自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

平時要煮3餸,有兩個爐頭咪一烚一煎/炒,再加個蒸囉,有時多餸d 5餸我就會加多兩個蒸咁,可能一個炆啦,加個烚同炒

子爵府

我通常蒸爐焗爐加一個爐頭一齊用
咁就同一時間起菜
兩個爐頭我顧唔掂

公爵府

chababycha 發表於 18-10-15 13:19
一餐飯有三個餸,煮完第三個餸,第一個餸已經凍………係咪正常,定我煮得太慢?大家又會點分次序黎煮……我 ...

煮d用唔同方法做嘅菜式,蒸,炒,焗,炆,㷛。

PS 我家食碟頭钣,快靚正。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

chababycha 發表於 18-10-15 13:19
一餐飯有三個餸,煮完第三個餸,第一個餸已經凍………係咪正常,定我煮得太慢?大家又會點分次序黎煮……我 ...

放在兩個爐中間唔多唔少都有火既熱力慶住。
或放電飯煲保溫

珍珠宮

畀面勳章

煮5個餸以上,我用雙爐頭
平時3個餸,會先6菜,再煮雞亦之類,洗鑊,炒下碟菜,煮好的餸放在爐邊,最後蒸魚,等魚熟後,熄爐,放埋雞亦和菜落鑊,用餘溫蒸熱它們,開枱食飯餸是熱嘅,菜都是綠的。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果3個餸,我唔會3樣都係炒餸。通知一樣係蒸(可放電飯煲或蒸爐), 一味用鑊炒,另一味會用焗爐焗,或者用煲炆餸,因炆可以一早炆定,臨食先番熱,咁就全部餸都可以熱辣辣上枱

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chababycha 發表於 18-10-15 13:29
我半個鐘至四十五分鐘內搞掂,係咪算好慢?都係炒菜,蕃茄薯仔豬扒,蜜糖雞翼,炒三絲呢類嘅野,尋晚豬頸 ...

你咪算快……我煮一個餸由準備到煮完最少要45分鐘

寶石宮

yurijm 發表於 18-10-15 13:24
我家人多,同時又要求多多
一餐食5餸一湯

你好勁呀!

侯爵府

chababycha 發表於 18-10-15 13:33
原來大家都係雙爐同用!我一個爐咋,我驚顧唔掂兩邊………真係我慢
...

炆一個,炆好拎開,一個爐蒸,差唔多時另一個爐炒菜,炒開魈返炆個個餸,啱啱好,又或者一個蒸,蒸好d 水可以灼菜或者灼虾,又慳返時間

大宅

回覆樓主:

其實我話凍又唔係真係凍,係食落口無熱辣辣嘅感覺,叫微暖,我蒸野用電飯煲蒸,食先上枱,無問題,係炒野囉,不過我無你地諗得唔細心,一餐要分蒸炒,我多數全炒呀!我要改善下!睇黎我要買返個焗爐先得!

首頁

尾頁

跳至