又係小一問題

yisang
|
兒子小一英文默寫,我完全唔識點幫佢溫記入腦,其實可以點教呢?返到來又要做功課又要整煮飯既野,真係好煩,搞到d關係差到死。
hideewong0514
|
帶他去學拼音吧,很有幫助,最好找一些品評好的中心
yisang
|
hideewong0514 發表於 18-10-15 18:54
帶他去學拼音吧,很有幫助,最好找一些品評好的中心

學左2年了,到依家仲學緊,無咩幫助既。
CorrineNg
|
學校是否有預鬆時間溫習。如是就每天溫幾句。一下塞曬入腦唔易。
yisang
|
CorrineNg 發表於 18-10-15 19:35
學校是否有預鬆時間溫習。如是就每天溫幾句。一下塞曬入腦唔易。

我地係日日溫一個字,但當佢識晒之後就溫埋下一句既時候,第一句完全忘記晒。你話死唔死!
CorrineNg
|
yisang 發表於 18-10-15 19:45
我地係日日溫一個字,但當佢識晒之後就溫埋下一句既時候,第一句完全忘記晒。你話死唔死!
...

金魚記憶。甘唯有每日再寫多幾次。未熟曬。
KitAuYeung
|
yisang 發表於 18-10-15 19:32

平時有無溫phonics,係屋企同仔仔多拼字?
呀紫CANDY
|
yisang 發表於 18-10-15 17:29
兒子小一英文默寫,我完全唔識點幫佢溫記入腦,其實可以點教呢?返到來又要做功課又要整煮飯既野,真係好煩 ...

yisang
|
KitAuYeung 發表於 18-10-15 19:51
平時有無溫phonics,係屋企同仔仔多拼字?

佢好多英文都識,就係串唔出來。唉
KitAuYeung
|
yisang 發表於 18-10-15 20:15
佢好多英文都識,就係串唔出來。唉

認到個字唔代表識blend個字。要多練習blend字
yisang
|
KitAuYeung 發表於 18-10-15 20:18
認到個字唔代表識blend個字。要多練習blend字

明白,我會努力(emoji)
Nbs
|
玩下spelling 的activities 會唔會好d?

參考下
https://youtu.be/YubjdXlaQlM
小鈴鐺
|
我仔都有讀PHONICS,
默書唔識時, 我會讀個字時強調D音,
等佢容易D估到有咩字母,
俾佢有D方向去估到D, 自己又記一D,
真係有幫助.

但依頭默完果頭唔起得,
又時真係可能倦, 唔專心,
我試過同個仔默書,
默到8,9成, 溫一陣再重默,
得返6成都夠膽死
yisang
|
Nbs 發表於 18-10-15 20:23
玩下spelling 的activities 會唔會好d?

參考下

我會睇,thx
yisang
|
小鈴鐺 發表於 18-10-15 20:27
我仔都有讀PHONICS,
默書唔識時, 我會讀個字時強調D音,
等佢容易D估到有咩字母,

佢有時真係靠估
KitAuYeung
|
yisang 發表於 18-10-15 20:19
明白,我會努力(emoji)

同埋我仔細個未拿握phonics 時,我會將要記既英文字大大隻寫出黎,貼係屋企門/電視櫃等當眼既地方。一有時間就叫個仔望下。自自然然會加深印象
Nbs
|
yisang 發表於 18-10-15 20:28
我會睇,thx

youtube 還有很多的,你可以search 下。我諗就算學phonics, 都要練習,而小朋友甘細,用遊戲方法去練習比較有趣和易入腦(淨抄抄寫寫很悶)

(我估架咋,我女未有甘大。不過而家學緊 ABC, 我都係用玩的方法教佢認)
小貓1124
|
yisang 發表於 18-10-15 19:32

同路人
yisang
|
我會學習
kc_babe
|
yisang 發表於 18-10-15 19:45
...

我建議係 : 今日溫咗A字,第二日要重温A字加 B字,再第二日就再重温A+B字 加C字,再第二日就重温A+B+C 加D字,如此類推⋯⋯

唔係温完一個字再一個字,係要不停重温。

我就係用呢個方法同我女温。