子宮纖維瘤 影響懷孕??

klsabb
|
岩岩做左個懷孕前body check,驗左黃體, 甲狀腺, 照左盆腔超聲波
黃體, 甲狀腺都正常
但超聲波指出我有一個1cm既子宮纖維瘤 ,
個心立即沉一沉......................

我其實已經備孕左半年有多. 近一年...
身邊朋友, 親友都中到BB, 唯獨我未有消息...
所以去 body check, 就有個咁既發現.
body check 間診所話應該係良性, 唔使擔心,
不過都可以搵個婦科醫生 check下.

想問下大家知唔知纖維瘤係咪會影響bingo 既機會架?
上網睇話會令到難D著床, 或增加小產機會.....
你地有無睇開咩婦科醫生口碑好架?
因為我未睇過婦科......

super_cat
|
klsabb 發表於 18-10-15 18:06
岩岩做左個懷孕前body check,驗左黃體, 甲狀腺, 照左盆腔超聲波
黃體, 甲狀腺都正常
但超聲波指出我有一個1 ...

視乎你個瘤生喺邊,我做ivf 放胎前照到子宮有3粒纖維瘤,一粒生喺宮腔內會影響著要割咗先可以放胎,另外嗰啲唔喺宮腔入面唔影響可以唔理

可以問清楚醫生係咪會影響,做手術的話係用宮腔鏡割走,即日可以出院,唔洗太擔心
klsabb
|
super_cat 發表於 18-10-15 18:16
視乎你個瘤生喺邊,我做ivf 放胎前照到子宮有3粒纖維瘤,一粒生喺宮腔內會影響著要割咗先可以放胎,另外嗰 ...

謝謝你.
咁你宜家順利有BB嗎?
super_cat
|
klsabb 發表於 18-10-15 18:29
謝謝你.
咁你宜家順利有BB嗎?

未呀,我早幾個月做完手術,而家放咗胎等結果
klsabb
|
回覆 super_cat 的帖子

加油呀!!
ipcs
|
klsabb 發表於 18-10-15 18:06
黃體, 甲狀腺都正常
但超聲波指出我有一個1 ...

我都有兩粒子宮纖維瘤,對我生BB無咩影響,我都好易中BB。
klsabb
|
ipcs 發表於 18-10-16 15:13
我都有兩粒子宮纖維瘤,對我生BB無咩影響,我都好易中BB。

多謝你既正能量 share.
不過我都要搵個婦科醫生睇睇, 你有無睇開邊個唔錯架?
ipcs
|
klsabb 發表於 18-10-16 18:50
多謝你既正能量 share.
不過我都要搵個婦科醫生睇睇, 你有無睇開邊個唔錯架?
...

我無睇開婦科㗎,產檢就有睇婦產科。