請問有冇第一胎剖腹產嘅媽媽,第二胎都係揀開刀架?

MAMAHANA
|
我第一胎係政府剖腹產,今胎第二胎都想揀開刀,但政府醫生就建議我順產但我都係偏向想剖腹產,係咪可以照揀開刀呢

有冇媽媽係兩胎都政府開刀架?
esther852
|
MAMAHANA 發表於 18-10-15 16:13
我第一胎係政府剖腹產,今胎第二胎都想揀開刀,但政府醫生就建議我順產但我都係偏向想剖腹產,係咪 ...

我喺qe 第一胎時官頸唔開, 最後要緊急開刀, 今胎醫生話我可以試順產, 或者直接開刀, 叫我同屋企人傾下。

MAMAHANA
|
esther852 發表於 18-10-17 23:10
我喺qe 第一胎時官頸唔開, 最後要緊急開刀, 今胎醫生話我可以試順產, 或者直接開刀, 叫我同屋企人傾下 ...

你會點揀?
esther852
|
MAMAHANA 發表於 18-10-18 11:11
你會點揀?

我揀開刀, 上胎入院摧生三日都開得一兩度, 我唔覺得今胎會開到囉
Patriciapang
|
我!原本第二胎想順產,但醫生話順產成功得60%。不博啦!約埋開刀期
MAMAHANA
|
Patriciapang 發表於 18-11-8 04:24
我!原本第二胎想順產,但醫生話順產成功得60%。不博啦!約埋開刀期

你幾週約開刀期?
Patriciapang
|
32週後才約架
Kurosawa
|
第2胎約左威院38w開刀,可以選
Babygirl2012
|
MAMAHANA 發表於 18-10-15 16:13
我第一胎係政府剖腹產,今胎第二胎都想揀開刀,但政府醫生就建議我順產但我都係偏向想剖腹產,係咪 ...

我第一胎政府醫院開刀,3年後第二胎QE比我自選開刀定順產
MAMAHANA
|
Babygirl2012 發表於 18-11-9 13:29
我第一胎政府醫院開刀,3年後第二胎QE比我自選開刀定順產

都會揀返開刀吧?
|
MAMAHANA 發表於 18-11-14 11:36
都會揀返開刀吧?

我簡順產呀,因為我第一胎已經想順產但因為無調頭先開刀
MAMAHANA
|
Babygirl2012 發表於 18-11-14 13:03
我簡順產呀,因為我第一胎已經想順產但因為無調頭先開刀

多數第一胎開刀嘅媽媽,第二胎都偏向想開刀,唔想經歷多一種痛係呢,你而家生左第二胎未呀?
|
MAMAHANA 發表於 18-11-14 15:39
多數第一胎開刀嘅媽媽,第二胎都偏向想開刀,唔想經歷多一種痛係呢,你而家生左第二胎未呀?
...

生左啦,細女都就快3歲
beiy
|
我兩次都係QE
我係第一胎開刀
第二胎揀順產
反而醫生建議我第二胎開刀
可能因為相隔2年

感覺開刀果種痛係成個坐月都會痛
打噴嚏同咳嗽就最難受
順產反而冇咁辛苦