自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Protea 發表於 18-10-16 07:42

世界好多地方都比原著民有特權, 香港的原居民係自己擁有的 ...

世界各地政府亦有向土著/原居民收地來發展國家。淨係澳洲,土著的land right一直未完全被澳洲政府肯定。大家都係傾個位agreed係mutual benefit.
再者香港歷史上從來不是國家,一直是中國的一個地方,跟其他省份一樣。原居民呢個concept係殖民時英國對香港人的稱呼。而家已回歸,呢個concept應該要evolve一下。難道起人工島更好?

男爵府

Amberme 發表於 18-10-16 08:45
我覺得起島,同收地,同埋研究減150係可以同步進行嘅。

即使減少150,還有千千萬萬個酷刑聲請嘅南亞人士, ...

珍珠宮

Protea 發表於 18-10-16 01:08
邊個灰色面人?虫?

每次收地都有佢出現果個—中毒偽環保人士(譚x邦)。

子爵府

littlesister 發表於 18-10-16 07:40
你講到咁易咁既,你睇下菜園村易唔易?

最终咪拆左! 而且而家係填海, 不是要拆嘛. 点都易過整個島出黎! 而且進可攻, 退可守。Flexible 的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

JO_100 發表於 18-10-16 09:14
最终咪拆左! 而且而家係填海, 不是要拆嘛. 点都易過整個(emoji)出黎! 而且進可攻, 退可守。Flexible 的。
...

人工島既計劃對交通同長遠發展都有好處,雖然唔係唯一可以解決既方案,但又實在係最大主動權係手。 其他細地仍然可以繼續搵,仍覺得工廈活化作中轉真係可以研究可行性。

子爵府

littlecar 發表於 18-10-16 09:20
人工島既計劃對交通同長遠發展都有好處,雖然唔係唯一可以解決既方案,但又實在係最大主動權係手。 其他 ...

其實人工島係一塊新土地, 填大嶼山沿海亦係一塊新土地。为何只是一個島才對交通同長遠發展有好處?!

珍珠宮

c9ha 發表於 18-10-16 08:07
我都係,想睇多啲人工島既野,去睇發生咩事,唔想只靠聽人講,多謝你既資訊 ... 我唔係飯民,不過未睇講清 ...

我上mytvsuper詐

翡翠宮

JO_100 發表於 18-10-16 09:28
其實人工島係一塊新土地, 填大嶼山沿海亦係一塊新土地。为何只是一個島才對交通同長遠發展有好處?! :ques ...

塊地唔夠大就好難再起商業大廈,變相其他配套亦會少,好易變成另一個天水圍,相反地皮大仲可以容立一個近機場既商業中心,交通投資連接中環及其他地方亦可行,林鄭都話好似打開咗2度門,其實長遠係一個好重要既發展。

翡翠宮

redhot 發表於 18-10-16 09:34
我上mytvsuper詐

我覺得呢D咁大發展大家保持中立係最好,睇定D知多D先再決定支持定反對都係好事。

珍珠宮

JO_100 發表於 18-10-16 09:28
其實人工島係一塊新土地, 填大嶼山沿海亦係一塊新土地。为何只是一個島才對交通同長遠發展有好處?! :ques ...

佢連接交通直達港島,大約在上環上水,講清講楚有講過,選址嗰度因離港島好近,所以有條件打做成另一個CBD,舒緩商用地不足及打通交通網絡。其實成個人工島計劃唔係只起住宅,大家睇清楚先批評啦。只不過我對個技術同資金問題仍然存疑

翡翠宮

redhot 發表於 18-10-16 09:39
佢連交通直遠港島,選址嗰度因離港島好近,所以有條件打做成另一個CBD,舒緩商用地不足及打通交通網絡。其 ...

係,大家再等詳細林鄭下一步報告,其實佢跳過咗搵地小組早咗公怖呢個計劃

珍珠宮

littlecar 發表於 18-10-16 09:34
塊地唔夠大就好難再起商業大廈,變相其他配套亦會少,好易變成另一個天水圍,相反地皮大仲可以容立一個近 ...

我望過下地圖,理念係唔錯嘅,不單打通大嶼山同港島交通,因有機場同港珠澳大橋,嗰個位置可以成為香港交通樞鈕。但都係嗰句,如果林鄭説服市民,釋除疑慮,應訂定更多執行細節向公眾解釋,以及制定一些制度程序監察團隊來保護成件事。

珍珠宮

我覺得成日再講150係冇意義,香港話到事先得架,連南亞假難民都解決唔到,講咩先?不如做啲做到嘅事先,做唔到嘅再等機會囉

翡翠宮

redhot 發表於 18-10-16 09:48
我望過下地圖,理念係唔錯嘅,不單打通大嶼山同港島交通,因有機場同港珠澳大橋,嗰個位置可以成為香港交 ...

林鄭要再搵專業人士去做深入評估,我地再等下。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

MeowMuiMui123 發表於 18-10-16 08:56
世界各地政府亦有向土著/原居民收地來發展國家。淨係澳洲,土著的land right一直未完全被澳洲政府肯定。大 ...

澳洲政府既然唔肯定土著的土地權, 咁你做咩要攞黎同香港政府已承認新界原居民的地黎比?而家就要evolve? 又話50年不變?要修改基本法嗎?

水晶宮

redhot 發表於 18-10-15 13:35
我本身唔贊成人工島方案,但我終於明白點解林鄭要咁做
係呀, 你地一個二個話依到唔得, 果到唔得, 咁我咪自己搞掂囉, 其實我都唔讚成人功島, 但又耐何...

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

wantaima 發表於 18-10-16 09:12
每次收地都有佢出現果個—中毒偽環保人士(譚x邦)。

原來係呢個

男爵府

Protea 發表於 18-10-16 10:11
澳洲政府既然唔肯定土著的土地權, 咁你做咩要攞黎同香港政府已承認新界原居民的地黎比?而家就要evolve? ...

係你話世界咁咁,我先舉其他國家情況做例子。
中國係唔係都會改變香港架啦。幫到民生,點解要維護少數人利益。我支持改丁權,補償當然要。完

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

MeowMuiMui123 發表於 18-10-16 10:25

係你話世界咁咁,我先舉其他國家情況做例子。

我話世界好多地方比原住民的特權, 但我無話全部係土地喎!澳洲政府比土著的係豐厚的補貼。 如果原居民無左丁權, 佢地阿公留落黎可續期租約的地就只有高價賣比政府賣比發展商起樓囉!佢地的下一代一係去住私樓, 一係仔女一夠18歲就去排公屋, 好嗎? 我又唔係原居民, 我真是無所謂! 不過香港人只許蟲鳥住係大大個的綠化地就寸土不讓, 但就唔比原居民有丁權起屋, 講得通嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

我只知道想香港有多些土地, 最好就是填海, 其他都是不可能做得到。 但是一說到用上億萬的金錢堵海, 而又怕自己老了, 政府無錢為香港人免費各樣服務時, 大家又不想填海了! 人呢就是這麼的自私, 不是特首沒有施政計劃, 是計劃趕不上時代。

我總覺得這個大嶼山計畫過若干年後可能會成為董伯伯那些年的8萬5縮影。 過20年後2020那代出生的人一定又會在埋怨政府為何那時不填海呢?

首頁

尾頁

跳至