真誠討論: 野蠻99 係邊個培養出來?

wongjackie
|
利申, 我99係一個野蠻人, 佢D 野蠻嘢係去到所有親戚都同我講, 辛苦你了.

而我發現每一次野蠻事出現, 老爺都在場, 有時老公都在場, 而佢2個唔制上佢...

究竟一個人愈來愈野蠻, 做仔, 做老公的有冇責任喝止佢

JD930    發表於 18-10-16 16:21
milkteabb
|
咁當日老爺同佢結婚、仔都生埋仲咁大個都冇離婚、即係2仔爺都唔覺得有問題啦, 更加唔會為新抱/老婆發聲。

野蠻99應該係再上一輩養出來
wcpcelia    發表於 18-10-17 16:17
JD930    發表於 18-10-16 16:21
無話可說
|
上一代港媽咪寵左個港女出來囉,當然老公仔女都有責任,因為過份遷就
sukisa
|
係62縱容岀來的
TiffChan
|
wongjackie 發表於 18-10-15 16:02
利申, 我99係一個野蠻人, 佢D 野蠻嘢係去到所有親戚都同我講, 辛苦你了.

而我發現每一次野蠻事出現, 老爺 ...

男人嘅心態係唔好理佢。理親佢仲煩。當住生抱面喝佢直頭係死罪。
jt824
|
点野蠻法,有冇例子?
monitress_iris
|
老爺/奶奶父母
siumak
|

絕對有!

佢地應該唔o岩的事要講出來﹐
唔係次次都由得佢;

好似我媽咁﹐
咁多年黎都被縱慣晒﹐
咪會變成野蠻奶奶﹐
不過我兩個細佬因為阿媽咁而無意幫佢 upgrade 為奶奶。
美之選468
|

你C6及62根本就系害緊佢,他們一而再的縱容99......根本就推緊99去老人院(因為不會有任何人會收留一個野蠻無理之人,心抱更加不會收留她)
wongjackie
|
jt824 發表於 18-10-15 16:14
点野蠻法,有冇例子?

例如襯家過身, 著紅衫
例如佢女個62+99 返香港, 唔俾新抱返外家, 叫新抱一齊應酬
例如個女唔洗返工, 女婿養, 仲話個女苦命. 但叫個新抱記得要返工, 唔好洗佢個仔錢.

例如洗碗洗左40年, 新抱入門1個月後, 話自己有主婦手, 新抱話洗碗. 佢話唔洗, 買左洗碗機2日後, 主婦手好返.

wcpcelia    發表於 18-10-17 16:18
JD930    發表於 18-10-16 16:22
三棵樹
|
回答 : 一定係 62 培養出黎。C6 放縱。第一受害人係新抱 !

一定係咁,除非唔係 !
72leelily
|
元祖級港女進化而成
MM2H
|
一定係62,個仔細時冇聲出已習以為常
vivian468
|
一個人人品差唔通唔係自己嘅責任?
而係人地嘅問題?定係成長環境嘅問題呢?
yurijm
|
62啦
其實仔女好少會話父母
父母郁下就冠以不孝罪名
邊有仔女會敢次次制止?

所以仔女多數有兩個大方向
一係被同化
一係好理智,成年後及早搬離

可惜多數聽人講,都係仔女被同化
可能由細到大潛移默化得太厲害

good_pig
|

港女由港男養成,佢地慣左咁多年咪咁
Charlotte_mom
|
我62係怕鬼左佢,唔想家嘈屋閉,寧願放工晏d返屋企眼不見為乾淨
JD930    發表於 18-10-16 16:23
提子餅
|
正所謂好男不與女鬥,聚咗返嚟先知出事,除非個男嘅火爆,通常大多數男人都會唔出聲

做仔嘅冇得揀邊個做父母,唔通鬧個媽唔識做人?

算吧啦
siu-mai
|
99本身係一個唔講道理嘅人?

其實身邊嘅人好難當面指摘99,令佢難堪落面佢發顛都似

只要62 C6係明白事理,唔好幫99口助長佢嘅野蠻思維已經好好

wongjackie
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-15 16:40
我62係怕鬼左佢,唔想家嘈屋閉,寧願放工晏d返屋企眼不見為乾淨
我62 都係, 直情上大陸住, 一個WEEK 返來幾日