請教煮飯問題

chababycha
|
一餐飯有三個餸,煮完第三個餸,第一個餸已經凍………係咪正常,定我煮得太慢?大家又會點分次序黎煮……我成日諗邊個餸襟熱啲就煮邊個先,邊個快凍就最後煮,但成日都得返微暖………………
siuying705
|
你煮咩餸同煮左幾耐?
舉例大家參詳下
yurijm
|
我家人多,同時又要求多多
一餐食5餸一湯
雙開爐頭、同時用烤箱
電飯煲也可蒸餸

一煮起就上桌
基本上全部熱辣辣上枱
小肥楊    發表於 18-10-15 15:16
kit7266
|
chababycha 發表於 18-10-15 13:19
一餐飯有三個餸,煮完第三個餸,第一個餸已經凍………係咪正常,定我煮得太慢?大家又會點分次序黎煮……我 ...

煮既時間長既餸煮先, 用兩個爐同時煮兩個送就快d 囉。
如果用電磁爐煮飯d 送會快凍d 架!
gracelam
|
chababycha 發表於 18-10-15 13:19
一餐飯有三個餸,煮完第三個餸,第一個餸已經凍………係咪正常,定我煮得太慢?大家又會點分次序黎煮……我 ...

就算冬天煮, 第一個餸至多係暖暖地, 唔會凍!!

如果真係凍左, 咪放微波爐叮返熱。
cy101
|
係囉, 有無實況講下, 煮咩? 第一個餸煮完, 咁相隔幾耐第三個餸煮完? 同一時間唔好3個餸都係炒, 一個係蒸,一個係炆, 一個係炒, 咁樣會耐熱d!
chababycha
|
siuying705 發表於 18-10-15 13:21
你煮咩餸同煮左幾耐?
舉例大家參詳下

我半個鐘至四十五分鐘內搞掂,係咪算好慢?都係炒菜,蕃茄薯仔豬扒,蜜糖雞翼,炒三絲呢類嘅野,尋晚豬頸肉炒椰菜,薑蔥醬油雞,大半個鐘煮好
wcpcelia    發表於 18-10-15 15:01
chababycha
|
yurijm 發表於 18-10-15 13:24
一餐食5餸一湯

五餸!!好勁,唔好話煮,諗食乜都R頭,我無焗爐,小一個幫手,我都有蒸肉餅嗰啲
chababycha
|
原來大家都係雙爐同用!我一個爐咋,我驚顧唔掂兩邊………真係我慢
cherrieleung722
|
諗下一個用蒸爐或電飯煲,一個用焗爐或氣鍋光波,一個用鑊
siuying705
|
chababycha 發表於 18-10-15 13:29
我半個鐘至四十五分鐘內搞掂,係咪算好慢?都係炒菜,蕃茄薯仔豬扒,蜜糖雞翼,炒三絲呢類嘅野,尋晚豬頸 ...

45分鐘算正常唔算慢啦
我唔明點解會凍,通常三個餸煮好既時間唔會超過5分鐘
冇凍得咁快掛
zitzai
|
一餐食5餸一湯

同意,其實買餸時已經要諗埋 d 煲鑊 etc 點分配。 3 碟要排隊落鑊就實凍。樓主話自己慢,可以整個炆餸。臨食再熱一熱,成煲上又可以保溫耐 d。焗都得
siuying705
|
chababycha 發表於 18-10-15 13:31
五餸!!好勁,唔好話煮,諗食乜都R頭,我無焗爐,小一個幫手,我都有蒸肉餅嗰啲
...

即係,蒸肉餅你係蒸好,拎佢出黎先炒菜?
有兩個爐頭,點解唔喺另一邊炒?
sinohk33
|
一餐食5餸一湯

比個叻你。
cherrie221
|
煮左用最多時間嗰樣先,例如炆野同炒菜,炆完個餸之後快速炒埋個菜個炆餸都唔會太凍
siuying705
|
一餐食5餸一湯

5餸一湯我估我最少要半日
IloveJJ
|
chababycha 發表於 18-10-15 13:29
我半個鐘至四十五分鐘內搞掂,係咪算好慢?都係炒菜,蕃茄薯仔豬扒,蜜糖雞翼,炒三絲呢類嘅野,尋晚豬頸 ...

蜜糖雞翼用焗爐,爐頭先煮炒菜,唔駛洗鑊就可煮豬扒。不過豬扒煮得耐,菜可能會凍,咁煮豬扒之後炒菜就唔會凍,不過要洗鑊麻煩啲
Jasmine-4711
|
用蓋kum煮好的

叮熱凍左的
唔係怪獸
|
你一個蒸爐丶一個焗爐丶一隻鑊分別煮三個餸囉
michelle071180
|
我平時都係煮3個餸,但一定3個都唔會炒既。

1)我有蒸焗爐,其中一個餸會蒸水蛋/焗野之類(已經煩少一樣)
2)第2個餸會炆野,早點炆定食前再返熱
3)一定係炒菜,小炒之類

第4個係湯,一早滾好/煲好,開飯前再煲滾。我既做法就係咁,或者2個都係蒸餸,飲埋碗湯啱啱好上得菜咁就實熱