自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

siutongg 發表於 18-10-16 01:01
上面JM都有講,討論嘅所有問題到最後就係一個150就做咗話題終結者。政府做所有野都係為咗一班新移民。
咁 ...

係,正正問題未解決就唔好再擴大問題,點解好多真正香港人排咁耐都上唔到公屋,正正係每日有150, 唔好話全部,呢每日150 如果有五份一要伸請都排死你,個島二十年後起好香港已多一百萬人,到時又起過???問題咁大仲唔cut 仲唔減。

佢係一個都唔肯減呀!唔全cut 改每星期150或最好每月150已經少好多人,一百萬住屋需求頭痛啲定十幾萬住屋需求頭痛啲?

琥珀宮

畀面勳章

成日話香港好多地,十年一塊都收唔到,垃圾會都俾人撞爛埋,話收到地既人麻煩出黎幫手收下,得個請字講下就以為好易

琥珀宮

畀面勳章

a328 發表於 18-10-16 01:24
係,正正問題未解決就唔好再擴大問題,點解好多真正香港人排咁耐都上唔到公屋,正正係每日有150, 唔好話 ...

咁如果減唔到,係咪就唔搵地?由好多人排十年八年?

子爵府

littlecar 發表於 18-10-15 17:38
因為好多地方既居民都反對係自己屋企附近填海,上次有節目訪問咗個女仔,佢本身買既單位都係填海得番黎, ...

其實佢想成(emoji)那边的大嶼山有幾多居民?? 攪掂一班人吾係易過同平過深海填個岛掛!

大宅

littlesister 發表於 18-10-16 01:34
咁如果減唔到,係咪就唔搵地?由好多人排十年八年?

唔減人,搵到地,十年八年都未必排到,你廿年後有人工島,但人口又多咗一百萬,多咗一百萬同你爭,真係到死都未排到,好多$填幾個人工島?

你屋企爆水候水侵你點解決?截咗水先處理間屋定係由佢一路爆,唔截去處理?

唔減人,問題永遠冇解決嘅一日,因為會越來越多人同你爭、只有少啲人爭,你嘅機會先大。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

triplek 發表於 18-10-15 22:31
個死人團地波點解可以一邊做發展局局長同財爺又一邊團地

D地人地1996年已經係業主

廿年前已經買落
唔係D人講到佢一邊做局長一邊囤地
天朗氣清

伯爵府

littlecar 發表於 18-10-15 16:27
最好笑佢地話益晒啲新移民,但又話香港基建好唔掂,只係將D錢輸送大陸,受唔起打風沉降,幾鬼緊新移民既 ...

突破盲點

水晶宮

回覆樓主:

團結基金:倘賣15%人工島地皮 抵銷5千億造價
https://ps.hket.com/article/2183218/團結基金:倘賣15%25人工島地皮%20抵銷5千億造價?mtc=60057

男爵府

我贊成發展東北。一直無反對。
如果夠薑收回丁權,我高呼萬歲。

大宅

Parasoo 發表於 18-10-15 13:56
根本政府無遠見,啲發展商囤咗幾多農地,人地都係逐忽逐忽咁收。

港英時代己收地啦,

琥珀宮

畀面勳章

a328 發表於 18-10-16 01:55
唔減人,搵到地,十年八年都未必排到,你廿年後有人工島,但人口又多咗一百萬,多咗一百萬同你爭,真係到死 ...

大家都明你講緊咩架啦,就係問你如果減唔到,係咪咩都唔好做,唔搵地唔起屋?

琥珀宮

畀面勳章

JO_100 發表於 18-10-16 01:46
其實佢想成(emoji)那边的大嶼山有幾多居民?? 攪掂一班人吾係易過同平過深海填個岛掛!
...

你講到咁易咁既,你睇下菜園村易唔易?

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

MeowMuiMui123 發表於 18-10-16 07:19
我贊成發展東北。一直無反對。
如果夠薑收回丁權,我高呼萬歲。

世界好多地方都比原著民有特權, 香港的原居民係自己擁有的土地用丁權起屋, 都要剝奪佢地? 仲話高呼萬歲?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cattz288 發表於 18-10-15 13:58
某程度我喺度估緊林鄭喺度拋磚引玉! 你地唔想填海無問題, 麻煩大家設實諗下其他方案! 唔好乜都no, 又係咁 ...

X 2

今時今日的香港,總是香港政府做什麼也反,反,反.......目的是要拖死香港~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

減150又點, 你知唔知而家輪候公屋有幾多真香港人?? 況且無可能唔比人黎家庭團聚喎!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kk2009 發表於 18-10-15 15:04
成日講官商勾結,商人就話為賺錢啫,官如果勾結收到利益,即係市民的利益,又唔係落特首自己袋,點解用d咁 ...

X 2

唔地產商賺錢?

最好做同謀,買佢地的股票~

男爵府

redhot 發表於 18-10-15 13:50
好慚愧,其實我唔知咁多,自問我從來冇乜關心社會。只不過呢幾日見聲音咁激烈,先親自上網睇下林鄭講咩, ...

我都係,想睇多啲人工島既野,去睇發生咩事,唔想只靠聽人講,多謝你既資訊 ... 我唔係飯民,不過未睇講清講錯,都覺得今次好似 over 左,香港有好多地方要錢,醫療同教育 .... 因為,我真係諗到 150 單程證問題,如果起左,俾香港人用既,明白,但 150 單程證,我諗政府要諗諗呢個數字 ... 我今晚開黎睇下先

水晶宮

redhot 發表於 18-10-15 13:19
我不打算談論任何政治觀點,只想抒發我嘅心情:

林鄭話:我諗今時今日講起新界東北,大家唔係諗起土地,而 ...

請問係邊到可以睇番?

大宅

我覺得起島,同收地,同埋研究減150係可以同步進行嘅。

即使減少150,還有千千萬萬個酷刑聲請嘅南亞人士,而且仲有人幫工人姐姐爭取居留權,總有方法攪到民怨沸騰的。司馬昭之心。所以無理由未減之前咩都唔做,”等”減到150先開始做。

收地,收地成績如何,有目共睹。不遷不拆,捍衛家園,環境保育,咩都出齊,難道又係”等”收曬先嚟發展?

起島,起碼有個時間表,即使造價連超支要過萬億,但是分階段俾的,邊有人攪基建係一砲過俾?而且,賣地及經濟發展會帶來回報的,根本不是所謂的倒錢落海。

阻礙香港發展=削弱香港嘅價值。

最應該減嘅就係阻礙香港向前發展嘅有關人士。

SIRIABABY    發表於 18-10-16 12:43

首頁

尾頁

跳至