懷孕11週 子宮頸有3cm瘜肉

Bebella
|
懷孕期間經常出血,7-9週子宮有積血,之後無左唔知係吸收左定排左出來。
到11週5發現子宮頸有瘜肉,私家醫生建議去公立醫院做半身麻醉切瘜肉。
會唔會影響bb架,有無人做過會唔會好痛
dadacaterpillar
|
我個陣5週定6週係法國醫院做左
無落麻醉都還可以接受
Bebella
|
dadacaterpillar 發表於 18-10-16 11:46
我個陣5週定6週係法國醫院做左
無落麻醉都還可以接受

佢話我個粒大粒同埋睇唔到個根,所以私家都做唔到,依家好驚好擔心
Berision
|
Bebella 發表於 18-10-16 12:18
佢話我個粒大粒同埋睇唔到個根,所以私家都做唔到,依家好驚好擔心

連私家都唔做。仲敢去政府?
搵多位私家醫生睇下好d
Bebella
|
Berision 發表於 18-10-16 12:54
連私家都唔做。仲敢去政府?
搵多位私家醫生睇下好d

醫生話無要既儀器,同埋咁大粒出血可能多d你公立醫院好d。

BB_Wan
|
Bebella 發表於 18-10-15 17:17
懷孕期間經常出血,7-9週子宮有積血,之後無左唔知係吸收左定排左出來。
到11週5發現子宮頸有瘜肉,私家醫 ...

我14週時出血睇急症都check到子宮頸有粒2cm瘜肉,醫生都話算大粒驚唔知根去到邊,驚拔左出血多引起子宮收縮

搞到我好驚猶豫拔唔拔好,但最後都照拔左,唔需要麻醉,因為唔會痛冇感覺的,之後流血一日,之後流啡大約一星期就冇事了
Bebella
|
BB_Wan 發表於 18-10-16 16:04
我14週時出血睇急症都check到子宮頸有粒2cm瘜肉,醫生都話算大粒驚唔知根去到邊,驚拔左出血多引起子宮收 ...

好多謝你回覆。因為我好驚個個鴨咀鉗,上次小產入院檢查好有陰影。所以以家都唔知點,等星期四去12wk唐氏檢查再同醫院講。咁你整左幾耐呀?要唔要留院?
BB_Wan
|
Bebella 發表於 18-10-16 16:59
好多謝你回覆。因為我好驚個個鴨咀鉗,上次小產入院檢查好有陰影。所以以家都唔知點,等星期四去12wk唐氏 ...

鴨咀鉗真係堅痛唔舒服
其實過程好快,真係1分鐘都唔使,拔完我都唔知,醫生仲問我想唔想睇下粒瘜肉
之後留院觀察左一晚,第二日冇流血,醫生就話可以出院啦
Bebella
|
BB_Wan 發表於 18-10-16 17:10
鴨咀鉗真係堅痛唔舒服
其實過程好快,真係1分鐘都唔使,拔完我都唔知,醫生仲問我想唔想睇下粒瘜 ...

係唔係捱過個鉗入個下就ok啦
Nbs
|
Bebella 發表於 18-10-16 14:55

醫生話無要既儀器,同埋咁大粒出血可能多d你公立醫院好d。 ...

拔息肉好簡單唔洗咩儀器唔洗咩高超技術,你個私家唔想孭鑊咋
BB_Wan
|
Bebella 發表於 18-10-16 20:11
係唔係捱過個鉗入個下就ok啦

都可以咁講,因為拔嗰下真係唔痛冇感覺
但因為每個人嘅情況唔同流血流啡都會唔同
不過都唔使太擔心,醫生都話好簡單正常唔會因為拔瘜肉而流產
Bebella
|
BB_Wan 發表於 18-10-16 20:37
都可以咁講,因為拔嗰下真係唔痛冇感覺
但因為每個人嘅情況唔同流血流啡都會唔同
不過都唔使太擔心,醫生 ...

今日去左急症,醫生檢查左話都算大,唔建議依家拔,如果真係要拔就20週後先拔。
BB_Wan
|
Bebella 發表於 18-10-17 15:53
今日去左急症,醫生檢查左話都算大,唔建議依家拔,如果真係要拔就20週後先拔。
...

咁你聽醫生建議啦,因為我粒2cm都已經算大,所以你3cm可能真係比較麻煩
我見有D媽媽直情唔理佢到生等佢自然脫落,不過就要成個待產過程都擔心出血究竟係咪關粒瘜肉事
Bebella
|
BB_Wan 發表於 18-10-17 16:36
咁你聽醫生建議啦,因為我粒2cm都已經算大,所以你3cm可能真係比較麻煩
我見有D媽媽直情唔理佢到生等佢自 ...

係呀,每日見到d血好驚。都幾難分係息肉出血定bb有事。
BB_Wan
|
Bebella 發表於 18-10-17 17:10
係呀,每日見到d血好驚。都幾難分係息肉出血定bb有事。

所以最好都拔左佢一了百了,因為咁多個月都擔心好驚
haha748494
|
3CM應該唔大,最好問清楚醫生,手術風險喇。
Bebella
|
haha748494 發表於 18-10-17 23:53
3CM應該唔大,最好問清楚醫生,手術風險喇。

佢話依家12週未咁穩定,可能會流產,等20週以後拔會比較好
|
回覆 Bebella 的帖子

我岩岩睇番, 個陣我個粒有4cm, 大到跌左出身體外面, 諗起都幾驚
希望你無事啦
Bebella
|
dadacaterpillar 發表於 18-10-18 10:59

我岩岩睇番, 個陣我個粒有4cm, 大到跌左出身體外面, 諗起都幾驚

我岩岩切左了,話做既做有流產風險,唔做成日流血同埋大到撐開左小小宮口,可能會感染個胎。唔知何來勇氣突然決定做,做完有再照bb有閃閃,依家希望bb加油唔好有事。
|

係呀, 當時我都係不斷同BB講加油佢而家就快2歲啦
希望你都一切順利