自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

dyl 發表於 18-10-19 11:03
比左錢班新界佬買地係吾係一定收到地? 一陣比完錢朱乜迪或譚乜邦推隊去霸住塊地要抗議環保同做農務甘点攪, ...

你都有道理

子爵府

a328 發表於 18-10-16 01:55
唔減人,搵到地,十年八年都未必排到,你廿年後有人工島,但人口又多咗一百萬,多咗一百萬同你爭,真係到死 ...

咁其實除左減150 你仲有冇其他建議去解決眼前問題呢?

男爵府

littlemilky 發表於 18-10-18 13:38
地產商有好多地呀,政府點解唔考慮買?

地產商啲地點買返黎同佢地買咪即係助長佢地

伯爵府

nanaaixi 發表於 18-10-18 13:35
人工島起完,係埋無香港人申請入住先,成日講幾多屋無用,你有去調查過?調查過果d新移民一過來就可以派到 ...

香港人移民去外國,申請伴侶、仔女都好,政府都要申請人保證佢地有足夠嘅錢去照顧自己、家人,唔可以申請攞福利

新移民係咪好多一落嚟就上公屋就唔知,但屋村好多連自己都搞唔掂嘅男人娶完老婆仲要生幾個嘅,唔見佢返工終日流連公園、快餐店響到嘈喧巴閉

子爵府

a328 發表於 18-10-15 23:14
點解佢唔諗每日150?係0米唔可以減?源頭唔解決,係咁起人工島?人工島緊要或教育,醫療緊要?唔夠地方就 ...

你地唔好成日聽人講自己唔分析,要多看多想。好似我親戚來港,當你地高端香港人晚上甜睡時,佢就通宵清抹地鐵車廂,到笫二朝才回家睡覺,呢d底端嘢你地高端香港人會做嗎?你地知唔知有呢d低端職業?食店打掃清潔洗工厕工作你地D高端人會做嗎?內地人就等於菲律賓人其實在香港幫了香港人很多,點解高端香港人要不斷攻擊內地人?耍記住永遠永遠記住香港是中國一部份,永遠改不了事實,高端人跟內地人交往是不能分開的。

首頁

尾頁

跳至