專訪張堅庭導演 ── 選校如戲

adayy
|
轉載至灼見名家 (節錄)

「戲劇」融入教育,提升孩子技能

孩子的專長,由父母塑造

張堅庭導演指孩子在幼兒時期不一定有明顯的特質和性格,父母不應急於一時去斷定自己孩子的特性,反而應給予孩子最多的耐性和空間,放手讓孩子成長時自己去選擇愛好和發展專長。另外,張導演表示自己帶著平常心去面對得失,也不會強行將期望加諸在孩子身上。他說:「當孩子遇到困難時,我只會鼓勵他們。」他表示只要父母沒有表現負面的反應,孩子就不會把得失看得太重。最後,張導演喜歡與孩子保持朋友關係,閒時一起看電影和行山............
Wonderlady
|
adayy 發表於 18-10-15 14:23
轉載至灼見名家 (節錄)

「戲劇」融入教育,提升孩子技能

其實張先生成日講教育,佢D仔女係讀官津學校,定國際學校先?如果是後者,講乜野都唔啱聽。
李斯特
|
張生唔怕輸,亦輸得起,唔怕浪費時間金錢,有錢咁咩都可以。
wcpcelia    發表於 18-10-15 15:31
totoA
|
唔講唔知
99dogdog
|
Wonderlady 發表於 18-10-15 14:46
其實張先生成日講教育,佢D仔女係讀官津學校,定國際學校先?如果是後者,講乜野都唔啱聽。
...

三個仔女英國讀書!
https://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180415/581056
TingTing
|
99dogdog 發表於 18-10-15 15:05
三個仔女英國讀書!
https://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180415/581056
咁得個講字,仲講得口響。。
yuyueng
|
張導演細仔細個鐘意踢波,踢到15歲去左英國寄宿足球學校讀
LeBlue
|
catfitfit
|
最討厭D人話同仔女好似朋友關係……即係咩呀?父毌就係父母,朋友就係朋友,有無朋友同你供書教學,有無朋友養育你吖?唉……疏離就疏離喇,唔好用朋友去包裝喇
wantaima
|
catfitfit 發表於 18-10-15 15:54
最討厭D人話同仔女好似朋友關係……即係咩呀?父毌就係父母,朋友就係朋友,有無朋友同你供書教學,有無朋 ...

同感!

CACACAROL
|

WHY 近年他成了教育專家?
蝴蝶so
|
佢小朋友係咪讀官立學校先?
JenLau88
|
有錢人,乜都得啦!就算仔女讀唔成書都唔怕,因為有父母養過世。
jojojojom
|
99dogdog 發表於 18-10-15 15:05
三個仔女英國讀書!

最怕呢D人,吳鍚輝老婆一樣
Jane1983
|
Wonderlady 發表於 18-10-15 14:46
...

佢自從娶咗有錢老婆,生咗幾個小朋友,就開始鬼上身,扮晒嘢超離地。佢唔係無窮過wor,好嘔!
99dogdog
|
jojojojom 發表於 18-10-15 16:35
最怕呢D人,吳鍚輝老婆一樣

我好怕吳太啲作狀嘢!
Happybabyhbb
|
CACACAROL 發表於 18-10-15 16:08

佢有搞細路仔生意嘛⋯⋯有間乜嘢drama English 果d center咁
melody228
|
跟一個賺細路錢的人談教育
厚多士
|
catfitfit 發表於 18-10-15 15:54
最討厭D人話同仔女好似朋友關係……即係咩呀?父毌就係父母,朋友就係朋友,有無朋友同你供書教學,有無朋 ...
我諗佢意思係大家有相有量, 唔係父母就高高在上那種關係. 子女有心事多數只同朋友講, 反而唔會同父母傾. 因為大部分父母都覺得自己食鹽多過仔女食米, 成日用教訓的態度同子女講野, 又覺得自己永遠是對的. 如果子女覺得父母可以有相有量, 似佢地朋友咁可以互相尊重, 關係自然會親密.
Ytfc
|
CACACAROL 發表於 18-10-15 16:08

因為佢開咗間比小朋友嘅drama school