自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

triplek 發表於 18-10-15 13:41
點解其他發展商收到但政府又收唔到地 咩原因?

根本政府無遠見,啲發展商囤咗幾多農地,人地都係逐忽逐忽咁收。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

redhot 發表於 18-10-15 13:50
好慚愧,其實我唔知咁多,自問我從來冇乜關心社會。只不過呢幾日見聲音咁激烈,先親自上網睇下林鄭講咩, ...

某程度我喺度估緊林鄭喺度拋磚引玉! 你地唔想填海無問題, 麻煩大家設實諗下其他方案! 唔好乜都no, 又係咁鬧無屋住, 排公屋耐!
放下自在

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

moma1023 發表於 18-10-15 13:52
Same here,我不太贊成,亦希望有其他替代方案,但我理解她的考慮。

Same herex2

伯爵府

2012年6月13日,梁振英以候任香港行政長官身份接受《東方日報》視像訪問,提及新界東北新發展區旁邊的邊境禁區可以變成「特區中的特區」,中國大陸人和外國人均可以免簽證進入。根據《大公報》引述一國兩制研究中心報道,隨着新界東北地區住宅單位建設納入計劃,大陸居民落地簽證進入的深港「邊界特別發展區」開發逐漸進入活躍期;報道形容古洞北及粉嶺北為「配合發展區」,將會為深圳特區及香港「邊境特區」的開發提供住宅配套。

伯爵府

Parasoo 發表於 18-10-15 13:56
根本政府無遠見,啲發展商囤咗幾多農地,人地都係逐忽逐忽咁收。

唔止發展商,連陳茂波都有份,先有名叫囤地波

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

redhot 發表於 18-10-15 13:50
好慚愧,其實我唔知咁多,自問我從來冇乜關心社會。只不過呢幾日見聲音咁激烈,先親自上網睇下林鄭講咩, ...

會唔會係以退為進,用人工島激起之前對發展新界大東北不聞不問的人反感,從而最終得多大多數人遊行支1持發展大東北?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

好多貪心的人, 我父母就係住西北發展區, 佢話去同政府開會, d人話要每家最少賠二佰萬先肯走, 比唔夠就買定火水, 收地時燒政府d人, 惡到呢....

珍珠宮

其實有好多背後嘅嘢小市民唔知,成日話咁咁咁咁咪得囉,講到咁簡單你去做特首啦

男爵府

回覆樓主:

我覺得人工島未必真係實行,係手段,要市民企出嚟幫手收高爾夫球場/宗地/東北地

珍珠宮

樓主,你很好

就算唔支持,起碼都要了解下人哋點解拋出呢個方案再諗下有無alternatives. 好過只嗌口號,唔准填海,唔准搞郊野公園,但又無實際可行建議。

我覺得香港需要發展大型新市鎮嚟增加土地供應以應付未來長遠房屋政策,及透過搞大型基建嚟增加就業職位,保就業以抵消可預期既經濟逆轉。

新界收地同市區重建一樣,涉及業權太多,可能擁有業權既業主唔反對,但佢哋背後既子女想吊高嚟賣,所以成本極高,由收地收樓到有新屋苑落成,往往都需時超過十年。 最反對既人通常都唔係住喺嗰度。 反之, 填海,郊野公園無業權,一拍板就可以即刻開工。

hellohelloruby    發表於 18-10-15 15:46

伯爵府

回覆樓主:

東北發展事件

一般來說,政府一共有兩種發展新市鎮的模式,分別是政府主導發展,亦即傳統發展模式,又或公私營合作發展。2012年,時任發展局局長林鄭月娥曾表示,不會以公私營合作模式發展新界東北,將轉以「傳統新市鎮」模式發展,就是動用公帑收回土地,再由政府主導該區的發展規劃。這種發展方式的好處在於收地過程比較正規,整個地段的發展主導權也在政府手中。

然而,隨着政府換屆、梁振英上任特首,時任發展局局長陳茂波於 2013 年宣布將會以「加強版傳統新市鎮發展模式」發展新界東北。然而,這發展方式與公私營合作並沒有分別,消息傳出後,自然激起青年的義憤。

伯爵府

回覆樓主:

觀乎《古洞北和粉嶺北新發展區契約修訂申請》的準則,政府容許發展商以原址換地的方式發展私人屋苑,發展商只要擁有四萬平方呎土地,就可以將土地用途轉成住宅用地。

到底公私營合作發展,有甚麼問題?這發展方式被一些社會人士指是「官商勾結」,原因在於發展商本來就在發展地區以低價囤積大量土地,政府突然由過去的政府主導發展,改為「原址換地」,變相是配合了發展商的計劃,助地產商賺到盡,這自然予人利益輸送的觀感。固然,發展商在改變土地用途後,也需要向政府補回地價。

伯爵府

回覆樓主:

然而,由於機制不透明,公眾根本難以知悉補地價金額,更何況,發展商以「原址換地」發展,就不需要經過土地競投,成本一般較低,使其獲利更豐。

再說,私人發展商往往再委任外判商收地,收地人員質素參差,最終出現有勢力人士介入收地,甚至出現懷疑恐嚇、縱火的事件,令村民大為不滿,也令部分懷有理想主義、爭取社會公義的青年義憤填膺,由是發起了東北撥款會議示威。

陳茂波事後指出,以這方式發展是為了避開發展商訴訟,但實際上,根據《收回土地條例》規定,若然政府決定將某土地用於公共用途,行政長官即可據該條例命令收回土地

伯爵府

回覆樓主:

故此以林鄭月娥提出的「傳統新市鎮」模式發展應該不成問題,然而在政府換屆後,當年林鄭的方案即被推翻導至了更大的社會爭拗。

示威者和反對團體要求收地程序公平透明,土地運用符合公眾利益,給村民足夠賠償和土地安置,以至農地繼續耕作。政府如果正面回應這些訴求,站出來的示威者不見得會全盤反對發展新市鎮。然而,政府未能調和利益,反而令矛盾不斷激化,即使示威者在公眾諮詢,立法會公聽會,以至財委會審議期間屢次反對撥款,政府也自恃在議會有建制派支持而強硬通過議案,一些感到絕望的年輕人唯有以衝擊議會,暫停會議等鹵莽的手段,阻止撥款通過,因而觸犯法例。

tester5    發表於 18-10-15 14:54

伯爵府

係有人通水叫佢地甘收
囤地波自己都有份

伯爵府

2024年龍年勳章

新界東北個個都睇準政府呢件肥肉,收地隨時貴過填海

子爵府

咪就要多謝前特首囉

子爵府

kenshiro18 發表於 18-10-15 13:56
咁多個特首我覺得她能力最高
樣樣政策都好熟悉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

RelaxHippo 發表於 18-10-15 14:34
樓主,你很好

就算唔支持,起碼都要了解下人哋點解拋出呢個方案再諗下有無alternatives. 好過只嗌 ...
非常認同

首頁
12345...12

尾頁

跳至