自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我見過有同事洗一個水杯,pump3,4下洗潔精,再開水喉冲洗5分鐘,涼到冲到一次啦,真係好浪費

男爵府

Online shopping 完, 個D紙盒, 膠紙膠袋個抽野, 想當垃圾又好似好浪費, 儲起佢, 又冇用.....

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

以身作則 希望感染身邊人

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

JoJobear 發表於 18-10-15 20:35
Online shopping 完, 個D紙盒, 膠紙膠袋個抽野, 想當垃圾又好似好浪費, 儲起佢, 又冇用.....:tooc ...

膠袋如果乾淨果啲, 留番袋餸渣骨頭,紙盒拆開等清潔姐姐執去賣錢.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

mmya 發表於 18-10-15 15:12
傘袋我會不停reuse
希望大家都咁做!

我買左傘袋,好似拉鏈袋咁,入面係毛巾,出面防水

good_pig    發表於 18-10-15 22:03

公爵府

2018復活節勳章

淨係淘寶一大堆包裝已經打爆左垃圾筒

公爵府

2018復活節勳章

NodameB 發表於 18-10-15 17:09
識人每星期買衫/鞋,有錢係未要不停買野?
店舖做特價,啲野唔需要都買? 唔買就蝕底?
最病態係,耐唔耐有人開post 講環保心得,總有人踩場走來東拉西扯,鬧鬧鬧多餘云云,快餐店唔提供飲管就叫生叫死。
自己唔做就算,仲乜走去鬧肯做的人,好心就收聲當幫忙。

我自己就有分類垃圾,屋苑收廚餘,每晚拎落街倒,膠洗碗時順便洗乾淨去社區回收,紙玻璃放回收箱。
其實咁分類,實際一星期先掉一兩次垃圾。

HoneyBee30    發表於 18-10-16 02:11

水晶宮

cerealdrink 發表於 18-10-15 13:28
戴黑超同頭盔先

香港人真的好唔環保

乜世界上真係只有“香港” 咁做咩?

抹手紙係邊個國家發明架? 香港帶頭用?

你應該好似董特首太太, 著番當年佢去淘太嗰套“沙士裝”至頂得住。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

peonica 發表於 18-10-15 21:19
最病態係,耐唔耐有人開post 講環保心得,總有人踩場走來東拉西扯,鬧鬧鬧多餘云云,快餐店唔提供飲管就叫 ...

仲冇果5毛膠袋稅...鬧到呢…

子爵府

shanhaha 發表於 18-10-15 20:21
我好多時fing兩下就走人 ,拎手巾太麻煩,用抹手紙又唔環保,其實好快就乾
...

子爵府

peonica 發表於 18-10-15 21:09
淨係淘寶一大堆包裝已經打爆左垃圾筒

伯爵府

柴犬qq 發表於 18-10-15 13:57
用過多抹手紙真係無言。
我係日本買左D靚靚手巾仔,抹汗好去完洗手間抹手也好,不過俾人話過我古怪 ...

我用手巾仔好多年,無人覺古怪,手巾仔款好多好靚,我多數用格仔牌同Westwood, 夏天抹汗點都舒服過用紙巾抹,又可以掃走多左粉。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

講到環保⋯⋯⋯⋯點解無人提出,每天在街上派的免費報紙,
報紙有效期只有一天,很快就貶值到幾毫子一磅 的回收價格,

現在近乎每人一智能手機,上網已經可以睇到即時新聞。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

9594 發表於 18-10-15 15:01
其他人我唔理,管唔到。
但宜家身邊人都超級浪費,就好心酸,真係無下一代都唔好咁攪呀!一屋大嘥鬼。

我同事...draft 都color print 單面....係咁印係咁印...改幾粒字唔識打中文..所以一定要手改...之後成桌紙

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CS_HON 發表於 18-10-15 18:44
咁毛巾濕左放係邊?濕左入盒有陣味,我都想用,但諗唔掂

密緊袋仔

大宅

大將軍 發表於 18-10-15 14:01
我買咗幾個申縮lunch box 食嘢食唔曬可以pack 走
有時食剩少少,費事向店員要盒

請問你呢d盒邊度有得賣?thx

公爵府

2018復活節勳章

章太郎 發表於 18-10-15 21:39
淘宝包裝都算好多再用品 d紙皮舊到呢…

試過日本網購,全個packing新蔟蔟,見到覺得好衛生,但真 ...
最慘係淘寶集運佢尼龍袋回收唔到,又成日送埋d垃圾贈品。
所以我都斬左手指戒淘寶。

男爵府

幼稚園報名非常唔環保!
回郵信封要寄幾個,之后收到第一封信就係一張紙,入面話你知佢收到了!
勞師動眾,咩料啊!
名幼,爭崩頭的名幼!

咩年代啊,依家好多都網上報名,電子平台,Email聯絡啦!

水晶宮

andyman 發表於 18-10-15 17:40
唔怕, 我陪你怪, 去邊都袋住阿婆款手巾仔, 仲有花邊架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

koko2000 發表於 18-10-15 15:33
浪費食物的情況仲恐佈..........

餐廳見過有女人,叫左成枱餸,佢攬住個黑色不透明水樽大啖食,原來咬完吐入去,仲自備黑色膠袋,滿左倒入去再繼續食(吐)
唉,咩心態

首頁
23456...7

尾頁

跳至