自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好似如懿傳係超過 87 集的, 係有汪氏呢個角色 (都係周迅做)

而家呢個結局, 係炩妃好快比人 KO

我反而想睇汪氏呢個結局

有無人知點解會 CUT 呢 PART?

公爵府

2018復活節勳章

Pr0udfish 發表於 18-10-17 22:46
YouTube 好多所謂預告,其實係根據原小說情節作出嚟呃點擊,同電視劇無關的。有啲原劇無的劇照,就可能係 ...

係呀,呢套我喺my TV super追,諗住佢原聲應該無cut,如同騰訊一樣,追番mytv會方便d

Pr0udfish    發表於 18-10-18 18:23

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

Pr0udfish 發表於 18-10-17 22:46
YouTube 好多所謂預告,其實係根據原小說情節作出嚟呃點擊,同電視劇無關的。有啲原劇無的劇照,就可能係 ...

哦,原來係咁,解釋好詳細,多謝你
我媽一直話,唔好講故事內容,淨係睇周迅演技已經值回等待既票價

Pr0udfish    發表於 18-10-18 18:24

伯爵府

2018復活節勳章

咬香口膠 發表於 18-10-17 16:50
一直都係上網追呀,但同之前有人講既一樣,冇左愉妃搵人扮佢果part,同響youtube睇既預告有出入
...

YouTube 好多所謂預告,其實係根據原小說情節作出嚟呃點擊,同電視劇無關的。有啲原劇無的劇照,就可能係出自片花,過審之後被刪減的場景

我估另一位JM係睇MyTV super,同騰訊網上版本無分別㗎,汪芙芷一樣係從無出現過的

伯爵府

2018復活節勳章

青青河邊草 發表於 18-10-17 21:23
如果比較埋佢原著同電視劇本
我覺得電視劇本已好唔錯了
原著小說雖然拎諾貝爾獎

我無睇過紅高粱原著,只讀過莫言的透明的紅蘿蔔,恍惚迷離艱澀,嘻嘻即係唔知講乜

講返紅高粱,我覺得好多劇情轉折位非常生硬,譬如九兒因誤會同青梅竹馬攪到形同陌路,譬如九兒佔盡單家便宜又招呼余佔鰲入室,加插啲宅鬥匪鬥剿匪等等情節都好多不合理,我真係睇極都投入唔到。男一起初角色都有啲魅力,後來變蠢蠻牛一隻,男二仲好笑,好似羅家英版唐三藏咁,一日到黑ee um um

樓主唔好意思,愈講愈遠

侯爵府

Pr0udfish 發表於 18-10-17 13:43
~佢大住個肚,在街上看到告示, 知道余佔鰲未死, 笑住咁喊

如果比較埋佢原著同電視劇本
我覺得電視劇本已好唔錯了
原著小說雖然拎諾貝爾獎
但我唔係好識欣賞
反而電視改了用女主做視角嚟講番余占鰲的故事
倒覺得係有新意
唔係睇左套劇, 怕且我完全唔明本小說講乜

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

Yuki_Yeung 發表於 18-10-17 13:53
如果係咁,我轉番網上追,原汁原味

一直都係上網追呀,但同之前有人講既一樣,冇左愉妃搵人扮佢果part,同響youtube睇既預告有出入

公爵府

2018復活節勳章

咬香口膠 發表於 18-10-15 15:26
我媽話睇網上預告同依家播既好似cut左好多唔同左咁
因為我冇睇所以都唔知係咪真係cut左, 但佢係上網睇既, ...

如果係咁,我轉番網上追,原汁原味

伯爵府

2018復活節勳章

青青河邊草 發表於 18-10-17 13:25
我好多場都印象好深
~佢媽死左, 佢好憤怒又悲痛咁想燒左桿子班果個庭院。果種怒和悲傷互相交織。
~佢大住 ...

~佢大住個肚,在街上看到告示, 知道余佔鰲未死, 笑住咁喊 <<<< 呢一場的確見識周迅神級演技,瞬間轉憂為喜釋放鬱憋情緒,又落實余佔鰲在九兒心目中份量

另外,九兒每次見到余佔鰲都表面瞪眼怒吼,一下又投懷享受同余的親熱,嗰種欲拒還迎的騷味流露得非常自然

可惜呢,請勿介意我講,紅高粱劇本的大小邏輯無法令我信服,我就只欣賞周迅的演技

侯爵府

Pr0udfish 發表於 18-10-17 13:07
紅高粱我印象最深係生孩子嗰場演出,迫真到呢,明明周迅自己未生過BB

我好多場都印象好深
~佢媽死左, 佢好憤怒又悲痛咁想燒左桿子班果個庭院。果種怒和悲傷互相交織。
~佢大住個肚,在街上看到告示, 知道余佔鰲未死, 笑住咁喊。
~佢因為要保護仔女而鬧走余,但居然發現戀兒鍾意余,仲跟余走埋, 佢果種怒和忟憎, 驚訝, 好到位
~最後個女死左, 但佢又要阻止余去報仇。
...

好多好多
所以我覺得紅高粱其實係一部佳作, 只係唔係好多人識欣賞

伯爵府

2018復活節勳章

青青河邊草 發表於 18-10-17 09:43
佢演紅高粱已是可以這樣...

紅高粱我印象最深係生孩子嗰場演出,迫真到呢,明明周迅自己未生過BB

侯爵府

Pr0udfish 發表於 18-10-16 17:18
台灣那邊大力稱讚周迅的“無淚演技”,我都想唔起有邊位演員係淡然笑笑談談時,觀眾會狂喊嘅

https://tw. ...

佢演紅高粱已是可以這樣...

侯爵府

mamasprits 發表於 18-10-16 18:31
後段真係好睇,睇到集集都想喊,
蘭因絮果
仲有劇尾好好聽嘅歌(雙影)那份哀怨更是

睇到我都眼濕濕

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

終於結局

伯爵府

回覆樓主:

後段真係好睇,睇到集集都想喊,
蘭因絮果
仲有劇尾好好聽嘅歌(雙影)那份哀怨更是

珍珠宮

環保接龍勳章

emeraldlam 發表於 18-10-16 16:58
無看過周迅的其他戲,只看這套如懿傳,被周迅的眼神吸引。

有一幕,周知道皇上同容嬪一齊畫畫,佢離開時行 ...

真係睇周迅演技先繼續睇落去, 仲有其他演員都好好戲!!

周迅演繹嗰種淡然,哀愁, 無奈, 冤屈, 又冇歇斯底里, 令人心痛。。。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

2018復活節勳章

emeraldlam 發表於 18-10-16 16:58

有一幕,周知道皇上同容嬪一齊畫畫,佢離開時行 ...

台灣那邊大力稱讚周迅的“無淚演技”,我都想唔起有邊位演員係淡然笑笑談談時,觀眾會狂喊嘅

https://tw.news.appledaily.com/recommend/realtime/20181016/1448192

公爵府

回覆樓主:

有一幕,周知道皇上同容嬪一齊畫畫,佢離開時行返去宮殿時,個種無奈,想嬲又吾可以,無對白,但真是好心痛

大宅

ingong 發表於 18-10-15 20:29
回覆 Samoyed.nana 的帖子

http://bigdramas.info/%E5%A6%82%E6%87%BF%E5%82%B3/87.html

Thanks

琥珀宮

回覆樓主:

本來話日九十幾百集,為咗上映周迅戲份cut咗十一集

首頁

尾頁

跳至