超高齡再取多次卵還是先放胚胎?

ilkachan
|
大家好,44歲了。第一次ivf只取了一粒,最後連放都冇得放。醫生換藥第二次取了4粒。當日醫生說最好取多一次儲多d先,話如果得一兩粒成功,機會率唔大。一星期後嘅今日 姑娘覆我4粒卵最後有兩粒day3, 分別grade1及grade2.
大家可以比d意見我嗎?取多次卵先,還是放咗試吓先呢?
pkh0207
|
ilkachan 發表於 18-10-15 17:31
大家好,44歲了。第一次ivf只取了一粒,最後連放都冇得放。醫生換藥第二次取了4粒。當日醫生說最好取多一次 ...

反正已有二粒day 3 , 比我會放左先。

ilkachan
|
pkh0207 發表於 18-10-15 18:03
反正已有二粒day 3 , 比我會放左先。

其實這兩個月都因為ivf個人(主要係心理上)好累。中醫又叫我要休息兩個月先放胎。所以如果休息兩個月,再用兩個月放胎,萬一touchwood唔得,又真係又遲咗四個月再取卵嘅。相信醫生純粹都係怕我年齡太大,要取就早d
加上都想問吓各jm, 其實係咪連續打促排針,效果會好d呢?
candycakee
|
ilkachan 發表於 18-10-15 18:09
其實這兩個月都因為ivf個人(主要係心理上)好累。中醫又叫我要休息兩個月先放胎。所以如果休息兩個月,再兩 ...

你喺邊度做?
我覺得你先休息一個月再抽會好d
ilkachan
|
candycakee 發表於 18-10-15 18:16
你喺邊度做?
我覺得你先休息一個月再抽會好d

陳x仕醫生
你建議我再抽都唔放住嗎?
candycakee
|
ilkachan 發表於 18-10-15 18:18
陳x仕醫生
你建議我再抽都唔放住嗎?

穩陣抽多次先放胎
因為高齡其實卵子質素唔太好
我自己都係
儲多小小先放機會高d
ilkachan
|
candycakee 發表於 18-10-15 18:33
穩陣抽多次先放胎
我自己都係

但係連續三次真係好貴
ilkachan
|
ilkachan 發表於 18-10-15 18:44
但係連續三次真係好貴

請問大家,其實所謂嘅grading分幾多級呢?分別會很大嗎?
小熊愛跳跳
|
ilkachan 發表於 18-10-15 18:09

其實這兩個月都因為ivf個人(主要係心理上)好累。中醫又叫 ...

就算係再抽都好似要隔一個月好d?咁不如放咗胎先。
ilkachan
|
小熊愛跳跳 發表於 18-10-16 09:29
就算係再抽都好似要隔一個月好d?咁不如放咗胎先。

但我又想放胎前休息兩個月~
小熊愛跳跳
|
ilkachan 發表於 18-10-16 09:30
但我又想放胎前休息兩個月~

休息多d一定好d嘅!加油
koalange
|
我也是超高0,同你一樣看Dr Chan,完全明白你的心情。Dr Chan建议你放西
雪胎嗎?我上星期五取卵得两粒用得,陳医生话我情況可以放鮮胎,我唔想等,昨天就放胎了。放雪胎有可能成功率高D,但也不一定。我諗住博一舖。我去年在台灣抽左3次卵,一次都無得放胎。抽卵不可連续抽,D卵有机会质素欠佳。你有一grade 1 and一 grade 2,其實OK。当然,我明白$也是考慮因素,尤其我地这些卵少的人。
Nyf
|
koalange 發表於 18-10-16 10:12
我也是超高0,同你一樣看Dr Chan,完全明白你的心情。Dr Chan建议你放西
雪胎嗎?我上星期五取卵得两粒用得 ...

我都係超高0 星期六放左一個d5雪胎 今日放後4日啦無乜大感覺 我已經係第2次放 希望我地都成功(emoji)
carson1128
|
candycakee 發表於 18-10-15 18:33
穩陣抽多次先放胎
我自己都係

係,高齢每過一個月,卵子質數就下降得好快。如果經濟許可,建議抽多次!
koalange
|
Nyf 發表於 18-10-16 14:27
我都係超高0 星期六放左一個d5雪胎 今日放後4日啦無乜大感覺 我已經係第2次放 希望我地都成功(emoji)
...
你也是看Dr Chan吗?

bell18
|
ilkachan 發表於 18-10-15 17:31
大家好,44歲了。第一次ivf只取了一粒,最後連放都冇得放。醫生換藥第二次取了4粒。當日醫生說最好取多一次 ...

抽多次~
我35歲卵巢功能差,都想抽多几轉先放~
ilkachan
|
koalange 發表於 18-10-16 10:12
雪胎嗎?我上星期五取卵得两粒用得 ...

不可連續取嗎?但係佢叫我取多一次,又冇叫我休息喎
ilkachan
|
bell18 發表於 18-10-16 23:08
抽多次~
我35歲卵巢功能差,都想抽多几轉先放~

嘩,你好有米吖
bell18
|
ilkachan 發表於 18-10-16 23:25
嘩,你好有米吖

卵少,冇計~