請善待街市貓同地盤狗

冰媽
|
舊一輩人養貓為咗捉老鼠,養狗為咗看門口,其實佢哋都好有靈性,同人一樣會肚餓、口渴、開心、悲傷,受傷會知道痛。睇完呢篇報導好心痛,街市貓經常被劣待,好多時都缺水缺糧,街市附近衛生環境惡劣,要佢哋捉老鼠其實係咪應該要搞清楚點樣人為改善附近衛生,而唔係要一物治一物去做

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1015_00822_001.html
美達露
|
親親小孩子
|
我99以前住村都係養貓為咗捉蛇同老鼠,不過地方大又會餵佢哋,睇住佢地四圍去都算好自由
ivyko
|
困隻貓係舖內,落閘搬走,咁貓咪未冇水冇糧?!點解d人可以咁樣對待生命!之前fb有隻被遺棄嘅狗b,個賤主人將佢放係個紙箱內,仲要用膠紙封實個箱,你唔要佢都唔好連條生路都唔俾佢丫,好彩有人見到個紙箱郁,最後有人救咗狗狗
esmehouse
|
wcpcelia
|
Toffeegirl
|
好慘
msfafa
|
都唔明白啲人點解可以咁冷血,唔當動物係生命
twotigers
|
叫隻貓食老鼠? 貓係唔食老鼠
叮妹
|
親親小孩子 發表於 18-10-15 15:06
我99以前住村都係養貓為咗捉蛇同老鼠,不過地方大又會餵佢哋,睇住佢地四圍去都算好自由 ...

有D週圍玩到時到候會番來食飯,有時養左幾年會消失左,
叮妹
|
工廠區車房果D狗仔又系慘,仲要平時都用大鐵鋉吊住條頸,人放左工狗仔仍在門口
親親小孩子
|
叮妹 發表於 18-10-15 16:40
有D週圍玩到時到候會番來食飯,有時養左幾年會消失左,
唔排除有人捉咗當野味
親親小孩子
|
twotigers 發表於 18-10-15 16:33
叫隻貓食老鼠? 貓係唔食老鼠

會架,如果真係冇嘢食又或者貪玩,係會食,但有可能食完會嘔到一地係
叮妹
|
親親小孩子 發表於 18-10-15 16:52
唔排除有人捉咗當野味

圍村真系有,在山頭開餐
bull2015
|
twotigers
|
親親小孩子 發表於 18-10-15 16:54
會架,如果真係冇嘢食又或者貪玩,係會食,但有可能食完會嘔到一地係
...

你見過貓食完老鼠後嘔到一地都係?
bull2015
|
可以不愛,但不要傷害。
pinkiesalbe
|

因為人會為其他生物分等級
包括人類自己
親親小孩子
|
twotigers 發表於 18-10-15 16:59
你見過貓食完老鼠後嘔到一地都係?

係,隻貓捉咗隻大老鼠,半夜擔到屋前空地,當佢玩具咁玩,咬到一地血,又食咗個頭同部份身體,之後又嘔番出嚟,要大清洗
Chhei930
|