教仔……無論點做都冇人欣賞

sman
|
係呢度俾我呻下丫……
亞仔就黎18歲,無端端返返下工話要跟D朋友讀書,雖然明知佢唔係有心讀,但可以點啫,分析完佢都係咁做,咪贊成囉,老公同佢傾親,佢就黑面,話我種亞仔,佢又唔諗下可以say no咩?人地個個都話好,竟然我地父母話唔好咩!好喇,到亞仔,尋日見佢唔係好開心,問下佢,佢又話我迫佢笑,我同佢講係關心佢先問下佢,唔鍾意咪唔問law,成日五時花六時變,同佢講就有自己一套,都唔聽人講,佢老豆淨係叫我咪理佢,唉……窮我一生精力都處理得唔好,真失敗
KCBaby2011
|
sman 發表於 18-10-15 18:01
係呢度俾我呻下丫……
亞仔就黎18歲,無端端返返下工話要跟D朋友讀書,雖然明知佢唔係有心讀,但可以點啫, ...

cy101
|
都係正面野, 由佢囉!!
tester5
|
sman 發表於 18-10-15 18:01
係呢度俾我呻下丫……
亞仔就黎18歲,無端端返返下工話要跟D朋友讀書,雖然明知佢唔係有心讀,但可以點啫, ...

夾係中間,兩邊不討好,有苦自己知
sman
|
cy101 發表於 18-10-15 18:21
都係正面野, 由佢囉!!

明白……但亞仔一D都冇體諒下我對佢既一切,老公又怨我,我既人生只可以付出,到頭來變成兩面不是人
Amy1974
|
回覆 sman 的帖子

都18歲,重管得到就奇。

其實諗番你自己相同嘅年紀,都係自己決定讀書定工作吧。

放鬆啲,要調整心態。對個仔,可能要當佢係成年嘅朋友咁看待。
sman
|
tester5 發表於 18-10-15 18:23
夾係中間,兩邊不討好,有苦自己知

就是這樣……明明盡我所能,結果……
藍尾巴
|
18歲咁大個管不了,話唔定讀讀下遇到個好老師,讀出興趣,有門手藝第時做狀元呢!大前提係學費要自己打工出,屋企只提供一日三餐,佢係認真既會自己唸辦法
wan1204
|

Jasmine-4711
|
叫佢到18歲要自立,自己付學費
MeowMuiMui123
|
18歲由佢自己決定。既然已經長大,自己負責番日常駛費。
sman
|
Jasmine-4711 發表於 18-10-15 18:32
叫佢到18歲要自立,自己付學費

佢係話做part time既,我問佢攪得掂嗎?佢話得,唉……昨晚先講緊出糧買iPhone watch,我話唔好啦,要留番黎用,咪又黑面law,呢個月先買左ipad咋,見佢自己揾自己洗,咪唔出聲,如果佢D$買奢侈品,冇$就問我,我覺得唔得law,淨係呢D矛盾都有排煩
auhiyo
|
如果佢肯讀既都好架,講真先18歲讀個同工作有關課程都好架,起碼到時做野唔使煩咁多,考返個牌仲好啦。
tsung
|
18歲有佢自己嘅諗法,有讀書嘅打算都好,可以增值自己,証明佢好有上進心
作為父母,其實應該放手俾佢做決定,默默支持就夠了
洛婷
|
sman 發表於 18-10-15 18:41
佢係話做part time既,我問佢攪得掂嗎?佢話得,唉……昨晚先講緊出糧買iPhone watch,我話唔好啦,要留番 ...

自己揾買 d 佢自己鍾意既野冇問題吖,
除非買到唔夠錢仲要攞返轉頭就要出聲,

去到呢 d 年紀管唔到,
唔太過份都係隻眼開隻眼閉
sman
|
auhiyo 發表於 18-10-15 18:44
如果佢肯讀既都好架,講真先18歲讀個同工作有關課程都好架,起碼到時做野唔使煩咁多,考返個牌仲好啦。
...

如果佢肯讀就係既,但佢有8成想痴住佢D朋友,明知又點丫,都只可以支持
julieko
|
18歲返去讀返書好事喎
sman
|
洛婷 發表於 18-10-15 18:49
自己揾買 d 佢自己鍾意既野冇問題吖,
除非買到唔夠錢仲要攞返轉頭就要出聲,

我都係咁諗,佢平時洗大左問我借,但會還的,佢話我好管佢,我同佢夜番要話俾我知,去街唔好超過凌晨2點返,佢話佢D朋友通宵,點解佢唔得,每人把尺唔同,係都要我妥協
|
sman 發表於 18-10-15 18:41
佢係話做part time既,我問佢攪得掂嗎?佢話得,唉……昨晚先講緊出糧買iPhone watch,我話唔好啦,要留番 ...

這是矛盾,佢要供自己讀書,唔俾家用都算,你們一定要心軟俾零用佢。三餐一宿免费已去到盡,不要縱容佢揮崔於奢侈品。

預早告訴他,如他碌卡買,買到自己負担唔起,每月只還min pay,令少人破產。
|
sman 發表於 18-10-15 18:56
我都係咁諗,佢平時洗大左問我借,但會還的,佢話我好管佢,我同佢夜番要話俾我知,去街唔好超過凌晨2點返 ...

國有國法,家有家規。每個家庭有自訂的規矩。佢不想遵守的話,可以搬走。

况且,wet到2am,仲有精神半工讀嗎?