告票一問

littlefeather
|
想請教,如果懷疑張牛肉乾被吹走咗(因為同街嘅車有),可以打去邊個部門問返個告票number?我想準時交罰款。謝謝!
ccn008
|
吾怕遲交,因為會再有信通知你未交。
|
ccn008 發表於 18-10-15 14:59
吾怕遲交,因為會再有信通知你未交。

謝謝回覆。請問會因遲交而加罰款嗎?
eeaa
|
littlefeather 發表於 18-10-15 15:00

打去問好d,再寄就要double
洋洋
|
littlefeather 發表於 18-10-15 14:53
想請教,如果懷疑張牛肉乾被吹走咗(因為同街嘅車有),可以打去邊個部門問返個告票number?我想準時交罰款 ...

打去警局。
我試過被影快相,等咗好耐都冇告票,驚記失,打去警局問,原來影得唔清楚,冇寄到牛肉乾俾我,唔使罰
wcpcelia    發表於 18-10-15 15:39
Wildlly
|
佢會寄信比你,但要好耐,我試過比人偷左張牌然後我打去,佢話起碼六星期先可以上電腦,但結果我等左2個幾月先寄來
咩都唔識
|
正常係抄左牌3星期內要交
呢張野叫 [定額罰款通知書]
如3星期內都收唔到罸款
交通部就會寄封信到車主通信地址
呢封信叫 [繳付定額罰款通知書]
(警方會在違例日期起計6個月內發出, 所以有D人遲收)
限期好似係1個月內要交
如1個月內唔交就要比$1,080

**有錯請指正

ccn008
|
littlefeather 發表於 18-10-15 15:00

無罰款
chiliwu
|
littlefeather 發表於 18-10-15 14:53
想請教,如果懷疑張牛肉乾被吹走咗(因為同街嘅車有),可以打去邊個部門問返個告票number?我想準時交罰款 ...

唔使急, 抄完牌會有封信寄俾你, 收到嗰封信先至交都唔遲。
若果抄牌過程中有出錯 (錯日期, 錯地點...), 分分鐘唔使交
|
唔該晒咁多位回覆,咁我等佢寄信嚟啦。
wcpcelia    發表於 18-10-17 15:45