呀仔開左學後成日哩埋喺房喊

sfuhsg
|
學校程度點?高過,低過,定合適阿仔的程度?
blackberry
|
找班主任了解吓,或請佢留意吓
Angel_Rose
|
我妹當年中七果陣都係咁,媽問佢咩事佢發脾氣趕媽出房,我同佢同房,連我都吳比入房,但一上到大學就正常返,可能覺得讀書辛苦掛
circle119
|
上年我女都剛剛升上初一

仲要她不是有不開心才講

係我間時問下、chok下才知道
俾同學仔玩她不開心既事
後來同了班主任了解一下
之後那同學冇再玩我女

因我女較內儉,不善交際怕做了欺凌目標
Giant
|
試吓聯絡學校社工,佢哋有方法落手去查吓發生咩事,而唔駛好似我哋咁只可以直接去問,會好好多架。
月希
|
一開學.....家長有冇問題仔仔返學點丫?同學點丫?
依家先返左一個月學...

當普通傾計..問下佢..咦..都開左學一個月...
覺得學校點丫?有冇邊D特別FD既同學仔?
10月我仔中學就大測...你又可以問下...就大測喎...
覺得老師教唔教得切書??

我仔已經中四..佢放學回家都有好多癈話同我講...
真係無無聊聊學校事...邊個同學冇帶書/冇做功課..搞到全班冇小息丫..
LUNCH去食左乜...果間野幾好味...邊間唔好味咁...

如果佢唔會主動同你講..你主動D問佢嘛..
當係你好奇..依家D中學唔知係點..
你又可以吹下你以前中學係度...等佢覺得你真係八掛問下...
佢冇咁大介心..會講多D野
talktime
|
hanscheng9 發表於 18-10-15 15:37
呀仔啱啱升中 而家都只不過係開左學一排
但我就留意到佢近排好似好唔妥咁
平時佢性格都幾開朗

要問下咩事,細路諗唔掂就去死㗎
濼濼媽
|
回覆 hanscheng9 的帖子

找班主任了解吓
青青河邊草
|
aprilabc 發表於 18-10-15 15:56
樓主,唔好 猶疑,立即打去學校找班主任溝通,在家/同學或親友,佢同邊個最fd,當普通傾計咁試探吓,睇吓佢 ...

同仔傾左先啦…唔好郁啲搵學校
有無諗過子女唔鍾意父母郁啲就搵呢個果個問呢?
maymay220hk
|
平時佢性格都幾開朗

如果平時系多身體接觸
就攬下佢 話佢知萬大事有媽咪
個天塌下來都有媽咪響到
你想同我分享或幫手就話我知
有時青春期孩子想講 吾知点講
或又怕講左 家長太大反應
青青河邊草
|
濼濼媽 發表於 18-10-15 16:07
回覆 hanscheng9 的帖子

找班主任了解吓

升中班主任都只係見左佢地個幾月. 而且再唔係小1了, 可以expect班主任幫幾多??
mcdullyiu
|
真係唔肯講的話,我建議樓主搵學校社工。他們有辦法埋D細路仔身, 社工會搵同班的收吓風。
如果他都日日哭,真係驚他壓力太大會爆!
MagDog
|
circle119 發表於 18-10-15 16:01
上年我女都剛剛升上初一

仲要她不是有不開心才講

現在情況改善了嗎?希望你囡囡唔比人蝦又唔好去蝦人。
叮妹
|
系比人蝦都吾敢講,怕父母去出面講到時仲比人蝦得勁、因我細佬都試過,直情社工話見佢中一時響課室喊,來我家家訪,比人蝦真系好慘
章太郎
|
平時佢性格都幾開朗

Acaciacacia
|
要小心處理。
Jasmine-4711
|
佢有冇同小学的同学升入同一中学?

可能找到朋友或俾人蝦。

可能学业上应付不來,多左咁多科,又可能用英文教

可找学校社工在小息及放飯時留意下佢。
Charlotte_mom
|
中一唔細,要小心同佢傾,暗地裡叫老師社工留意下
ckfamily
|
平時佢性格都幾開朗

升中有好多野唔同,講食飯都可能有煩惱,約唔到人食飯,人哋一堆人食,自己一個人食啦,唔係個個都接受到
KK20010609
|
平時佢性格都幾開朗

是否由中小去了英中?跟不上?