自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

回覆樓主:

呢樣真 ,我都唔明點解要用幾張抹手紙

子爵府

9594 發表於 18-10-15 15:01
其他人我唔理,管唔到。
但宜家身邊人都超級浪費,就好心酸,真係無下一代都唔好咁攪呀!一屋大嘥鬼。

其實用電腦申請咪算囉,都唔明仲用紙做乜,小學生簽家長回條咩
利申:我公司都用紙,不過又冇話一定要新紙

水晶宮

熱血金章

little06 發表於 18-10-15 15:34
其實用電腦申請咪算囉,都唔明仲用紙做乜,小學生簽家長回條咩
利申:我公司都用紙,不過又冇 ...

我明佢係要白紙黑字做證明,咁咪用環保紙囉,用少一張得一張嘛。

伯爵府

cerealdrink 發表於 18-10-15 13:30
公司pantry 洗lunch box後,用廚房紙抹

開冷氣,即使冬天也是。

公司冇得開窗,冇辦法唔開冷氣喎。

珍珠宮

回覆樓主:

開電視但唔睇

伯爵府

大將軍 發表於 18-10-15 14:01
我買咗幾個申縮lunch box 食嘢食唔曬可以pack 走
有時食剩少少,費事向店員要盒

呢種幾好噃!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

識人每星期買衫/鞋,有錢係未要不停買野?
店舖做特價,啲野唔需要都買? 唔買就蝕底?

城市人過度消費等於對落後地方窮人的削,近年天氣反常,對以農為生既人影響最大!

環保,是改變生活方式,是要由心出發,外人講幾多,做幾多,自己覺得唔係問題/唔重視都無法,所以我仲未改變到我父母/老公,只有細路肯聽下我講。

講開衫就講下,事實做一件衣服是用很多資源。棉花是很吸水的植物,大量清潔的水資源被用,當一塊地拿去種棉花,即是少一塊地種植/養牲畜,農產品物價自然上升(很影響窮人),而且野生動物的居所減少,加上現今衣服用上塑膠,一環扣一環,買/拋一件衣服要三思呀!

男爵府

2018復活節勳章

好多人係咁

已刪除用户

珍珠宮

因為下一代埋單,唔係佢嘛

複式洋房

港人消費真係好勁

男爵府

littledot 發表於 18-10-15 13:48
成日見啲人抆4、5張抹手紙去抹佢嗰兩隻鳳瓜

我也好討厭!x2

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

柴犬qq 發表於 18-10-15 13:57
用過多抹手紙真係無言。
我係日本買左D靚靚手巾仔,抹汗好去完洗手間抹手也好,不過俾人話過我古怪 ...
唔怕, 我陪你怪, 去邊都袋住阿婆款手巾仔, 仲有花邊架
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

andyman 發表於 18-10-15 17:40
唔怕, 我陪你怪, 去邊都袋住阿婆款手巾仔, 仲有花邊架

咁毛巾濕左放係邊?濕左入盒有陣味,我都想用,但諗唔掂

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CS_HON 發表於 18-10-15 18:44
咁毛巾濕左放係邊?濕左入盒有陣味,我都想用,但諗唔掂

其實洗完水都唔會太濕, fing 乾先用手巾抹, 我就咁袋番入褲袋咋, 行山就扣在背包.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

umama 發表於 18-10-15 13:59
Agree , 有d卷廁紙入去,卷成幾個圈。長過繃帶……

時時見到

子爵府

andyman 發表於 18-10-15 19:17
其實洗完水都唔會太濕, fing 乾先用手巾抹, 我就咁袋番入褲袋咋, 行山就扣在背包.
...

我好多時fing兩下就走人 ,拎手巾太麻煩,用抹手紙又唔環保,其實好快就乾

子爵府

我見有d媽媽朋友,成日買衫買玩具,好似唔消費下唔安樂咁.....其實根本無必要,物質豐富過頭

大宅

大將軍 發表於 18-10-15 14:01
我買咗幾個申縮lunch box 食嘢食唔曬可以pack 走
有時食剩少少,費事向店員要盒

在那裡買?

珍珠宮

好媽媽勳章

shanhaha 發表於 18-10-15 20:21
我好多時fing兩下就走人 ,拎手巾太麻煩,用抹手紙又唔環保,其實好快就乾
...

我洗完手通常fing幾下啲水後,再用對手抹下塊面(等個人清爽啲),跟住先用毛巾抹手。

首頁
12345...7

尾頁

跳至