0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

呀女由3個月開始就係甘... 有冇人都有甘樣經驗? 係咪大左都會呢?

複式洋房

GracefromGod 發表於 18-10-15 13:37
呀女由3個月開始就係甘... 有冇人都有甘樣經驗? 係咪大左都會呢?

係咪厭奶啊?

侯爵府

似係厭奶

別墅

回覆樓主:

即係唔鍾意食奶?

複式洋房

GracefromGod 發表於 18-10-15 18:36
即係唔鍾意食奶?

係啊,佢除左訓著先肯飲,平時飲成點?飲既量係咪平時個量?

複式洋房

樓主意思係阿女要用瞓住嘅姿態先肯飲奶定係瞓到蒙蒙瀧瀧先肯飲奶?如果係瞓住咁嘅姿態飲奶的話,我個女都係,我用枕頭仔墊高佢個頭,卑佢瞓住飲

別墅

嘉乂 發表於 18-10-15 23:26
係啊,佢除左訓著先肯飲,平時飲成點?飲既量係咪平時個量?

其實我都唔記得左佢之前醒住食既量係幾多了,但而家就係醒住唔肯食

別墅

回覆 GracefromGod 的帖子

我bb 由2個月開始都係咁, 如果醒左只係飲得30-60ml, 要訓著先肯飲到150ml, 但好多時要餵個幾鐘.到而家4個月都係要咁, 請問點解, 有咩方法幫佢

侯爵府

hibabybb 發表於 18-10-16 08:51

我bb 由2個月開始都係咁, 如果醒左只係飲得30-60ml, 要訓著先肯飲到150ml, 但好 ...

唯有少食多餐,我仔由個半月厭奶到而家就快4個月,開始有d好轉,你有無試過幫佢换奶嘴飲得快d?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可能佢鐘意咁樣食,你試下系後邊托住下佢,佢肯唔肯架?

複式洋房

hibabybb 發表於 18-10-16 08:51

我bb 由2個月開始都係咁, 如果醒左只係飲得30-60ml, 要訓著先肯飲到150ml, 但好 ...

我諗要睇咩原因厭奶,我個仔兩個半月開始厭,佢個時就係因為對周圍環境同人好好奇,抱住佢黎餵佢食兩啖就會望住人笑,之後就寧願玩就唔食,逼佢會假食兩啖,後尾兒科醫生教用行為治療佢,因為佢係行為問題,餵奶時個環境要靜同埋要佢面對牆,我就無再抱住佢將佢放highchair,斜斜地,佢見無乜野睇之後就開始肯食,同埋餓到佢喊先餵個效果就理想啲,佢會食返平時個量。

洋房

同問!

大宅

GracefromGod 發表於 18-10-15 13:37

之前我個B都突然食食吓唔肯食。以為一餐食少d,下餐餓會肯再食,點知唔係。以下係我的方法,都有d用

1.播音樂,媽媽一齊哼比B聽,有時溫柔音樂,有時節奏輕快,兩樣都要試,再進化版就係一邊摸頭仔一邊聽歌一邊食奶。
2.一餐奶入面轉2-3個姿勢,如果係八掛B,佢會掛住望忘記扭計,但嘴仔又肯繼續食
3.一唔肯食就起身行吓傾吓計,然後再食

如是者三個方法互相間住黎用,唔覺得佢習慣左邊個,總之目就係要佢開心咁食晒d奶。

別墅

回覆樓主:

如果bb只要瞓住就食到,甘係咪都由佢瞓呢?

複式洋房

GracefromGod 發表於 18-10-19 08:45
如果bb只要瞓住就食到,甘係咪都由佢瞓呢?

我會由佢訓,好過食得少或唔食

珍珠宮

我BB一樣係訓之前先飲奶,應該係飲奶先可以訓着。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

同我同事個囡一樣,佢都系等BB訓先喂到奶。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-10-19 17:30
同我同事個囡一樣,佢都系等BB訓先喂到奶。

係亞,我鄰居嘅BB都係咁樣

別墅

回覆樓主

我個b都係 嚴重厭奶差不多一個月啦 一瞓低佢就爆喊同尖叫 打奶樽左擰右擰合實個咀 之前試過用奶咀俾佢呵瞓換個奶樽餵食 但宜家已經唔得 一拎走個奶咀就算瞓緊都扭 知道換左個奶樽 已經好崩潰 每次只食到一兩安

洋房

我的b經常出現呢個情況

首頁

尾頁

跳至