自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

借拖鞋
n 年前一大班人去沙地掘沙蜆, 我去前去左shopping, 買左對拖鞋
之後先去掘蜆, 有個同事剛比沙吸住對拖鞋, 拉扯時爛左, 禁我借左對舊既比佢,著左對新走, 佢話返工時還比我
禁到返左工幾日都吾見佢還, 問下佢啦, 日日都話吾記得帶返工, 之後一直無還, 我都好嬲, 覺得佢無交帶, 我估佢見禁多沙費時無洗直接棄左

借傘比人 (另一人, 都係同事)
一借無回頭

有同事說, 借野比人預人吾還, 叫我吾好計較, 禁會吾開心
但我覺得是幫下人, 無念住佢吾還

錢, 我好小借人, 借得一定好親, 無預佢吾還, 而家佢無還到, 我無追佢還

朋友話, 吾會幫人, 佢見到街D公公婆婆掉左野比風吹左去馬路邊, 吾會幫手拾, 話危險, 自己安全緊要D, 我說睇到無車米幫下手, 佢話我好傻

仲有好多吾同例子不斷發生

我有時唸, 我是否都要自私一D, 保護自己多D

翡翠宮

newc9 發表於 18-10-15 15:55
借拖鞋
n 年前一大班人去沙地掘沙蜆, 我去前去左shopping, 買左對拖鞋
之後先去掘蜆, 有個同事剛比沙吸住對 ...

借野比人預左唔還會舒服d 不過如果只係舊拖鞋我就唔駛佢還,衛生問題

侯爵府

陪月勳章

借拖鞋

唔係喎...

咁你D同事都算無『撘烚』﹐
借人物件都可以唔還﹐
真係唔好講借錢了...

我一直都以為借錢就話預得唔還姐﹐
乜借拖鞋(我自己話唔駛還一件事)、借傘都唔駛還架咩。

男爵府

老實講,如果你個借拖鞋case,我係你同事會即時俾錢你當買咗對拖鞋救急,唔會係借。

珍珠宮

waynewon 發表於 18-10-15 16:10
老實講,如果你個借拖鞋case,我係你同事會即時俾錢你當買咗對拖鞋救急,唔會係借。 ...

我會賣對鞋比佢,我借了比她也唔想再著。賣比佢雙嬴

子爵府

回覆樓主

話明借,就一定要還,除非我比佢時講明唔洗還比我。

借錢就免問,借過一次比識左廿年既朋友,佢欠我錢仲惡過我。以後一律借錢免問。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

借拖鞋

借錢借物品都係……唔好借
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

有借有還上等人 可惜不幸地少遇到

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 18-10-15 17:20
借錢借物品都係……唔好借

一係唔借 借就預係潑出去的水

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

「借左預人唔還」<---這個想法是否有問題?應該係「借人野預左唔還」是否對一點?借左樣野比人還唔還個行動就係對方身上,但「借」的意思係暫時比該物件你,用完就必須退還這是普世價值,但借野的人先立壞心腸,預左唔還咁借野比人一方真係沒辦法,好心的幫助變左被人呃,係扭曲借物原意。

子爵府

回覆樓主:

講真,借人野係應該要還,仲要整得乾淨企理咁還。

借野俾人,預人地唔還,只不過係令自己好過d咋喎。

樓主,雖然你身邊嘅人借野唔還,但我誠心希望你不要被他人動搖你的好心。好心係自己修養來的,堅持 !

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

借拖鞋

有交帶既人通常唔想借人野,寧願自己準備。冇交帶既通常就會借人,咁你話冇交帶既人會唔會惜物呢?比較小囉。

侯爵府

回覆樓主:

呢d人以後物都唔好借俾佢!

自己有事有人肯幫應該感恩!佢叫忘恩負義。

就算丟咗/著爛咗,咪買對新還咯!

佢咁樣做人遲下就會發現自己出到聲都冇人會幫!

子爵府

這些人會小接觸了
不過老公話我成日幫人念埋,念得太多
但而家慢慢改進中,吾念人地,為自己設想多d

wcpcelia    發表於 18-10-17 16:35

公爵府

叻叻勳章

唔敢再借嘢俾人,追到差唔多要係 FB 開名先肯還。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bb2 發表於 18-10-15 15:58
借野比人預左唔還會舒服d 不過如果只係舊拖鞋我就唔駛佢還,衛生問題
...

又咁,樓主唔要係一回事

有心冇還又一件事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 18-10-15 17:55
一係唔借 借就預係潑出去的水

呢啲簡直係教訓
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

借拖鞋

自私d 好!
試過幫人係外國買野,$310.82,估唔到佢真係會過$310.82,我心諗攪錯,你過毫仙比我把鬼,我已經幫你係老遠專登去搵,仲爆行李帶返黎,點解你唔可以齊頭比$311我,原來有d 人真係好肉酸,所以下次咪鬼幫人。我托人買野我會比齊頭囉,$310.82 我會比$320,因為我明人地唔係老憑幫你買野,人地冇賺我錢ga,比齊頭會大體d。

仲有一單借左衫褸比好朋友,提左幾次都話唔記得帶,次次都話我比壓力佢,我真係想爆粗,我真係需要用先問你攞返,依家好似我欠左你咁,最後我隔左2個月先攞得返。

有時唔想下下做人咁自私,但有d人/事會逼到你咁,好無奈

伯爵府

我借野俾人都預左人地唔還,所以咩都唔借

另外去旅行10個10個都話買手信,我一律唔買,亦唔會叫人俾手信我

首頁

尾頁

跳至