夢姐到了

sassyqueen
|

新來姐姐好似幾純,但長期發夢,一日遊雲
教佢野答yes yes yes 以為佢明,但原來唔知我講乜. 我份人又冇乜耐性,好炆,叫佢做東佢就做西
點可以令情況好d

middleage
|
我都係有個yes helper,好辛苦。佢做野都唔錯,但我估英文唔好乜都yes maam左先。
middleage
|
唔記得講,我覺得自己算高eq ,自己煮返餸,比機會佢見多啲我想點先。佢幫我睇住個囝算
Poyau
|
遊☁發夢 只有多加提點
sassyqueen
|
Poyau 發表於 18-10-16 01:53
遊☁發夢 只有多加提點

嘔血
wcpcelia    發表於 18-10-16 09:56
Poyau
|
sassyqueen 發表於 18-10-16 01:56
嘔血

希望做耐咗有改善
gallychu
|
我自已好早出門,姐姐湊 new born 就要佢記低囡囡餵食 poo poo, 我會寫低要求,返黎再check 有無做,不過我有婆婆幫手,姐姐又幾sharp 醒。
macdullbaby
|
唯有寫checklist 和run down, 對住個表黎做,做完一樣,剔一様,減少做漏。遊夢既人要靠一些影像去幫助記憶,不能靠腦袋記憶。

還有當我講解完一些要求,工人姐講yes, I understand 後,我會叫佢講番一次佢要做什麼,從中我會知道佢真明白定假明白,明白幾多。

係好煩,好慢,但起碼錯少d。
sassyqueen
|
gallychu 發表於 18-10-16 09:24
我自已好早出門,姐姐湊 new born 就要佢記低囡囡餵食 poo poo, 我會寫低要求,返黎再check 有無做,不過我 ...

Sharp 醒先好,我都有寫低有叫佢做但第2日會做咗其他嘢。好勞氣
sassyqueen
|
macdullbaby 發表於 18-10-16 09:40
唯有寫checklist 和run down, 對住個表黎做,做完一樣,剔一様,減少做漏。遊夢既人要靠一些影像去幫助記憶 ...

我都有問佢之後叫佢講返一次原來佢都係唔明我講乜,或者佢講返一次第二日會做咗其他嘢
macdullbaby
|
sassyqueen 發表於 18-10-16 10:47
我都有問佢之後叫佢講返一次原來佢都係唔明我講乜,或者佢講返一次第二日會做咗其他嘢
...

所以還是要用checklist ,寫下來幫一幫佢,佢既腦袋不可靠
macdullbaby
|
我現在那個工人的情況有點近似,我唯有用各種方法幫助佢記得和熟習⋯⋯盡量減少太多變化,等佢ok 咗一段時間再加少少,一步一步加或者變化。
sassyqueen
|
middleage 發表於 18-10-16 01:11
唔記得講,我覺得自己算高eq ,自己煮返餸,比機會佢見多啲我想點先。佢幫我睇住個囝算
...

你勁EQ 高,我EQ 好低。小朋友啲衫我要急用叫佢第二日洗,佢做左其他野。激死我。
我諗緊洗唔洗炒,換過喺香港做過的,會唔會好啲。 好勞氣
lily-of-valley
|
好似靈魂唔跟身咁, 係咪特登博炒? 又似有D低B?
sassyqueen
|
lily-of-valley 發表於 18-10-16 13:23
好似靈魂唔跟身咁, 係咪特登博炒? 又似有D低B?

你講得好啱,好似靈魂唔跟身,又似有D低B, 好中point !!

佢剛剛來,又唔似博炒,又有家要養,感覺純=蠢
|
sassyqueen 發表於 18-10-16 14:29
你講得好啱,好似靈魂唔跟身,又似有D低B, 好中point !!

佢剛剛來,又唔似博炒,又有家要養,感覺純=蠢

試吓好正經咁帶佢番agency揾翻譯, 講清楚要點做, 睇吓有無靈魂番來? 如無, 都係要掃把。

因我2010 6日仙, 第4日帶番鬧完, 照舊無改, 卒之第6日掃把。6日都唔知乜野來架, 第一日話我度有鬼, 嚇我唔到。 唔沖涼洗頭, 唔換底衫褲, 靈堂纸公仔咁踢都唔郁。 半夜三更發開口夢慘叫似比人追殺。
踎度厨房一隻手攞公仔麵食, 另一隻手抓私人地帶妹妹痕。

6日掃把咗。
sassyqueen
|
lily-of-valley 發表於 18-10-16 14:55
試吓好正經咁帶佢番agency揾翻譯, 講清楚要點做, 睇吓有無靈魂番來? 如無, 都係要掃把。

因我2010 6 ...

嘩,好恐怖,你係咪印?

好彩我呢個唯一好處係個人衛生乾淨
|
sassyqueen 發表於 18-10-16 15:31
嘩,好恐怖,你係咪印?

好彩我呢個唯一好處係個人衛生乾淨
係印呀,所以我以後鬧死都用bun.

好彩你個乾淨, 希望佢有心做啦, 蠢可以練精DD。
我而家man bun andy, 2012初來時好蠢, 但好在大力, 夠力舞掂個老人呆Pa, 肯學, 2014 Pa死, 炒女bun, 留返佢。 因媽要人拖, 我又半條人命。
我好簡單, 唔使工人煑, 淨要佢幫手抬餸, 米, 我或媽煑。 煑埋比佢。

而家叻咗好多, 話HK food very delicious.