俾老人家揍,跟住嫲嫲落咗黎幫手揍細果2個,好明顯最大果個好慳家,對運動白鞋唔爛唔肯買,仲要去到高小都係無出街運動鞋一對白色走天涯,反而佢既妹一上中學無耐就開始偷屋企錢買化妝品。

首頁

尾頁

跳至