論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

我都係有個yes helper,好辛苦。佢做野都唔錯,但我估英文唔好乜都yes maam左先。

別墅

唔記得講,我覺得自己算高eq ,自己煮返餸,比機會佢見多啲我想點先。佢幫我睇住個囝算

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

遊☁發夢 只有多加提點

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

sassyqueen 發表於 18-10-16 01:56
嘔血

希望做耐咗有改善

大宅

回覆樓主:

我自已好早出門,姐姐湊 new born 就要佢記低囡囡餵食 poo poo, 我會寫低要求,返黎再check 有無做,不過我有婆婆幫手,姐姐又幾sharp 醒。

子爵府

唯有寫checklist 和run down, 對住個表黎做,做完一樣,剔一様,減少做漏。遊夢既人要靠一些影像去幫助記憶,不能靠腦袋記憶。

還有當我講解完一些要求,工人姐講yes, I understand 後,我會叫佢講番一次佢要做什麼,從中我會知道佢真明白定假明白,明白幾多。

係好煩,好慢,但起碼錯少d。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

sassyqueen 發表於 18-10-16 10:47
我都有問佢之後叫佢講返一次原來佢都係唔明我講乜,或者佢講返一次第二日會做咗其他嘢
...

所以還是要用checklist ,寫下來幫一幫佢,佢既腦袋不可靠

子爵府

我現在那個工人的情況有點近似,我唯有用各種方法幫助佢記得和熟習⋯⋯盡量減少太多變化,等佢ok 咗一段時間再加少少,一步一步加或者變化。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好似靈魂唔跟身咁, 係咪特登博炒? 又似有D低B?

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sassyqueen 發表於 18-10-16 14:29
你講得好啱,好似靈魂唔跟身,又似有D低B, 好中point !!

佢剛剛來,又唔似博炒,又有家要養,感覺純=蠢

試吓好正經咁帶佢番agency揾翻譯, 講清楚要點做, 睇吓有無靈魂番來? 如無, 都係要掃把。

因我2010 6日仙, 第4日帶番鬧完, 照舊無改, 卒之第6日掃把。6日都唔知乜野來架, 第一日話我度有鬼, 嚇我唔到。 唔沖涼洗頭, 唔換底衫褲, 靈堂纸公仔咁踢都唔郁。 半夜三更發開口夢慘叫似比人追殺。
踎度厨房一隻手攞公仔麵食, 另一隻手抓私人地帶妹妹痕。

6日掃把咗。

禁止訪問

象牙宮

sassyqueen 發表於 18-10-16 15:31
嘩,好恐怖,你係咪印?

好彩我呢個唯一好處係個人衛生乾淨
係印呀,所以我以後鬧死都用bun.

好彩你個乾淨, 希望佢有心做啦, 蠢可以練精DD。
我而家man bun andy, 2012初來時好蠢, 但好在大力, 夠力舞掂個老人呆Pa, 肯學, 2014 Pa死, 炒女bun, 留返佢。 因媽要人拖, 我又半條人命。
我好簡單, 唔使工人煑, 淨要佢幫手抬餸, 米, 我或媽煑。 煑埋比佢。

而家叻咗好多, 話HK food very delicious.

首頁

尾頁

跳至