宜家個市道,公積金應否揀較低風險?

pinkcar
|
仲有十幾年退休…
pe540
|
pinkcar 發表於 18-10-15 20:39
仲有十幾年退休…

我會係囉
imcd
|
睇你買咩基金囉,
大市係跌既,
不過總有D基金會都會升
新秦先生
|
而家係咪打緊抗日戰爭,會打足3年零8個月咁耐???
tommy_baby
|
pinkcar 發表於 18-10-15 20:39
仲有十幾年退休…

二個月前已轉了保守和行業,等跌完先轉返港股基金
pinkcar
|
新秦先生 發表於 18-10-15 22:26

有朋友講過,未快退休嘅都應揀高風險;因價格被質低時,你係拾平貨,到升時你嘅貨就賺多咗,所以揀定高風險高回報,係唔係啱呢?
mlcbb
|

依家打緊貿易戰,可能打得耐過3年零8個月
manman0123
|

請指教一下,是否現正應該把MPF轉做平穩或低風險或是有什麼方案

chinahk30
|
依家跌左咁多應該轉高風險就岩
新秦先生
|
pinkcar 發表於 18-10-16 02:35
有朋友講過,未快退休嘅都應揀高風險;因價格被質低時,你係拾平貨,到升時你嘅貨就賺多咗,所以揀定高風 ...
首先強積金所能夠選擇既股票已經唔算太高風險. 第二係要注意強積金唔同平日自己打理既投資,贏輸你都係得個睇字咁滯,理論上可買賣但絕對絕對絕對唔係靈活,所以用短期操作既眼光去睇未必太合適(5年攪一攪好D,亦唔需要受市場氣氛影響).

註:強積金攪左差不多廿年,如果DAY1開始玩保守,計埋手續費要蝕都唔出奇,例如你比舊錢我代你投資,一年收你1%手續費,然後我走去幫你做定期存款......暈未? 反過來如果係DAY1開始做高風險既香港股票基金(註,其他地方既股票基金,我唔知,或者唔係我幫襯既公司,我都唔知),我相信咁樣跌法都仍然有利可圖,故此低風險投資係有一個財務慢性自殺既說法.

註:你個講法係岩,前題係再配合埋長期既良好紀律.
新秦先生
|
mlcbb 發表於 18-10-16 03:05
依家打緊貿易戰,可能打得耐過3年零8個月
理據係咩野?咁基本上中美角力都係未來50年既世界主題,點攪好???
新秦先生
|
manman0123 發表於 18-10-16 09:54
請指教一下,是否現正應該把MPF轉做平穩或低風險或是有什麼方案
你會唔會撞完車先醒起要縛番條安全帶?鎮定D.
Cathy9929
|
新秦先生 發表於 18-10-16 10:37
你會唔會撞完車先醒起要縛番條安全帶?鎮定D.

你個比喻好傳神
by the way, 我上個月尾mpf已經轉哂去保守基金, 諗住等跌到2萬點以下先轉返出高風險
新秦先生
|
Cathy9929 發表於 18-10-16 13:38
你個比喻好傳神
by the way, 我上個月尾mpf已經轉哂去保守基金, 諗住等跌到2萬點以下先轉返出高風險
...
OK,你已經妙傳左第一腳,入唔入波就要睇埋臨門呢一腳,即是係咪真係會去到2萬點比你去撈番貨.

註:同樣原理,即係你都要定番止蝕位,例如3萬點就要追番貨. (但呢個不是我經常主張既做法,我只係咁講既姐)
Cathy9929
|
新秦先生 發表於 18-10-16 13:44
OK,你已經妙傳左第一腳,入唔入波就要睇埋臨門呢一腳,即是係咪真係會去到2萬點比你去撈番貨.

哈,我又冇諗過轉去保守基金都需要止蝕,多謝提醒
新秦先生
|
Cathy9929 發表於 18-10-16 13:51
哈,我又冇諗過轉去保守基金都需要止蝕,多謝提醒
咁你醒目女400蚊走左騰訊,跌到300唔識補番貨,第日佢真係上到1000蚊,你咪贏粒糖輸間廠囉. 你咁做其實多少係做緊沽空(遲下你就會諗到<反正都係咯>呢個理論),唔係話咁簡單你贏一次就係贏,拿破崙成世人都係輸一次咋陰公~
新秦先生
|
補充番先,即是我唔係話批評緊你,其實都OK既,即係我咁講既姐,我諗你一定會明.
Calvin861015
|
俄羅斯 好低買 來緊有得升
09729loklok
|
我將已有的錢轉入去保守
但每個月的投資就係增長囉

我都唔知啱唔啱架, 但我諗: 而家市跌,咁我被迫入貨, 咁咪可以執平貨囉