自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

bearbb5 發表於 18-10-15 21:26
台灣福利不是很好嗎? 怎麼成個火車站都俾路宿者圍住呢?

乜台灣福利好好嘅咩

珍珠宮

回覆樓主:

台灣人去大陸掘金

珍珠宮

blackberry 發表於 18-10-16 12:21
如果香港真係俾人搞到變台灣咁, 我情願返大6長住

Me too

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我又唔覺台灣福利好

佢地大學畢業生平均薪金好似係30,000台幣 (有錯請指正)

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

親子王國15週年勳章

首爾車站都好多

我d朋友台灣南邊人,好多阿爺以前大陸過去,買落好多地,生活唔差
舊一代公務員退休金都好好,多過中層打工仔
但佢地唔多喜歡打工,個個開小店做生意仔

珍珠宮

華華子 發表於 18-10-16 12:33
我又唔覺台灣福利好

佢地大學畢業生平均薪金好似係30,000台幣 (有錯請指正) ...

差不多啦,人工低之外,就業不足都係好大問題!
有D朋友打左20幾年工都只係萬零港弊。
同一種性質工,香港3萬幾,台灣只有兩萬。
當然你可以話台灣消費平D既,但就肯定生活無傳媒吹到咁美滿。社會問題比香港多!

伯爵府

wantaima 發表於 18-10-16 11:46
20年政府唔搞機建,就業不足,工資無增。
點可能好?
政府情願比巨額買軍火,討好他國都唔願建設民生。

“不景氣”呢個詞我係嚮台灣出差嗰時份份報紙都出現,先學識嘅。13年時嘅高雄,好鄉下呀!但啲的士司機又好中意踩香港同中國,感覺佢哋台灣天下第一咁。問佢有無去過香港又話未去過。遇到兩個都係咁。

伯爵府

華華子 發表於 18-10-16 12:33
我又唔覺台灣福利好

佢地大學畢業生平均薪金好似係30,000台幣 (有錯請指正) ...

記得普遍係22000新台幣咁上下。

珍珠宮

ayi1 發表於 18-10-16 16:26
“不景氣”呢個詞我係嚮台灣出差嗰時份份報紙都出現,先學識嘅。13年時嘅高雄,好鄉下呀!但啲的士司機又 ...

台灣人好自卑某情度上。
上一代被日本管治過,依代又依靠美國。對外低聲下氣,對內死要面子。
正所謂有苦自己知。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

朋友嫁咗過去幾年,呻到樹葉都落晒

子爵府

好多年前去過台灣,最近九月再去台北,感覺經濟差左好多,寫晒响塊面度。

坐的士經過大巨蛋,我望左一陣,根住的士司機話停左工,政府同建築公司打緊官司,聲稱係市政府唔滿意商場比例過高。但我就心諗係因為無錢,經濟差再大搞天文基建,投資大舊錢係咪真係有錢返?

根住佢又係咁呻話政府養老金cut 左一半,老人本來最願意消費,但少左一半,變相唔消費,賺唔到錢又冇工作。

成個台灣都好似靠誠品,幾間百貨撐住。
佢地出口又唔夠大陸平,品質又唔夠日本韓國高科技,相當尷尬,難生存。

珍珠宮

wantaima 發表於 18-10-16 11:46
20年政府唔搞機建,就業不足,工資無增。
點可能好?
政府情願比巨額買軍火,討好他國都唔願建設民生。

香港搵錢,台灣駛係天堂呀

珍珠宮

Janicefin 發表於 18-10-16 16:58
好多年前去過台灣,最近九月再去台北,感覺經濟差左好多,寫晒响塊面度。

坐的士經過大巨蛋,我望左一陣, ...

我最唔想咁樣,開大水喉,到時再 cut 就慘啦,靠正苦養 wor

珍珠宮

jollyma 發表於 18-10-16 16:47
朋友嫁咗過去幾年,呻到樹葉都落晒

呻乜

珍珠宮

youhello507 發表於 18-10-16 17:58
香港搵錢,台灣駛係天堂呀

兩邊走定搵夠先去?
兩邊走如果加埋住&機票無so . 退休揾夠先去就有更好選擇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wantaima 發表於 18-10-16 12:42
差不多啦,人工低之外,就業不足都係好大問題!
有D朋友打左20幾年工都只係萬零港弊。
同一種性質工,香港 ...

我台灣朋友做護士, 幾年前傾開, 1萬都無, 而家見佢不斷進修唔知有無高D呢,
仲有佢地既所謂特殊教學....個個食聰明藥

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

blackberry 發表於 18-10-16 18:05
我台灣朋友做護士, 幾年前傾開, 1萬都無, 而家見佢不斷進修唔知有無高D呢,
仲有佢地既所謂特殊教學....個 ...

聰明藥係乜野黎架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

142526 發表於 18-10-16 18:10
聰明藥係乜野黎架

過動症果D藥, 等小朋友乖乖坐定定

子爵府

台灣大學畢業生人工得6千蚊左右,完全唔夠用!有好多為左唔想加入勞動市場,不斷讀書,但結果成三十歲都搵唔到工做

首頁
12345...14

尾頁

跳至